34. pick. Kit válasszunk? – Defensive end

A defensive end pozíció Simeon Rice távozása óta bizony az egyik kényes pontja a Buccaneers védelmének. Most rengeteg jó képességű passz siettető lesz elérhető a drafton. Kár, hogy csapatunknak más, talán még ennél is fontosabb szükséglete is van!

Már az előző részben is érintettem, hogy az én véleményem szerint egy franchise irányító és az ő megvédése az elsődleges prioritás. Azonban természetesen nem mehetünk el a tény mellett, a defensive end pozíciót fel kell valamivel rázni, ami talán egy kis vérfrissitést kell, hogy jelentsen!  Már csak azért is, mert Clayborn és Bowers is szabadügynök lesz. S így a csapat ismét gondolkozhat! Megmaradnak a tavaly igen csak leszereplő Michael Johnson-ban való bizodalomban? A két tehetséges játékosra William Gholston-ra és Jacquies Smith-re építenek? Esetleg a szabadügynök piacon felvegyék a kapcsolatot olyan játékosokkal, mint Greg Hardy? Visszakanyarodhatunk oda, amit korábban is mondtam. Évek óta nem értem a Buccaneers csapatát, védelmét miért nem rendezi át 3-4-re. Higgyétek el! Sokkal kevesebb gondot csinálnának saját maguknak is. Ja persze! Lovie Smith és az ő elképzelései!

4-3-as rendszerben használható, igazán jó képességű defensive end-et rendkívül nehéz találni. Sokkal könnyebb 3-4-es rendszerbe találni defensive endet, vagy ugyanebbe a rendszerbe OLB-t. De ezzel a 4-3-al a Bucs nem hozza magát könnyű helyzetbe. Nézzük is várhatóan kik közül válogathat a csapat, ha úgy döntenének, hogy a vérfrissitést a draft második körében szándékoznak végrehajtani!

1. Arik Armstead- Oregon ( 6’7″, 296)

Már megint bilibe lóg a kezünk. Armstead nagy valószínűséggel el fog kelni a draft első körének vége felé, de azért pazaroljunk rá is néhány szót. A több mint két méter magas 134 kg-os játékos méreteit tekintve inkább mondható egy 4-3-as rendszerben defensive tacckle-nek, vagy egy 3-4-es rendszerben defensive end-nek. Amiért a szakértők ebbe a pozícióba is beillesztik az minden bizonnyal félelmetesen jó koordinációs készsége és egyensúly érzéke. Hosszú karok, széles váll és még további izomtömeg pakolható rá a sebesség elvesztése nélkül. A snap után gyorsan indul, igazi faltörő kos, akit az egyetemi mérkőzéseken is illő volt bekettőzni különben egy az egyben rendkívül kellemetlen helyzetekbe tudja hozni ellenfeleit. Ugyanakkor Armstead játéktudását tekintve még fejlődési szakaszban van. Sok foglalkozást igényel majd leendő edzőjétől, azonban üldözési sebességének limitáltságát leszámítva egy abszolút elit képességű játékossá nevelhető, aki szép évekre számíthat az NFL-ben is.

2. Owa Odighizuwa- UCLA ( 6’3″, 268)

Odighizuwa az a játékos, aki egyértelműen rendelkezik a 4-3-as rendszer defensive end-jének fizikális paramétereivel. 121 kg-os testsúlyával iszonyatosan atletikusan mozog. Egy az egyben rendkívül nehéz útját állni. Egyensúlyérzéke kiváló, képes a pályát széltében is bejátszani. Futás elleni védekezésben is jól alkalmazható játékos, aki az elmúlt szezonban 61 szerelést csinált, ebből 11-et negatív yardon. A 2014-es évben 6 alkalommal sack-kelte az ellenfél irányítóit. Egy viszonylagosan tapasztalatlan játékosról beszélhetünk, hiszen pl. a 2013-as évet is ki kellett hagynia csípő problémái miatt. Két műtéten esett túl, de mozgásán ez alig látszik. Lényegében csak az irányváltási képességének limitáltságát írják ennek a számlájára. Odighizuwa érdekes prospect, hiszen rendkívül megoszlanak arról a vélemények hol kel majd el a drafton. Vannak akik még első körbe is helyezik, de olyan mock draftot is láttam, ahol csak 4. körre írták. Érdekes!

