Buccaneers Szezonértékelő 2015: Futójáték

Közeleg a tél! Jah, nem! Ez csak egy csomó szám és statisztika. Mivel kértétek, most készüljetek! Egy talicskával a nyakatokba borítok! 

Kívánalmatok szerint tehát itt a szezonértékelőnk első része! Időnk engedtével szép lassan, négy részletben tálaljuk majd. Míg jómagam az offense-t, azon belül is a futó és passzjátékot fogom górcső alá venni, addig Cay barátunk a maga megszokott alaposságával a defense, azon belül is a front seven és a secondary munkájáról ír majd. Itt az első rész!

A 2014-es szörnyű körülmények között, ahol lényegében egész évben a nem csak az én véleményem szerint dilettáns Marcus Arroyo bitorolta az OC karmesteri pálcáját, nem volt meglepő, hogy a Bucs futójátékát az ellenfelek úgy fejezték le, mint hajdan XVI. Lajost a guillotine. A szezon végén a játék ezen elemében majdnem utolsók voltunk, konkrétan a 29. helyre volt jó az egységünk.

Amikor a szezon kezdetekor Dirk Koetter színre lépett, volt hová fejleszteni a Bucs futójátékát. Bevallom férfiasan én azt jósoltam, hogy Koetter keze alatt lesz is majd fejlődés, de valahol a középmezőnyben végez kedvenc csapatunk a játék ezen elemében. Nem lett igazam, mint oly sokszor! Koetter munkáját dícsérendő a Bucs futójáték az 5. legtöbb yardot termelte a szezon során, s a yard/futójáték mutatóban holtversenyben 1. lett a társaság 4,8-as átlaggal. A Buffalo Bills csapata rendelkezett még teljesen hasonló statisztikával, igaz ők több futott yardot tettek meg.

Játékosaink egy seregnyi díjat söpörtek be. Az előző években csak szenvedő Doug Martin-t a futott yardok tekintetében egyedül Adrian Peterson-nak, a Vikings running back-jének sikerült csak megelőznie. Ugyanakkor játékosunk két forduló után is elnyerte a Ground Player of the Week kitüntető címet. Teljesítménye nyomán Martin Pro Bowl, sőt All Pro játékosa az idénynek. Mindebben annak is van óriási a jelentősége, hogy Doug Martin elbitorolva Marsawn Lynch trónszékét, a legtöbb yardot termelte az idén a védőkkel történő első kontakt után. talán egyedül csak a futott TD-k a száma tűnik kevésnek!

0112_2_dougmartin

Nem mehetünk el a futás blokkolás javulása mellett sem. Hiszen ez nélkül nehéz is lenne! A szezon 16 fordulójából 5 alkalommal bizony a mi csapatunkban volt található a liga legjobb futásblokkolója. Ez három esetben Logan Mankins-nek sikerült, és egy-egy alkalommal Ali Marpet-nek, valamint Donovan Smith-nek, a két újonc falemberünknek. Mit mondhatnánk mást? Hatalmas javulás az előző szezonhoz képest! Lássuk a sok számadatot!

Doug Martin 1402 yardot futott a szezon során. Mindezt egy 4,9-es átlaggal tette. Kísérte ezt a teljesítményt 6 touchdown és 61 first down 4 db. fumble mellett. 20+ yardos futásra 14 alkalommal volt képes.

Charles Sims “csak” 529 yardot futott, Martinhoz hasonlóan 4,9-es átlaggal. Ő touchdown-t nem jegyzett ugyan, de 20 alkalommal futotta meg a first down-t, 4 ízben tudott 20+ yardos játékot összehozni és 1 ízben ejtette ki a labdát.

