Hátrébb tették az extrapont helyét

A liga tegnap döntést hozott a régóta húzódó extrapontkísérleteket érintő kérdésben. A döntés értelmében az idei szezontól kezdve 13 yardról hátrébb, azaz a 15 yardos vonalról kell elvégezni a rúgásokat.

Ez természetesen nem a rúgás hanem a snap vonalának helyét jelenti azaz már nem 20 yardról hanem 33 yardról kell elvégezni az extrapontkísérleteket.

A változtatás nem érinti a kétpontos kísérleteket mert azokat továbbra is a 2 yardos vonalról kell majd elvégezni a csapatoknak.

Azonban fontos változtatást jelent, hogy a rontott/blokkolt extrapontoknál és a kétpontos kísérleteknél a védelemnek lehetősége lesz TD-re visszavinni a megszerzett labdákat.

A mostani döntés nem jelent végleges változtatást ugyanis egyelőre csak az idei szezonra vezették be a módosítást.

A plusz pont kísérlete már régóta foglalkoztatta az illetékeseket ugyanis ezeket a rúgásokat nagyon nagy százalékban értékesítették a rúgójátékosok így a touchdownok után szinte automatikusan jóvá lehetett írni az extrapontot is. A tavalyi szezonban például csak 0.7%-ban hibázták el a kísérleteket.

Az extrapont rúgásának helye így hátrébb került míg a kétpontos kísérlet indításának helye megmaradt de ennek ellenére sem lehet garantálni, hogy a csapatok tömegesen nekiugranának majd a kétpontos playeknek.

A tavalyi offseasonban már letesztelték a most bevezetett rendszert és a kísérleteket 94.3% pontossággal értékesítették míg a szezon során 47.5%-al értékesítették a kétpontos kísérleteket. Még mindig sokkal biztosabb pontszerzésnek számít az extrapont.

A változtatás ötlete a New England Patriots csapatától származik. A címvédő javaslata volt az extra pontok 13 yardról hátrébb történő elvégzése de a eredeti ötletben nem szerepelt a visszahordás lehetősége. A 32 csapatból csak kettő, az Oakland Raiders és a Washington Redskins nem támogatta a mostani változtatást.

(nfl.com, Fotó: fansided.com, theguardian.com)

Címkék: alapszakasz