3.Lorezo Mauldin- Louisville ( 6’4″, 243)

Gyors, tiszta lábmunka. Végsebességét rendkívül gyorsan eléri. Iszonyatosan jó reflexek, jó játékolvasási képesség, aktív, tüzes, igazi vezér a pályán. Szereléseknél ellenfelein akkorát üt, hogy azt nem teszik zsebre. Ugyanakkor ereje 4-3-as defensive end pozícióban én úgy gondolom kevés. Alig több mint 110 kg, ami ennek a posztnak a bejátszás aligha teszi lehetővé az NFL-ben. Ő is inkább egy 3-4-es OLB. Annak viszont bizonyára kiváló. Bár meg kell jegyezni esetében, hogy elég sok sérüléssel is bajlódott, ami ugyancsak megkérdőjelezi tartósságát. Elmondható az is, hogy statisztikai adatiban is valamelyest romlott az utolsó egyetemi évére, hiszen amíg 2013-ban bemutatott 40 szerelést (ebből 12 darabot negatív yardon) 9,5 sack-ket és 3 kierőszakolt labdavesztést, addig 2014-ben ezek a számok 45 (nincs negatív yardos) 7 sack, kierőszakolt labdavesztés nélkül.

4. Nate Orchard- Utah ( 6’3″, 255)

Ha a Buccaneers 3-4-ben játszana egy újabb kiváló lehetőség lebeghetne a szeme előtt. Orchard szerintem egy baromi jó 3-4-es OLB-vé nevelhető. Számadatai zseniálisak. 2013-ban 50 szerelés és 8,5 sack. 2014-ben 84 szerelés (21 negatív yardon) 17,5 sack valamint 2 kierőszakolt labdavesztés. Nagyon gyorsan indul, rendkívül jól jön le a blokkokról, futás ellen is kiváló. Jó mentalitású játékos, akiről azt mondják mindig a legjobbra törekszik. Sajnos 115 kg-os testsúlya rendkívül behatárolja, hogy őt komolyan vegyük az adott pozícióban. Mindenképpen erőt kell fejleszteni nála, csak az nehogy a sebesség rovására menjen. Ez bizony megint az ún. 4-3 csapda!

5. Marcus Golden- Missouri ( 6’3″, 260)

Lendületes ruganyos mozgás. Jó egyensúly érzék. Egy rendkívül gyors játékosról bezsélünk, akinek a kézhasználati technikája is kiváló. Statisztikai adatai is figyelemre méltóak. 2013-ban 55 szerelés, 6,5 sack, 1 kierőszakolt labdavesztés (továbbiakban FF). 2014-ben 68 szerelés, 9 sack és 1 FF. Ami negatívum, az megint a 4-3 rendszer DE-jének fizikális paramétereihez való megfelelés. Egy ideális méretű 4-3 DE testsúlya valahol  120 és 130 kg. között mozog. Nos, Golden 117 kg. és megemlítendő az is, hogy 2014-ben volt egy combhajlító sérülése.

6. Mario Edwards jr.- FSU (6’3″, 294)

Edwards-ra hasonló jelzők érvényesek, mint amit Arik Armstead esetében említettünk. 133 kg-os testtömegével inkább jó 4-3 DT pozícióba. Ugyanakkor hosszú kar, erős kéz, ruganyos mozgás jellemzi, melyet laza csípőjének köszönhet. Irányváltási és egyensúly készsége jó. Ugyanakkor limitált az üldözési sebessége, valamint hibájának róják fel, hogy a váratlan szituációknál nem kellően reagál. Egy rendkívül nyers játékosról beszélünk, akinek szüksége van a megfelelő instrukciókra, hogy NFL kész legyen. Jó kezekben azonban megbízható játékossá nevelhető. 2014-ben 23 szerelés mellett 3 sack-ket mutatott be. 2/2-re elhozni azt gondolom vétek lenne, hiszen van ahol 3., sőt van ahol 4. körre is teszik. Ha ilyen kósza gondolat lenne esetleg Lovie Smith-ék fejében, érte illik hátra trade-elni.

Remélem szolgáltunk néhány érdekes információval ennek a pozíciónak a kapcsán is!

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com