A Buccaneers 1/1-ese

Az éjszaka folyamán lezajlott az idei egyetemi játékosbörze első napja, ahol szeretett Kalózaink birtokolták az első választási lehetőséget.

A több hónapnyi találgatás végéhez értünk, a majom beugrott végre abba a bizonyos vízbe, és mondhatni a papírformának megfelelő döntés született. Hivatalossá vált tehát, hogy aki megkapja az esélyt, hogy a Buccaneers nagy franchise irányítójává váljon a jövőben, nem más, mint Jameis Winston!

Mivel a Tampa Bay első számú pick-je nagyon is leszűkíthető volt két főre idén, így az első cetli birtokában. Annyit írtunk már korábban a két jelöltről, hogy szinte mindent tudhattok róluk. Említést tettünk Winston zsenialitása mellett aggasztó pályán kívüli, nemi erőszakkal kapcsolatos ügyéről. Megemlítettük kevésbé aggasztó, ám de annál inkább cirkuszba illő jelenetét a bizonyos ráklábakkal, melynek köszönhetően ez a gúnynév még most is rá van akasztva.Összehasonlítottuk őt, nagy riválisával, Marcus Mariota-val. Megnéztük combine eredményeit, ahol kiválóan dobált, ám tanúbizonyságot nyert hanyag atletikai formája. Ellátogattunk a floridai Pro Day-re, ahol elvarázsolta a Bucs edzőit. Köztük Mike Bajakian-t, és Dirk Koettert is. Most pedig Winston munkája megérte gyümölcsét, ugyanis mellette tette le a franchise a voksát.

Pedig a híresztelések szerint a Philadelphia Eagles mindent megtett azért, hogy megszerezze az első számú pick-et. Miután befürödtek a Titans-nél, a pletykák szerint Chip Kelly a Bucs-nál próbálkozott, röpke 20 perccel az első választás bejelentése előtt. Kaptunk volna első körös picket kettőt is, valamint egy Sam Bradford-ot állítólag. Mi viszont Jameis Winston mellett döntöttünk.

A bejelentést Roger Goodell tette meg, ahogy az lenni szokott. Nagy füttykoncert közepette lépett a színpadra, majd elmondta, hogy a 2015-ös NFL draft első számú választottja Jameis Winston, akit kitűnő örömmel fogadtak szemmel láthatólag a helyszínen, és a Tampában lévő rajongók is. Sőt mi több! Winston is nagyon örült, hogy a Tampa Bay Buccaneers csapatának az arca lehet az elkövetkezendő években, persze ha rászolgál.

Már most tudhatjuk jövő évi mezszámát is. Mely bizony nem az 5-ös lett! Pedig nagyon sok szurkoló már most ezt tulajdonította neki oda. Hisz ez volt a száma az FSU-n is. Azonban korábban az előző franchise QB-nk viselte, vagyis egy kísérlet arra. Konkrétan Josh Freeman-ről van szó. A Tampa Bay vezetése pedig nem szeretné, ha Winston bárkit is erre a “kisiklott útra” emlékeztetne. A frissen draftolt játékos pedig úgy döntött, hogy a 3-as számú mezt szeretné viselni, ami azért érdekes, mert korábban semmi kötődése nem volt ehhez. A középiskolában a 8-as, Alabamában pedig a 12-es számok villogtak a hátán. Talán azért választotta ezt a mezszámot, mert épp 3 ráklábbal ünnepelte a kiválasztását? muhaha

0501_1_jameiswinston

Humorérzéke, és önkritikája az biztos, hogy van.

Azt soha nem fogjuk tudni pontosan, hogy melyik lehet az a pont, amikor a Buccaneers tulajdonosai, vezetőedzője, edzői, és general managere úgy döntöttek, hogy Winstont választják ki a drafton. Azonban állítólag nagyon nagy jelentősége volt ebben a vele folytatott beszélgetéseknek. Ahol Winston őszintén, semmilyen témát nem kerülve ment bele a diskurzusokba. Nem hátrált meg például a csúnya kérdés elől sem, mellyel a szexuális zaklatást illető vádakat hozták nála szóba. Pontosan nem ismerni azt a beszélgetést, de valami ilyesmit mondott: Soha nem fogtok látni újra bajba kerülni engem. Ez nem egy hazugság, ami hallani szeretnétek. Ez az igazság. Nem szeretem a sok hülyeséget amit tettem, és jobb leszek, ígérem. Winston vállalta a csapat vezetői előtt a felelősséget minden baromságáért, elismerte, hogy valóban éretlenül viselkedett több esetben is a múltban, és minden kártyáját bátran kiterítette Lovie Smith-szék elé, mégis őt választották. Jameis Winston meg tudta őket győzni, bíznak benne.

