A 49ers egy szezon után kirúgta vezetőedzőjét Chip Kelly-t

A San Fracisco 49ers-nél órákkal a tegnapi utolsó alapszakasz mérkőzés után bejelentették, hogy megválnak a csapat vezetőedzőjétől Chip Kelly-től.

Pár hete még olyan hírek láttak napvilágot, hogy a szezon hátralevő részétől független visszatér Kelly az idei szezonra is de a gyenge szezon után szenzációt jelentett volna a vezetőedző maradása.

Kelly kirúgása tehát borítékolható volt így senkit sem lepett meg a bejelentés. A csapat general managerének, Trent Baalke-nek is megköszönték az eddigi munkáját és a vezetőedző kirúgása mellett az Ő távozása sem volt meglepő. Órákkal az utolsó mérkőzés előtt Baalke az egyik interjújában maga is a kirúgásáról beszélt.

"Annak ellenére amit Trent és Chip iránt érzek úgy gondolom, hogy vezetők lecserélése feltétlenül szükséges döntés volt. A csapat teljesítménye nem váltotta be az én vagy a szurkolóink elvárásait és ez valóban kiábrándító. Mindannyian azt vártunk, hogy a csapat folyamatosan fejlődni fog a szezon előrehaladtával de ez sajnos nem történt meg. Ezért itt az ideje, hogy új irányba menjen a csapat." - szerepelt a 49ers tulajdonosának, Jed York-nak a nyilatkozatában.

Kelly a tavalyi elején vette át a csapatot az ugyancsak egy év után távozó Jim Tomsula-tól. A HC finoman szólva sem kapott erős keretet de a teljesítményükkel még így is hatalmas csalódást okoztak. Beállították a franchise történetének legrosszabb mérlegét, 2 győzelemmel és 14 vereséggel zárták az alapszakaszt továbbá megdöntötték a franchise nyeretlenségi rekordját.

Kelly négy éve igen biztatóan kezdte a vezetőedzői pályafutását az NFL-ben. Az első 28 mérkőzéséből 19-et megnyert és a csapat támadóegysége átlagosan 30 szerzett pont felett zárt.

Az utolsó 35 mérkőzése azonban már közel sem nevezhető diadalmenetnek. 9 győzelem és 26 vereség. Az offense pedig visszaesett, már csak 21.4 pontot átlagoltak mérkőzésenként és a defense már nem tudta ezalatt a határ alatt tartani az ellenfeleket.

Kelly utolsó két szezonja katasztrofálisan sikerült így lehetetlennek tűnik, hogy vezetőedzőként folytathatná az NFL-ben. Minden valószínűség szerint vissza fog térni az NCAA-be.

Kelly távozása mellett Baalke eltávolítása is várható volt mert a keret erőssége meg sem közelítette a pár évvel korábbi önmagát. Még Jim Harbaugh irányításával a csapat három NFC Főcsoportdöntőt játszott és az a csapat még igazán tehetséges játékosokban bővelkedett.

nfl.com, Fotó: twitter.com, KNBR.com