0112_3_charlessims

Jameis Winston-t is vegyük számításba! Ő 213 yardot bírt futással megtenni. S meg kell említeni, hogy futásaival a Bucs offense-nek új vörös zónás fegyvere lett! 6 db. touchdown-t szerzett nekünk futásaival és 18 alkalommal ő futotta meg a first down-t. 2 db. 20+ yardos is belefért. Mindezt 3 labdavesztés mellett sikerült megtennie. Csak összehasonlításként! A másik újonc irányító, Marcus Mariota a futott yardok tekintetében mindössze 39 yarddal előzte meg Winstont, úgy hogy ő “csak” 2 futott TD-t szerzett és 10 db. first down-t. Pedig az köztudott, hogy a mozgékonyság inkább utóbbi játékos erénye. Koetter mégis nagyon villantott szerintem, ha Jameis ilyen irányú bevetéséről volt szó.

Bobby Rainey-nek a szezonban inkább a speciális egységben voltak feladatai. Ezért ő az idén mindössze 18 yardot bírt összehozni.

Ha futójátékról volt szó, ők négyen szereztek yardokat, pontokat, továbbhaladási lehetőségeket. Nézzük mindezt csapatszinten!

Van egy sajátos számítási rendszerem egy running back teljesítményének a megítélésére. Ez a futás/megtett yard-ok átlagán alapszik. Leszögezem, ez nem kőbe vésett dolog! Ez saját számítás, ami azonban a csapatok futójátékát is minősítheti. Számításom a következő!

0-3,3 megtett yard/ futás: rossz futó teljesítmény

3,4-3,9 yard/ futás: elfogadható teljesítmény

4,0-4,9 yard/ futás: kiváló teljesítmény

5,0 vagy több yard/ futás: klasszis teljesítmény

Ha ezen rendszerezés mentén indulunk el a Bucs esetében két ízben beszélhettünk rossz futó teljesítményről a 16 mérkőzésből. Ez a Texans elleni 2,8-as átlaggal végződő mérkőzés, illetőleg a Cowboys ellen bemutatott 3,2-es átlag.

Elfogadható volt a futójáték három ízben. Titans (3,5), Falcons idegenben (3,7), Panthers idegenben (3,5).

Kiváló futójátékkal rukkolt elő csapatunk 5 mérkőzésen. Saints idegenben (4,0), Panthers otthon (4,7), Jaguars (4,6), Falcons otthon (4,5), Bears (4,2).

Klasszis futójátékot 6 alkalommal láthattunk. Redskins (6,3), Giants (5,9), Eagles (6,7), Colts (6,3), Saints otthon (6,1), Rams (5,4)

Doug Martin 10 legszebb játéka 2015-ben!

Ezek igen kiváló paraméterek. Bár az igazság teljességéhez meg kell említenem, hogy top 10-es futás elleni védelemmel mindössze 3 alkalommal találkoztunk a szezon során. Ez egyébként a Panthers elleni két találkozó és a Texans elleni. Utóbbinál ugye döcögött is a gépezet, ha finoman akarok fogalmazni.

Végül még egy kis adalék! A Bucs 45%-ban alkalmazott futó játékot, természetesen ebben azok a játékok is benne vannak, amikor második szándékból történt a futás. Itt főleg Winston néhány játékára gondolok. Td-ink 17%-át szereztük futással, yardjaink 34%-át, és first down-jaink 33%-át.Mindezt tettük úgy, hogy futás közben 6 alkalommal veszítettük el a labdát.

Hatalmas tehát az előre lépés, ha a Bucs futójátékáról beszélünk. Bizony annak a pár ígéretes mérkőzésnek is ez volt az alapja. Reméljük jövőre megmarad ez a tendencia és győzelmek is követik. Mert tényleg csak a kevés győzelem és a viszonylag kevés futással szerzett TD után maradhat hiányérzetünk. Egyébként ebben a szegmensben véleményem szerint Dirk Koetter nagyon jó munkát végzett. Ha mindenáron osztályozni kellene a Bucs idei futójátékát én személy szerint egy A- osztályzattal honorálnám.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com