34. pick. Kit válasszunk? – Offensive tackle

Bár még nem kezdődött el a szabadügynök piac eseménysorozata sem, már sokatokat érdekel a draft. S teljes joggal, hiszen ahhoz, hogy erős csapatot láthassunk jövőre, akkor és ott New York-ban pimasz jó munkát kell végeznie a Buccaneers delegációjának. Ezúttal a második kört fogjuk körbe járni.

Miért a másodikat? Jameis Winston és Marcus Mariota személyében az elmúlt jó pár év legtehetségesebb irányítói érkeznek meg a ligába. Talán az elmúlt években csak Andrew Luck és Robert Griffin volt hozzájuk hasonló kaliber. Ennek megfelelő természetesen a felhajtás is és a Buccaneers sosem bírná levakarni magáról a botor egy franchise titulust, ha 1/1-es választásra nem húzná be valamelyiküket. Hogy melyiküket arról nyilván mindannyiunknak megvan a maga véleménye, de mivel főszerkesztő barátunk ezt egy korábbi cikkben már körbejárta, marad a második a kör.

Nyilván a draft választásait nagyban meg fogja határozni a szabadügynök piac eredménye is. Azonban azt gondolom senkinek nem kell ecsetelni, hogy a Buccaneers nem engedheti meg még egyszer azt a luxust, hogy méregdrága szabadügynökökkel töltse fel sorait, akik onnantól kezdve lényegében tojnak nagy ívben a franchise eredményességére és annak szurkolóira.

Ennek tükrében jó lenne komolyan venni! FA piac = keretmélyítés, draft = a Bucs húzó emberei.

Megpróbálunk végigmenni azokon a posztokon, ahol jelen pillanatban a csapat erősítésre szorul. Talán az sem meglepő tőlem, hogy mindjárt a támadófallal kezdem és ott is a tackle pozícióval. Későbbiekben majd természetesen van szándékunk érinteni a guard, defensive end, safety pozíciót is. De ma maradjunk a tackle pozíciónál!

Itt is a vak oldal a Bucs támadófalának érzékeny pontja, hiszen a tavalyi évben ide hozott Anthony Collins rendkívül kiábrándító teljesítményt nyújtott. Fel is röppentek azok a hírek miszerint a Bucs nem feltétlen szándékozik őt megtartani. Nos, hogy ez mennyire jó döntés, arról ugyancsak mindenkinek van véleménye. Bár Demar Dotson-t is kipróbálta a stáb a vak oldalon én úgy érzem ez nem az ő terepe. Ő túloldalt tökéletes mélységet adhat a tackle pozíciónak Kevin Pamphile társaságában, de a vak oldalra semmi esetre sem tenném. Collins után ellenben elég sok halott pénz maradna, ráadásul a tavalyi produkcióját sérülések is nehezítették. Ha rajtam múlna, én bizony megtartanám még egy évet, mialatt lehet kipróbálnám a bal oldali guard szerepkörében, ezzel Mankinst a túloldalra áttéve. Anthony ráadásul mélységet adhat a vak oldali tackle pozícióhoz, hiszen nem titok, egy új franchise irányító mellé én a második kört az ő megóvására költeném legszívesebben. Lássuk kik lehetnek a potenciális jelöltek!

A miért fontos a támadófal kezdetű elemzésemben már olvashattatok egy Ereck Flowers nevű tackle játékosról, aki a Miami Egyetem csapatát erősítette eddig. Kiváló prospect, örülnék a megszerzésének, de ahogy azt már korábbi cikkemben is írtam, hatalmas meglepetés lenne számomra, ha nem kelne el az első körben. Ha mégsem, akkor nincs kérdés, de maradjunk két lábbal a földön és nézzünk olyan játékosokat, akik potenciális jelöltek lehetnek csapatunk számára ezen a poszton!

