Nagyító alatt: Kwon Alexander

Az internet és a közösségi média térhódításának a társadalomra gyakorolt káros hatásai mellett van egy baromi nagy előnye. Mégpedig, hogy a nem Amerikába született tojásfoci rajongók számára is elérhető közelségbe kerültek kedvenc csapataik.

Természetesen felismerték ezt az NFL munkatársai, és csapatai is. Akik weboldalaikon egyre több szórakoztató jellegű, és érdekes tartalmat kívánnak megosztani a tudásra szomjazó rajongókkal. Azaz velünk. Nincs ez másként a Tampa Bay Buccaneers háza táján sem, ahol az elmúlt pár évben szintén igyekeznek érdekesebbnél érdekesebb fényképekkel, videókkal, és írásokkal kielégíteni a nagyérdemű kíváncsiságát. Ezen apropó folytán szeretnék megosztani veletek egy klassz kis cikket, mely a sokunk kedvencévé vált Kwon Alexander újonc évét veszi kissé jobban szemügyre, alátámasztván David Sharpensteen grafikáival.

Az elmúlt két évben nem csak a média terén álltak be gyökeres változások a Bucs-nál. Hanem mondhatni már-már megszokásként új vezetőedzőt kapott a csapat Lovie Smith személyében. Azonban más változás is történt. Új general manager érkezett Jason Licht személyében, aki a már több, mint két évtizede itt tevékenykedő Mark Dominikot váltotta székében. És fájdalmasan ugyan, de be kell ismernünk, hogy az egyik legrosszabbul draftoló franchise voltunk munkásságának utóbbi éveiben, ráadásul az FA piaci igazolásaink is rendre befürödtek. Ha pedig már a sémával, az új edzőkkel, és a szabadügynök-piaci tevékenységekkel sem sikerült továbbra sem maradandót alkotnunk. Egy dolgot kijelenthetünk. A Bucs elkezdett jól draftolni.

Az elmúlt két évben szinte minden picket a támadóegység megerősítésére használtunk. Ennek meg is lett a tavalyi évre az eredménye. Hisz sorra dőltek a franchise rekordok, ami az offense teljesítményét illeti. Annak ellenére is, hogy végül a csapat mérlege egy kiábrándító 6-10-es szezonban merült ki.

Azonban a támadók erősítése mellett úgy döntött a mostani vezetőség, hogy a két év alatt áldoznak egy választást egy védőjátékosra is. És a 2015-ös játékosbörze negyedik körében kiválasztották az LSU linebackerét, Kwon Alexandert. Akármilyen hihetetlennek tűnik is, nagyon úgy fest, hogy a franchise 40 éves történetének legjobb negyedik körös választásának lehettünk ezáltal szemtanúi.

Bár a szezon utolsó négy meccsét ki kellett hagynia, mert a liga felfüggesztette teljesítménynövelő szerek használata miatt. – Ugyan mint kiderült a bűnös egy energia ital volt, amit Alexander már középiskolás kora óta fogyaszt. – Ezzel együtt is a 2015-ös draft osztály legtermékenyebb védője lett, és magasan a legjobb a linebackerek között. Már rengetegszer megénekeltük nektek, hogy miként játszotta ki, már a holtszezonban kezdő pozíciójából Bruce Cartert, szóval ebbe most nem mennénk újra bele. Elég szerintem annyi, hogy a 2015-ös draftosztály majd minden védelmi statisztikájában ott zárt az élmezőnyben.

A 2015-ös drafton összesen 36 linebacker került kiválasztásra. Köztük 3-4-es sémába illő edge rusherek is, ráadásul 15-en Alexander előtt kerültek jelenlegi csapataikba. Ebben a népes társaságban a Bucs újonca így is a második helyen zárt szerelések tekintetében. (93), a negyedik lett negatív yardos szerelések tekintetében (6), a hatodik legtöbb sack-ket szerezte (3), holtversenyben az ötödik legtöbb QB hittel rendelkezik (5), holtversenyben első lett interceptionök tekintetében (2), ő vadászta le a legtöbb passzkísérletet a linebackerek között (9), holtversenyben második lett kierőszakolt fumble mutatójával (2), és fumble recovery mutatójával is (3).