Lovie Smith pedig azt tette, amit igazság szerint minden szurkoló elvárt tőle. 2015-ben új korszakot indított a csapatnál, a Winston félét. Így tehát hivatalosan is Jameis Winston lett tegnap éjszak az új franchise irányítótok.

A Florida State korábbi irányítója volt széles körben az idei draft egyik legjobb prospect-je, a szakértők szerint. Kiválóan dolgozik a zsebben, pontosak a dobásai, erős a karja, remek football intelligenciával rendelkezik, és már most van tapasztalata profi szintű támadórendszerben, olyanban, amit az NFL-ben is használnak. Ez utóbbi pedig Marcus Mariota elé helyezte őt az idei drafton. Nem olyan atletikus, mint ő. De sokkal jobban illeszkedik a Bucs dropback típusú rendszerébe. És ez az a fajta rendszer, ami következetesen használva, a leginkább sikeres az NFL-ben.

0501_5_fans

A szurkolók is kitörő örömmel fogadták Jameis Winstont!

Azonban ha kicsit visszatekintünk a múltba, sajnos el kell mondanunk, hogy a Buccaneers korábbi vezetéseinek kifejezetten megvolt az érzéke hozzá, hogy rossz döntéseket hozzon irányítók terén. Soha nem volt ugyanis olyan QB a csapatban aki megélte volna második szerződését is. Azonban azt is el kell mondani, hogy korábban mindösszesen egy alkalommal használták az első választási lehetőségüket, hogy irányítót hozzanak a draftról. Még 1987-ben, Vinny Testaverde esetében. A csapat pedig az idei drafton arra törekedett, hogy megváltoztassa ezt a rossz tendenciát. Hisz a Buccaneers hivatalos weboldalán, is “történelmi pick”-ként emlegetik a mait. Winstonnal szerintük a franchise ugyanis kap egy esélyt, a teljes pálfordulásra. És ha lehet hinni a sok szakértőnek, akkor talán tényleg most van a legnagyobb esélyünk erre.

Winston mindösszesen két éven keresztül volt kezdő irányító az egyetemen. Ez idő alatt pedig passzai 66%-a volt sikeres. Leadogatott 7964 yardot, és dobott 65 TD-t. Valamint sajnos 28 interceptiont is. Az irányító rating-ja 163,3-as volt. 2013-ban pedig megnyerte a Heisman trófeát is, miután a Florida State-tel elhódította a bajnoki címet, egy veretlen szezont követően. Jameis Winston összesen egy vereséget tudhat neve mellett egyetemi karrierje során, ezt pedig a sors fintoraként, pont az Oregon Ducks ellen szenvedte el. De ezek akkor is több, mint lenyűgöző statisztikák. Bár az a sok interception belerondít a képbe. És már most azt rebesgetik, hogy Winston ezen “jó” szokását nehezen fogja levetkőzni a profik között is, mentalitásának köszönhetően. Ez egy olyan mechanikai hiányosság amit azért lehet orvosolni, de minden esetre bizalomra adhat okot, hogy az évtizedek óta ezzel foglalkozó szakértők szerint Winston az elmúlt évek egyik legjobb irányítója, Andrew Luck után.

0501_4_jameiswinston

Még egy gyors selfie, immáron a Bucs tagjaként.

Winston lett a 22. irányító ezzel az NFL-ben, akit az első helyen választottak ki, az elmúlt 46 draft során, az 1970-es egyesítés óta. És az ötödik irányító a Buccaneers történetében, akit az első körben választott ki a csapat. Korábban ugye: Doug Williams (1978), Vinny Testaverde (1987), Trend Dilfer (1994), és mindannyiunk nagy “kedvence” Josh Freeman (2009).

Winston tagadhatatlanul az utóbbi évek egyik legtehetségesebb játékosának tűnik statisztikái alapján, főiskolai teljesítményét figyelembe véve. Ha hisz magában, ha megvan benne a megfelelő munkaerkölcs, valamint versenyszellem, és le tudja vetni pályán kívüli baromságait. Illetve annak nem lesznek súlyosabb következményei a jövőben. Akkor tényleg minden esélye megvan rá, hogy a jövő nagy irányító tehetsége váljon belőle a Tampa Bay Buccaneers csapatánál. De egy biztos! A Bucs valóban nem birtokolt olyan pick-et már évtizedek óta, amiben annyi lehetőség rejlene az egész franchise számára, mint Jameis Winstonban.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com