AFC Körkép – 13. játékhét

afckorkep13.jpg

A múlt vasárnap igencsak jól alakult a Ravens szempontjából, és ebben nem csak az Oakland elleni győzelemnek volt szerepe (bár kétség nem fér hozzá, hogy nem örülhetnénk ennyire egy vereség után). A 6., wildcard helyünket fenyegető csapatok mind kikaptak, egyedül a Colts tudott némileg felzárkózni a Dolphins ellen aratott győzelmével, de fordított esetben sem lenne másmilyen a kép, akkor a Miami állna közvetlen mögöttünk 6-5-tel.

Az eheti AFC-összecsapások kimenetele egyre fontosabbá válik a végjátékban, amivel együtt jár, hogy a mi helyzetünk is egyre jobban bonyolódik majd innnentől. A héten megszülethet az idei első kieső, a Raiders, amihez egyik oldalról szükségeltetik tőlük egy L a Chiefs ellen, míg másik oldalról a két 6-5-ös csapatt egyikének (Ravens ill. Colts) a W. Az Oakland-rajongók playoffban még bízó halmaza tehát elkezdhet igazán aggódni.

Izgalmas matchupok jönnek, jópár kulcsjátékos nem játszik a héten, és olyan csapat is ismét versenyben van a rájátszásért, amit az előző hetekben már majdnem teljesen leírt a szaksajtó. Ezek miatt hétfőre további kavarodás várható, és jelen írásban mi sem törekszünk az összes lehetséges kimenetelt megvizsgálni, mert képtelenség lenne. De természetesen hoztunk nektek ismét egy csokrot a heti merítésből.

Bills @ Dolphins (19:00) – A Delfinek kikaptak vasárnap, a Bölények viszont nyerni tudtak otthon a Jaguárok ellen, így előbbi 5-6-tal, a Buffalo pedig 4-7-tel várhatja az AFC East helyosztót. Nem igényel túl sok magyarázatot, hogy számunkra mindenképp hasznosabb lenne egy Bills győzelem.

Colts @ Jaguars (19:00) – Az Indy 6-5-ös mérlege jelenleg konkrét fenyegetés ránk nézve. Luckék 5 meccses nyerő szériában vannak éppen, ezért igazán örülnénk neki, ha a Jacksonville meg tudná törni ezt a lendületet. Ám erre kevés esélyt látunk, még úgy is, hogy Bortles helyett Cody Kessler kezd QB poszton a hazai csapatban.

Browns @ Texans (19:00) – A Barnáknak kifejezetten jót tett, hogy megváltak Hue Jacksontól (aki vitte az átkot magával Cincybe), két W-t is maguk mögött tudhatnak az elmúlt hetekben. A Houston jelenleg magabiztosan vezeti a csoportját, de az Indynek sincs még veszve semmi, ha meg akarják csípni a csoportot. Ránk nézve –egyelőre– mindegy, mi lesz a vége, fontos majd az lesz, kivel kerülünk össze, ha eljön az ideje (és lehetősége) januárban.

ravens_posztkep.jpg

Broncos @ Bengals (19:00) – Pocak Benőéknek kifejezetten nem tett jót a hegyi levegő, kaptak is egy maflást a Denvertől múlt vasárnap. A Vadlovak viszont ezeken az érzelemhullámokon galoppoznak épp, és baromira nem adják fel a lehetőségét, hogy januárban újra playoff mérkőzést játsszanak. A valaha 4-1-es Bengals rajongói ellenben teljes apátiába süllyedtek, a fan fórumokon általános álláspont, hogy Marvin Lewistól és a GM-től is azonnal meg kellene válni. Nem tett jót a morálnak Hue Jackson érkezése sem, az meg végképp betette a kaput, hogy Andy Dalton hüvelykujj-sérülés miatt IR-re került, QB poszton a kezdő Jeff Driskel lesz a maradék 5 hétben. Mindkét csapat 5-6-tal áll, győzzön tehát a jobbik, ami mindegy, melyik, csak ne a Bengals.

Chiefs @ Raiders (22:05) – Ahogy azt fentebb írtuk, az Oakland egy vereség után megcélozhatja az 1/1-et, új formációk, játékosok és taktikák kipróbálásán kívül a maradék 4 játékhéten sok értelme nem lesz pályára lépniük (némi túlzással). A KC-nek viszont kell a W, két héttel ezelőtt ugyanis izgalmas meccsen maradtak alul a Ramsszel szemben, és egyáltalán nem lehetnek nyugodtak a divíziót illetően sem, a Chargers egy meccsre van csupán tőlük lemaradva.

Jets @ Titans (22:05) – A New York 3-8-cal fut neki az összecsapásnak, míg az 5-6-os Tennessee egyáltalán nem tehet le az idei rájátszást érintő terveiről. A hazai pálya és a Jets idei bénázása a Titánok győzelmét sejteti, ám ettől még igazán örülnénk egy zöld upsetnek.

Vikings @ Patriots (22:25, Sport2) – Ismét csak abból a szempontból van jelentősége a mérkőzésnek, hogy amennyiben a Ravens továbbjut, kivel találkozik majd a wildcard körben. A New England vereségével romlanak a pihenőhét esélyei, győzelmük esetén viszont változnak a januári wildcard matchupok. A Vikingek pedig hozzánk hasonlóan állnak, nagyon kell a W, ha a rájátszást komolyan gondolják.

Chargers @ Steelers (02:20, Sport2) – Az LA egy blowout győzelem után, de Melvin Gordon (RB) nélkül áll majd neki az összecsapásnak, míg a Pittsburgh a denveri pofon után keresgéli egyelőre a fogvédőjét. Elég nehéz a maradék 5 hét a Vasudvardnak, azért még az sincs kizárva, hogy jó szerepléssel megcsípjük előlük a csoportot, de ehhez kell tőlük a vasárnapi L. Chargers vereség esetén viszont wildcard esélyeink javulnak valamelyest, úgyhogy a héten ez az egyetlen meccs, amin nem tudunk egyértelműen egyik félnek sem szurkolni. A Losz Ánheleszt megtörheti egy esetleges vereség, aminek hatása lehet a 16. heti Ravens meccsre, a Steelers viszont a szezon közepi remek formából és lendületből veszíteni látszik, ami számukra elég kedvezőtlen ilyen erős összecsapások előtt.

Legrosszabb szcenárió (imádom leírni ezt a szót): hetedik helyre csúszunk vissza, előz minket a Colts, mint wildcard továbbjutó, 3 csapat pedig felmászik a nyakunkra (MIA, CIN, TEN – mindhárman 6-6-tal zárják a hetet hozzánk hasonlóan).

Legjobb kimenetel: maradunk 6. helyen, a Colts és a többiek viszont némiképp leszakadnak tőlünk.

Kinek szurkoljunk hát a lilákon kívül? A Billsnek, a Jaguarsnak és a Jetsnek egyértelműen. A többi meccsen döntsetek belátásotok szerint, de ne feledjétek, a Bengalsnak sohadesoha! 

A bye weekek véget értek, mostantól mind a 32 csapat játszik a csütörtök-vasárnap-hétfői meccsnapok valamelyikén.

Forrás:

Baltimore Ravens Hungary

facebook.com/ravens.hungary