NCAA kitekintő: Big 12 és a Texasi métely

Ha valaki megkérdezi az egyetemi foci szerelmeseit, hogy melyik a leginstabilabb a Power 5 konferenciái közül, majd 90% a Big 12-et mondaná. Ez lássuk be nem is meglepő. A korábban oly eredményes, és erős bajnokság (Oklahoma 7x, Texas 4x országos bajnok) csak árnyéka önmagának. Ha azt is hozzávesszük, hogy

a 10 fős liga (értitek, 10 csapat a Big 12-ben XD) szinte teljesen lefedi az USA egyik legerősebb utánpótlás termelő államát (Texas),

akkor válik igazán érthetelenné, hogy mi miatt szorult az utolsó helyre.

Ha okokat kéne keresni akkor kettőt érdemes kiemelni. Egyik, a konferenciák átszerveződése volt. A 2000-es években igen komoly vándorlás indult meg a főiskolák között, aminek egyértelműen legnagyobb vesztese a Big 12 volt. Lelépett a Nebraska (Big Ten), a Colorado (Pac 12), a Missouri, és ami a legfájdalmasabb, a Texas A&M (mindkettő SEC). Ez utóbbi lépésnek köszönhetően az addig sem gyenge dél-keleti egyetemek beléptek a texasi piacra, és folyamatosan szívják el a tehetségeket.

És hogy miért tiplizett ez a négy nagy múltú egyetem? (Ez a másik ok a mélyrepülésben) Elsősorban a Texas Egyetem, és az azt övező politikai légkör miatt. A Longhorns a régió legkomolyabb felsőoktatási intézménye, itt tanul a legtöbb diák, ideáramlik a legtöbb pénz, és a kapzsiság még nagyobb kapzsiságot szült. Ez pedig a Tv-s pénzek elosztásában jött elő.

Míg a többi konferenciában egyenlően oszlik el a lóvé, addig a Big 12-ben a Texas akarta a legnagyobb szeletet a tortából, és ezt elégelte meg a fent említett négy intézmény.

Pótlásként jött a TCU és a West Virginia, de sem presztízsben, sem a diákok számában nem tudták velük pótolni a távozókat

.

A 10-es szerencséjére a tradíció (pfuj) és a komoly múlt miatt a liga focimeccseire nagyon kíváncsiak országszerte így komoly összegért keltek el a közvetítési jogok. Más kérdés, hogy e mellett a Texas kierőszakolta a többiektől, hogy saját csatornát (Longhorn Network) indíthasson, aminek köszönhetően jóval több pénz üti a suli markát (ld. kapzsiság). E miatt a két oklahomai suli (Sooners és a State) alaposan berágott, és így nem lenne meglepő ha az aktuális tv-s kontraktus lejárta után ők is elhagynák a ladikot.

Ám a nagy pénz és a nagyszámú minőségi újonc közelsége sem volt elég ahhoz, hogy a konferencia az elmúlt években beleszóljon a bajnoki cím sorsába.

Legutóbb 2006-ban adott végső győztest a csoportulás (akkor Vince Young vezette győzelemre a ’Hornst), míg döntőst 2009-ben (Texas hasalt el az Alabama ellen). Azóta a Big 12 csapatai csak csendes megfigyelői a végső küzdelmeknek. Ugyan 2016 az Oklahoma bejutott a rájátszásba, ám az ott mutatott játékot nem fogják kitenni a kirakatba. Egy szoros első félidőt követően a Clemson lelépte Bob Stoops fiait.

Adva van tehát egy giga egyetem, ami dúskál a javakban, de még többet akar, van két tradicionális suli, akik sértve érzik magukat, és máshova kacsingatnak (Hello Big Ten!), és hét kisebb oskola, akik jól elvannak, hisz történetük legnagyobb pénzeit kapják. Az már csak hab a tortán, hogy a konferencia évek óta nem tud kiállítani egy komoly bajnokesélyes csapatot. Ez a szituáció minden csak nem rózsás.

Fotó: news.theopenmat.com

Címkék: ncaa