Elöljáróban megjegyezném, hogy sajnos egyetemi focit nem igazán szoktam nézni, így hozott anyagból vagyok kénytelen dolgozni, ami egy pár perces összefoglalóra és néhány olvasott információra alapul. De remélem ezzel is tudok néhány információval szolgálni! Csak mert ezt minden hűséges Bucs szurkoló megérdemli! Szóval!

1. Cameron Erving – FSU

Jameis Winston csapattársának a megszerzésére úgy gondolom van reális esély, bár egyes mock draftok első körbe is helyezik, nagy valószínűséggel a második kör elején talál csapatot magának. Mivel a Bucs itt választ majd a 34. helyen, rendkívül elgondolkoztató lehet az ő draftolása. Erving egy rendkívül sokoldalú játékos. Lényegében a fal bármelyik pontján bevethető, az FSU csapatában védte Winston vak oldalát és amikor a szükség úgy hozta center pozícióban sem vallott kudarcot.

Egy rendkívül magas (1,98 m) játékosról van szó, hosszú karokkal, ami mint tudjuk elengedhetetlen paraméter a vak oldalon. 139,5 kg-os testtömegét játszi könnyedséggel mozgatja, falemberekhez képest rendkívüli mozgékony és atletikus. Lábmunkája könnyed, mozgása ruganyos, a szívósság és az agresszió kellő kombinációjával bír. Rendkívül jól gyorsul, futás blokkolásnál rendkívül könnyen felér a második vonalba. Viszont! Amiért a második körig csúszhat, azok a következők. Igaz, hogy könnyen felér a második szintre, de ott sokszor “veszti” el célpontját. Technikás játékosnak tartják, mégis a kelleténél többször hagyatkozik felsőtestének puszta erejére. Ilyenkor lábmunkája hanyag, szinte “leáll”, ami mondanom sem kell, nem a legideálisabb dolog. Ugyanakkor csupán olyan hiányosságokkal bír, amik papíron könnyen gyógyíthatóak. Ha pedig ez megtörténik, akkor egy igazi elit prospectről beszélünk, aki bármelyik csapat támadófalának óriási hasznára lehet.

2. Jeremiah Poutasi – Utah

Ha valakire illik a hatalmas nagy fószer kifejezés, akkor az Jeremiah Poutasi. Egy 1,98 m. magas, 150 kg-os emberről van szó, akit még akkor sem egyszerű megkerülni, ha csak egy helyben áll. Elképesztő méreteihez képest a lába könnyeden, gyorsan mozog. Azonban még mindig nem annyira, hogy egy igazán gyors pass rusher-t minden körülmények közt meg tudjon állítani. Ez annak köszönhető, hogy bár lába gyors, mozgásából hiányzik az optimális ruganyosság. az egyetemen állítólag előfordult, hogy súlyproblémái voltak. Sokkal inkább számít kész terméknek, mint az előzőekben bemutatott Erving és sokan úgy gondolják, az NFL-ben inkább fog majd beválni, mint guard.

3. Ty Sambrailo – Colorado

A Kosok tackle-je 1.96 m. magas 143 kg-os játékos. Pass protection terén rendkívül jól használható, ezekben a szituációkban jól találja meg a mozgó célpontot gyors lábmunkájának köszönhetően, kezét jó technikával használva képes fogást találni a védőjátékoson. Sípszóig dolgozik, addig nem ereszti “áldozatát”, igazi agresszor, aki ellen nem nagyon szeretnek játszani. Azonban amiért második körig csúszik várhatóan, az a futás blokkolási képesség. Előfordul, hogy nem kellő időben ér a második szintre és ott hajlamos is elvéteni célpontját. Karerejét növelnie kell, hogy az NFL-ben is meg tudja állni a helyét. Sokszor merev térddel dolgozik, melynek következtében egyensúlyproblémák adódhatnak nála játék közben.

Ha második kör és OT, akkor úgy gondolom ők hárman jöhetnek szóba. Hamarosan megpróbálunk információt adni számotokra más posztok tekintetében is.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com