Dögöljön meg az NFL

kareem-hunt.jpg

Dühös vagyok. Dühös vagyok magamra, hogy hittem nekik. Dühös vagyok a ligára, hogy elhitették mindenkivel hogy ilyen többet nem lesz. Dühös vagyok a játékosokra, akik nem tanulva a 2014-es esetből újra és újra úgy döntenek, hogy a nők (és néha a saját gyermekeik) verve jók. Dühös vagyok a tulajdonosokra, GM-ekre, akik nem törődve ezekkel, tovább alkalmazzák az erőszakos játékosokat, és széttárt karokkal állva mentegetőznek, miközben a nekik dolgozók balhét balhéra halmoznak. Dühös vagyok.

Hogy mi okozta nálam ezt a kis kirohanást? A válasz egyszerű: Kareem Hunt, a Kansas City másodéves szuper futóját kirúgta a csapata, miután a TMZ kiadta azt a videót amin az látható, hogy a játékos még FEBRUÁRBAN(!)- igen nem elírás, szűk tíz hónapja-, bántalmazott egy nőt (inkább nőket). Ami még szégyenteljesebbé teszi az ügyet, hogy mind a klub, mind a liga tudott az esetről, de semmi fajta büntetést nem rótt ki a 23 éves sportolóra, és ha nem került volna napfényre a másfélperces film, akkor nem is tett volna semmit! Vicc!!

Az NFL-nek a hírhedt Ray Rice-ügy óta négy éve volt arra, hogy megakadályozza az ilyen kínos eseteket, de Goodellék csak látszat intézkedésekere voltak képesek. PR-húzásként a korábbi New York-i ügyészt, Lise Frielt nevezeték ki a liga fő nyomozójának, akinek az a feladata, hogy megakadályozza a Huntéhoz hasonló kínos eseteket. Ám hiába Dagobert bácsi vagyona (2017-ben 14 milliárdot kaszált az NFL!), ez mégsem segített abban, hogy az NFL munkatársai megelőzzék a pletyka oldalakat. Hiába lett, a #MeToo mozgalomnak is köszönhetően, 2018 a nők éve (egyenlő fizetés, erőszak elleni fellépések, stb.) az NFL továbbra is magasról tesz a dologra, és újra és újra kínosabbnál kínosabb helyzetbe hozza saját magát, és az ott dolgozókat.

 rr.jpg

Kezdjük az origóval, a Ray Rice-üggyel. A Baltimore Ravens friss Super Bowl-győztes játékosa 2014 februárjában bántalmazta akkori barátnőjét (most már feleségét), egy kaszinóban. A dologból elsőre egy bocsánatkérés lett, és mind a klub, mind a liga ezzel le is tudta az esetet, minden ment tovább a maga útján. Ám a TMZ megszerezte az esetről készült videót, amiben látszik, hogy a futó a liftben kiüti a nőjét, majd az eszméletlen hölgyet a kivonszolja a parkolóba. A bíróság márciusban bűnösnek nyilvánította Rice-t, ám az NFL és a Ravens egészen szeptemberig várt a játékos megbüntetésével, illetve kirúgásával. A vicc az egészben az, hogy a játékos beperelte a klubját, mondván a Ravens igazságtalanul rúgta ki, és meg is nyerte azt (a perben foglalt 3,5 millió dollárt meg is kapta). Röhej.

Aztán ott volt Greg Hardy esete, aki 2014-ben péppé verte akkori barátnőjét, a bíróság el is ítélte, ám mindezek ellenére a Panthers keretében maradhatott egészen addig míg a liga 10 meccsre el nem meszelte. A Carolina csak ezt követően rúgta ki a védőt (azok a szép nőket zaklató Jerry Richardson évek!), ám ez nem akadályozta meg a Dallast, hogy leigazolja és játszassa (szép volt Jerry!!!)! Szerencsére Hardy 2016-ban lebukott kokainnal és végérvényesen kirúgták a ligából.