Ezzel pedig Alexander lett az első ezen játékosok közül, akinek sikerült az első hatban végeznie, minden ilyen védelmi statisztika terén.

kwonstat3

Míg Alexander egyértelműen az egyik legjobb újonc védő lett a 2015-ös szezonban, addig a Buccaneers védelmén azonnal érezni lehetett a hatását. Az újonc és a Pro Bowler Lavonte David az NFL egyik leghatékonyabb linebacker párosát alkotta, jelenlétük meghatározó volt a backfielden, a box-ban. És meghatározó volt passz elleni védelmük is. Azt pedig nem árt megjegyezni, hogy eközben Alexander hívta középső linebackerként a védelem játékait, ami egy újonc játékosnak azért nem kis kihívás.

Azt ugye tudjuk, hogy általában a 3-4-es felállásban játszó csapatok szélső linebackerei felelősek az irányítók siettetéséért. Nálunk pedig ugye 4-3-as felállásban játszott David és Alexander is. Azonban tanúbizonyságot tettek róla, hogy ha lehetőséget kapnak játékhívás alapján az irányító levadászására, akkor bizony nagyon is hatékonyan el tudják végezni a dolgukat. Ráadásul turnoverek kiharcolásában sem kell szégyenkezniük.

2015-ben mindketten elmondhatják magukról, hogy azon játékosokhoz tartoznak, akik be tudtak mutatni legalább 3 sack-ket, 2 interceptiont, és 2 kierőszakolt fumble-t is. Alexander pedig jelenleg az egyetlen újonc játékos ezen a listán.

kwonstat2

Két interception, és egy fumble recovery. Alexander három labdát szerzett ebben a szezonban. Ismét érdekes statisztika, hogy összesen hét olyan védő volt idén az NFL-ben, aki három irányító bezsákolás mellett, három labdaszerzést is be tudott mutatni. Alexander pedig egy volt közülük. Ezen is továbbmenvén a hét játékosból három is Buccaneer volt. Az újonc linebacker mellett Lavonte Davidnek, és a defensive end Jacquies Smith-nek is összejött a produkció. A további négy ilyen játékos a Carolina linebackere Thomas Davis, a Denver linebackere Von Miller, a Kansas City cornere Ron Parker és az Arizona safety-je Deone Bucannon voltak.

Alexanderrel egyetemben ugye Bucannon is újonc szezonján van túl éppen, és kettejük ilyen jellegű statisztikája egyébként baromi ritka egy játékos első évében. 50 egyéni szerelésével a Bucs ifjú linebackere szintén  a legjobb lett az újoncok között. Ha pedig ezzel is kibővítjük az előbb említett 3 sack-kes, 2 interceptionös, 2 fumble-ös statisztikát. Akkor Kwon Alexander egy igazán elit társaságba kerül, ugyanis mivel a sack csak 1982 óta hivatalos statisztika. A ligában mindössze hat újonc védő található, aki ezt be tudta mutatni.

Összesen hatan, abból a 4495 védőjátékosból, akik az elmúlt 34 évben a ligába kerültek.

kwonstat1

Az egyetlen szépséghiba Alexander első évében az nem más, mint hogy valóban jóval korábban véget ért, mint ahogy azt várni lehetett volna. Bizonyos értelemben azonban ez még elképesztőbbé teszi a fenti statisztikákat. Főleg, hogy egy interceptiont, vagy egy fumble-t egyáltalán nem olyan könnyű kivitelezni a mai modern futballban.

Az tény, hogy a csapat nem költött túl sok pick-ket védőjátékosra az elmúlt két évben. Konkrétan Alexander az első eset. Azonban Scott Smith szavajárásával élve.

Amikor megtették, home run-t ütöttek.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com