Szezonértékelő 2015: Passzjáték

A jó passzjátékhoz nem árt ha rendelkezel egy franchise quarterback-kel! Ha nincs, akkor a legjobb recept, hogy a drafton 1/1-re választasz egyet! Ezt tette az idén a Tampa Bay Buccaneers is, amikor Jameis Winston mellett tette le a voksát.

Persze akadtak és akadnak aggályoskodók, mint pl. én, akik Marcus Mariota mezén néznék szívesen a szablyára vagy digitális számkijelzőre hasonlító (tényleg tudja a fene mi akar az lenni a mezen) vörös számokat. De az élet nem a mi kívánalmunkat tette oda, ahol látni akartuk.

Minden esetre azt kell mondjam Jameis Winston jött és látott! Hogy győzött-e? Végül is a családnevében ott van a “win” szócska, szóval fogjuk rá! Megdöntött sok rekordot, bezsebelt pár címet, s mindezek mellett maradtak természetesen hiányosságok is. Lássuk!

Winston nemesi körhöz csatlakozott, hiszen 4042 passzolt yardja újoncként nem kis teljesítmény! Ezt őelőtte csak bizonyos Cam Newton és Andrew Luck tudta újonc évében az asztalra csapni. Mármint a 4000 yard feletti teljesítményt! Ha figyelembe vesszük az említett úriemberek milyen magasságokba kívánnak törni, akkor szívesen látnánk mi Tampa szurkolók is valami hasonló megítélést a szakma részéről. Az ugyanis csalhatatlan jele lenne, hogy a csapatunk az eredményesség útjára lépett.

Jameis az idényben leadogatott 22 TD passzt, miközben 15 alkalommal adta oda jószántán kívül a labdát az ellen pajkos védőinek.

Ezek eddig úgy gondolom kiváló számok egy újonctól! Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a feketeleves mellet sem. Az a fránya passzpontosság! Jameis ezt a műfajt az idényben 58,3 %-al művelte, amivel bizony az NFL irányítók között csak a 32. helyen végzett. Ez éppenséggel nem a legutolsó titulus, hiszen az idényben voltak sérülések is. S a sorban mögötte végeztek olyan nevek is, mint Nick Foles vagy a már említett Andrew Luck. Mondjuk utóbbi egy soha nem látott pocsék szezonon van túl.

Ugyanakkor Jameis bezsebelt az idényben három Rookie of The Week, egy Air Player of The Week , egy november hónap újonca, és a Pro Football Focus megítélése alapján a legjobb újonc címet is. Ez persze nagyban köszönhető annak, hogy Dirk Koetter és stábja, az első fordulók vad labdaszórásai után, egy Koettertől nem igazán megszokott, erőteljes futójátékra épülő játéksémára tért át. Ebben már Jameis is megtalálta a maga szerepét, fejlődött az egyébként is jó zseben belüli mozgása, s fejlődést mutatott a célpontok szemmel való kísérésében is, amely praktika ugyebár a védelem összezavarására szolgál.

Jameis Winston újonc évének legjobb momentumai.

Említettem a Pro Football Focus rangsorolását! Legjobb újoncként Winston ezen a 18. helyen végzett egyébként az NFL irányítók között, többek között olyan neveket is maga mögé utasítva, mint Alex Smith, Eli Manning, Joe Flacco, vagy az idén nem kitörő erőben lévő Peyton Manning. Ezen helyezésnek kissé ellentmond az a bizonyos QB rating számítás, amit a sok év alatt még jómagam sem tudtam megjegyezni pontosan, hogy miből is vonnak gyököt és mit emelnek a négyzetre. Ebben minden esetre Winston 84,2-es mutatóval csupán a 25. helyen állt az alapszakasz végén.

Ha Winston hiányosságait boncolgatjuk, természetesen nem mehetünk el szó nélkül a támadófal pass protection tevékenysége mellett!