Következő esetünk Adrian Petersoné. A 33 éves klasszis szintén 2014-ben került a reflektorfénybe miután kiderült, hogy véresre verte a négy éves gyermekét egy vállfával. A liga két hónappal később felfüggesztette Petersont, és abban a szezonban már nem lépett pályára. Ám ez az eset nem akadályozta meg hogy folytassa a karrierjét (jelenleg Washingtonban), még úgy sem hogy egy 2018-as interjúban bevallotta, hogy mindezek ellenére továbbra is veréssel fegyelmezi a fiát, igaz már nem vállfával, hanem bőr övvel.

Meg kell még említeni Joe Mixon ügyét is. A Bengals futója még egyetemistaként ütött ki egy nőt, akinek arc- és orrcsont törést okozott. Az Oklahoma egyetem egy évre felfüggesztette a játékost, hogy a bünti után újra játszathassa, az NFL pedig később tártkarokkal fogadta.

ee.jpg

2017-ben sem maradtunk ki nők elleni erőszak nélkül. A Cowboys futója Ezekiel Elliott kapott hat meccses eltiltást, mivel állítólag 2016-ban többször is (a vádló szerint ötször) megverte korábbi barátnőjét. A fiatal játékos azonban végig tagadott, és beleállt egy pereskedésbe a ligával (ennek részleteit remekül megmutatja az ’All or Nothing’ sorozat 2018-as évadja), aminek végén mégis le kellett tölteni a büntit, és ez a huzavona negatívan befolyásolt a Dallas 2017-es szezonját is.

És hogy 2018 se maradjon ki a sorból, arról először Reuben Foster a 49ers korábbi linebackere gondoskodott. A másodéves játékos még februárban került a címlapokra, miután barátnője azzal vádolt meg, hogy megverte, és lőfegyverrel fenyegette. Májusban aztán a sértett bevallotta, hogy ő találta ki a dolgot. November 24-én aztán újra letartóztatták Fostert az évelejihez hasonló vádakkal (felvetül a kérdés, hogy februári ügy mégsem volt kamu?), amire a San Francisco együttese gyorsan reagálva megvált a balhés játékostól. Az már más kérdés, hogy ezek ellenére a Washington lecsapott a szabad ügynökké vált védőre és leszerződtette. Csoda hogy olyan sokan (köztük jó magam is) megvetik a fővárosi klubot?!

És így érkeztünk el Hunt esetéhez. A fent említett esetek is jól mutatják, hogy hiába minden duma, PR-húzás, stb. az NFL és az amerikaifocit körülvevő közeg magasról tesz az erőszakoskodók megbüntetésére, a sportot körülvevő erőszak megakadályozására. Egy dolog motivál mindenkit, minél több pénzt keresni bármi áron. Az, hogy a játékosok (akik jó része saját környezetükben példaképek) hogyan viselkednek a pályán kívül- hány hotel szobát bontanak le, hányszor tartóztatják le őket ittas vezetésért, illegális fegyverviselésért, drogok vagy erőszakos cselekmények miatt-, senkit nem érdekel egészen addig míg nincs róla videó felvétel. Ha van akkor az adott személy kap egy ejnye-bejnyét, valami elenyésző eltiltást, majd miután ezt letöltötte, akkor mindenfajta probléma nélkül újra pályára léphet (vagy a korábbi, vagy egy új csapat színeiben), és folytatódhat tovább a műsor!

Ne lepődjön meg senki, Kareem Hunt újra játszani fog az NFL-ben, mivel a liga emlékezete rövidebb mint egy drogosé. És még csodálkozik az ember, hogy Colin Kaepernick simán megnyeri perét az NFL ellen. A korábbi 49ers irányító csak letérdelt a himnusz alatt felhívta a figyelmet a feketék elleni rendőri erőszakra, ám ez akkora vétség volt, hogy egyetlen együttes sem alkalmazza. Ám ha valaki leüt egy nőt, majd azt a földön még meg is rúgja, minden ok nélkül újra alkalmazzák.

DÖGÖLJÖN MEG AZ NFL ÉS AZ ÖSSZES TULAJDONOS!!!!