Chris Baker szerint csak a kollektív lockout segíthet

357170311029_bucs_free_agents.jpg

Baker ezt nem a csapat, hanem a liga viszonylatában mondta. Az elmúlt napokban, hetekben ugyanis egyre felkapottabb téma, hogy egy NBA sztár lényegesen többet keres egy NFL sztárnál, s több játékos is nemtetszését fejezte ki ezért.

Ez valóban így van, azonban ennek van egy egészen prózai magyarázata. Egy NBA klub nagyjából 100 millió dollárt költhet a keretére éves szinten. Viszont! Amíg egy NFL franchise 53-as kerettel dolgozik, addig egy kosárcsapat a töredékével. Ne kövezzetek meg, ha nem pontos a szám, de azt hiszem 15 fővel! Ha valaki járt matekra a suliban (nyilván Baker is) akkor már ki is jön, hogy per fő lényegesen több jut egy kosarasnak, mint egy focistának.

Az egyetlen megoldás az lenne, ha a liga nagyjából a duplájára emelné a fizetési sapkát, amibe már NBA színvonalú sztárszerződések is beleférhetnének. Erre 2020-ig nincs lehetőség, hiszen a kollektív szerződés konkrétan szabályozza addig a keretszámokat.

Baker szerint azonban a játékosok érdek képviseletének lépnie kellene már akár korábban, de legkésőbb a szerződés lejártának idején. Ehhez pedig ugyebár a lockout a legfőbb fegyver, a játékosok részéről. Nem tudom mi sül ki ebből, de jó lenne nem cidrizni pár év múlva, hogy vajon elindul-e a szezon, vagy sem!

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com