A Rams költözik Los Angelesbe

Kezdhetünk megbarátkozni a Los Angeles Rams csapatnévvel. A tegnapi Houston-i gyűlésen az NFL tulajdonosok megszavazták, hogy a Rams csapata költözhet az Angyalok városába. A Rams mellett a Chargers költözési opciót kapott.

A Rams még idén átköltözik és 2019-től az Inglewood-i otthonában fog majd pályára lépni így 21 év után újra NFL csapat működik majd az ország második legnagyobb média piacán.

A Rams az idei alapszakaszt már Los Angelesben, az L.A. Memorial Coliseum-ban fogja megkezdeni. A Chargers is L.A.-ben kezdheti meg a szezont mert a Rams mellett egyéves opciót kaptak amelynek lehívása esetén már az idén elköltözhetnének.

Három csapat adott be kérelmet a Rams, a Raiders és a Chargers személyében. A Rams egyedül pályázott, a Raiders és a Chargers pedig közös pályázattal indult. A költözés folyamatának előkészítése igen sokáig tartott így némileg meglepő, hogy ilyen gyorsan sikerült egyezségre jutniuk a tulajdonosoknak. Bár az igaz, hogy nem ment simán, végül egy kompromisszumos megoldás nyert.

A Rams tulajdonosa Stan Kroenke az Inglewood projektet nyújtotta be amely egy 1.86 milliárd dolláros, 70.000 férőhelyes stadionról szólt. A Chargers és a Raiders közös terve a Carson projekt volt ami egy 1.7 milliárdos 65.000 férőhelyes stadiont jelentett. Értelemszerűen két hipermodern stadion tervével álltak elő a felek amely alkalmas egy Super Bowl megrendezésére is.

A három költözést kezdeményező csapatnak problémája volt a jelenlegi stadionjukkal és a három városvezetésnek december 30.-ig kellett beadniuk a pályázatukat a csapatok megtartására. A másik oldalon a csapatoknak egy pályázatot kellett benyújtaniuk a költözéssel kapcsolatban. Roger Goodell Commissioner véleménye szerint a városok pályázata elfogadhatatlan volt így számítani lehetett rá, hogy minimum egy csapat elköltözik majd.

A pályázatok benyújtása után eljött a tegnapi nap és a tulajdonosok összegyűltek Houstonban. A találkozó fontosságát talán az jelzi a legjobban, hogy az eseményt megtisztelte jelenlétével a Seattle Seahawks tulajdonosa Paul Allen is. Allen csak Goodell megválasztásánál és az új kollektív szerződés megszavazásánál jelent meg személyesen.

A költözés-maradás lehetőségét megtárgyalta a L.A. bizottság. A bizottság tagjai: Clark Hunt, Chiefs; John Mara, Giants; Jerry Richardson, Panthers; Robert Kraft, Patriots; Art Rooney, Steelers és Bob McNair, Texans. A bizottság 5-1 arányban a Carson projektet szavazta meg, Hunt szavazott az Inglewood projekt mellett.

A Rams terve kiesett így úgy tűnt, hogy a csapat nem költözik L.A.-be. Kroenke-val ellentétben nagyobb népszerűségnek örvend a tulajdonosok között a Spanos család és a Raiders tulajdonosa Mark Davis így kezdett egyre jobban állni a közös projekt azonban nem kapták meg a 24 szavazatot. A projektek önmagukban nem kapták meg a kellő támogatást így új tervre/ötletre volt szükség.

Ekkor jött a Dallas Cowboys tulajdonosa Jerry Jones aki előállt a saját ötletével. Jones javaslata szerint a Rams költözzön Inglewoodba és három éven belül társuljon be egy másik csapat (lehetőleg a Chargers legyen az). Itt érvényesült a régi mondás, "Minden szentnek maga felé hajlik a keze". Jones komolyan érdekelt az Inglewood projekt marketingjében és senki se gondolja komolyan, hogy ez az ötlet tegnap este jutott eszébe. Az is biztos, hogy Kroenke is tudott erről.

Az új felállás szerint Raiders vagy Chargers Carson-ba, Rams vagy valaki Inglewood-ba. Következett a szavazás és a korábban nem létező "Jones projekt" 20-12 legyőzte a Carson projektet. Ez nem volt elég így újabb egyeztetések következtek. A Raiders és a Chargers visszavonta a költözési kérelmüket. Elkezdődött az Inglewood projekt átdolgozása amit a bizottság most egyhangúan támogatott és a tulajdonosok 30-2 arányban megszavaztak.

A döntés értelmében a Rams költözik és az idei szezonban a Memorial Coliseum-ban játszik majd. A Chargers opciós jogot kapott, 2017.01.15.-ig kell dönteni. Ha nem élnek az opciójukkal akkor ez egy évig átszáll a Raiders-re.

A Chargers idén is elköltözhet de a márciusi találkozón dönteni kell. San Diegóban népszavazás lesz az új stadiontervről amit valószínűleg meg fog várni a csapat vezetősége. Nem sok esély mutatkozik rá, hogy a népszavazás és az új tervek előtt döntenének a Chargers-nél.

Ha maradnak akkor 100 millió dolláros támogatást kapnak az NFL-től az új saját stadionra. De jelenleg minden nyitott, a Chargers bérlőként és résztulajdonosként is költözhet, Kroenke mindkét lehetőséget felajánlotta.

A nap vesztese St. Louis városa, Mark Davis és a Raiders. Közös projekttel mentek de az alkudozás miatt Ők az egyetlenek akik lemaradhatnak Los Angelesről. A Raiders szempontjából még nagyobb problémát jelent, hogy lejárt az O.co Coliseum-ra szóló szerződésük így jelenleg nincs stadionjuk a 2016-os szezonra. Ha a Chargers nem él az opciójával akkor a Raiders is visszatérhet L.A.-be de ezzel még nincs megoldva az idei szezonjuk.

A nap legnagyobb nyertese a Rams, Stan Kronke és Jerry Jones. A Rams és a tulajdonos megszabadult a "leharcolt" stadiontól és betört az egyik legnagyobb piacra. A Cowboys tulajdonosa pedig szavazni érkezett de a dolgok alakulása/alakítása miatt ismét jó néhány millió dollárral gazdagabb lesz a jövőben.

A Los Angeles-i csapat már több éve beszédtéma volt az NFL-ben és biztosra lehetett venni, hogy a közeljövőben az egyik csapat átköltözik majd az Angyalok városába de az egész folyamat kicsit furcsa véget ért.

(nfl.com, Fotó: twitter.com, losangeles.cbslocal.com, classybro.com, breitbart.com.leechlink.net)