Akár hiszitek, akár nem, ha a “benyelt” zsákolások számát nézzük, akkor kedvenc csapatunk holtversenyben a 4. legkevesebb (27 db.) ilyen malőrt tudhatta magáénak, a Redskins és a Cardinals társaságában! Hűha! Legalábbis erre talán mondhatnánk ezt! Azonban a teljes igazság az, hogy a kevés sack inkább Winston kiváló zseben belüli mozgásának köszönhető. Úgy gondolom ez az egy tulajdonsága van, amiben mindenképpen Mariota fölé emelkedik, hiszen Marcus a zseben kívüli játékában jobb nála. S van még itt valami! A sack az egy dolog. Ugyanakkor van egy olyan statisztika is, hogy hányszor ütik meg az irányítót, ezáltal hibára kényszerítve őt. Ilyen 109 db. történt az egész idényben. Ezzel is a negyedik helyen végeztünk egyébként, csak most hátulról! Ez nagyon sok! Összességében azt hiszem el lehet mondani, hogy bár a támadófal futás blokkolásoknál nagyon jól teljesített az idén, az irányító megvédésénél abszolút nem jeleskedett. Súlyos probléma volt újfent a blitz-ek felvételénél az elváltási hiba, amiben nem sokat fejlődtünk. A legtöbb hiba egyébként a jobb oldalon történt , ahol nagyon hiányzott Demar Dotson játéka sok fordulón keresztül. Az évad elején a fal közepe, főleg a center pozíció is gyenge volt ebben a szegmensben, azonban ott Joe Hawley érkezésével ezt valamelyest korrigálni tudta a stáb. Donovan Smith sem volt mindig a helyzet magaslatán, bár ő még mindig egy jobb teljesítményt tudott produkálni, mint az előbb említett posztok.

Voltak aztán még itt  passzjátékot nehezítő tényezők. Az egyik a sok elejtett labda, vagyis a drop. Ebben Mike Evans olyannyira jeleskedett, hogy az egész ligában neki sikerült a statisztikák szerint a legtöbbet csinálnia! Szám szerint 11 db-ot. Csapatunknál őt Austin Seferian-Jenkins követi 4 db-bal, amivel az NFL össz listán a 33. helyen állt. Ez sem dicsőség. De ejtett itt el labdát kettőt Doug Martin és Adam Humphries. Egyet pedig az a Donteea Dye, akinek magam sem tudom, hogy hogyan jött ki ez a statisztika, mert szerintem több volt az. Ráadásul ő képes volt védő kontakt nélkül is simán eldobni a labdát, s ha nincs ha jól emlékszem Cameron Brate lélekjelenléte, akkor ott simán átadjuk a labdát az ellenfélnek. “Zseniális” fumble volt Dye részéről!

0120_2_mikeevans

Aztán ott voltak a sérülések az elkapók részéről, aminek következtében pl. olyanok is nagyobb szerephez jutottak, mint Dye. Mikie Evans-nek “csak” egy mérkőzést kellett ugyan kihagynia, de az évad elején vagy 4-5 mérkőzést játszott félsérült állapotban. V-Jax 10 mérkőzésen, ASJ 7 mérkőzésen, Louis Murphy 6 mérkőzésen tudott pályára lépni.

Végezetül nézzünk pár statisztikát!

Mike Evans az idén is 1000 yard fölött teljesített immáron második évében is! 1206 yard, 3 TD, 63 first down, és 21 db. 20+ yardos játék van a neve mögött. 74 elkapása volt, mialatt 147 alkalommal dobta felé a labdát Winston, s egy ízben vesztette el azt.

Charles Sims nevét kell leginkább megemlíteni, ha a futó játékosok passz játékba bevonásáról beszélünk. Csapatunknál az övé a második legtöbb elkapott yard (561) és a legtöbb elkapás után megtett yard (420) is, amivel egyébként az NFL lista 21. helyén végzett.

V-Jax szezonja nem sikerült túl jóra! 1000 yard alatt utoljára 2010-ben teljesített még a Chargers színeiben. Abban az esztendőben csupán öt mérkőzésen tudott pályára lépni. Azóta mindig 1000 yard felett. Ezt a sorozatot törte meg az idei szezon. Az 543 elkapott yard tőle bizony nem sok. Bár van egy mutató, amiben V-Jax ligaelit. Az elkapás/ first down arányban. Vincent 33 elkapást produkált az idényben, abból 28 db, azonnal first down is lett.

Megemlíthetjük még talán a tight end Cameron Brate 3 db. TD-jét, vagy, hogy Adam Humphriestöbb yardot tett meg elkapás után, mint pl. V-Jax. De nagyjából ennyivel le is lehet zárni!

Néhány csapat statisztika! Elkapásból átlagosan 7,6 yardot tettünk meg, ami a 10. legjobb eredmény a ligában. Mérkőzésenként 240,8 yardot haladtunk passzjátékkal, ami a 17. helyre jó. A 4042 így megtett yard a 21., míg az 535 próbálkozás a 22. helyre elég. A 15 interception tekintetében az “előkelő” 11. helyen végeztünk.

Ha a passzjátékot kellene osztályoznom, azt hiszem a jó dolgok mellett bőven vannak itt olyan mutatók, amik miatt egy C osztályzatnál nem lehetne jobbat kihozni ebből a 2015-ös produkcióból!

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com