A Bills el fogja küldeni a 100 millió dolláros védőjét

A hírek szerint Mario Williams holnap este az utolsó mérkőzését játssza majd a Buffalo Bills játékosaként. Az Associated Press pár napja leközölte, hogy csapathoz közel álló, meg nem nevezett forrás szerint a Bills az offseasonban el fogja küldeni a 100 millió dolláros defensive endjét.

Williams természetesen cáfolta a híreket de pár héttel korábban az NFL Media munkatársa, Ian Rapoport is foglalkozott a témával és mint tudjuk "Nem zörög a haraszt". A DE biztosan nehéz helyzetben van mert az elküldése anyagi okokkal és gyengébb teljesítménnyel is egyaránt megmagyarázható.

A jelenleg 30 éves korábbi 1/1-es Draft pick 2012-ben érkezett a Houston Texans csapatától. Williams hatéves, 96 millió dolláros szerződést kötött a csapatával amely 24.9 millió dollár garantált keresetet és 19 millió dolláros aláírási bónuszt tartalmazott. A szerződés hátralevő éveiben 19.9 és 16.5 millió dollárt foglal el a fizetési sapkából.

A Bills nehéz helyzetben van mert a következő szezonban Marcell Dareus, Charles Clay és Stephon Gilmore is több mint 10 millió dollárt foglal el a fizetési sapkában. A négy játékos összesen 59 millió foglalt helyet tesz ami kezelhetetlen a csapat szempontjából. Williams elküldésével 12,9 millió dollárt szabadítanak fel a következő, 14.9 millió dollárt a 2017-es szezonban.

A fizetési adatok mellett Williams elküldése a gyengébb játékkal is magyarázható de tulajdonképpen a defensive endel párhuzamos a defense is jóval gyengébben szerepelt az idei szezonban. Rex Ryan defense 31. helyen áll 20 irányító földrevitellel pedig a tavalyi szezonban 54 sackel ligaelsők voltak.

A csapat számaiból természetesen hiányoznak Williams számai is aki az idei szezonban csak 4 sacket szerzett míg az előző három év mindegyikében átlépte a 10 sacket. Tavaly 14.5, két éve 13 és az első Bills-es évében pedig 10.5 sacket szerzett.

A Bills védelme a defensive koordinátor Jim Schwartz irányítása mellett tavaly elit egységgé vált. Doug Marrone távozásával és Ryan érkezésével természetesen lecserélték az edzőket és saját emberek érkeztek az edzői stábba.

Az edző stáb megváltoztatása miatt természetesen sémaváltással járt. Az új rendszer nem fekszik Williams-nek és a defensive end nem az a játékos aki elhallgatja a véleményét. Ryan pedig nem tűri az ellenszegülőket így mindent egybevetve nagy meglepetést jelentene (egy óriási fizetéscsökkentés kellene) ha Williams a következő szezonban is a Bills játékosa lesz.

(nfl.com, Fotó: syracuse.com, charlotteobserver.com)