Keretszűkítés, waiver, IR, PUP, Practice Squad gyorstalpaló

Augusztus 31-én, szombaton, közép-európai idő (CET) szerint este 10-re minden NFL-csapat játékosállományát 53 fősre kell csökkenteni a jelenlegi, 90 (+1) főről. Ugyan lesz addig még egy előszezoni mérkőzésünk péntek hajnalban, de azon már java részt csak a backupok és a bubble playerek lépnek majd pályára, akik az ott mutatot játékukkal még kiharcolhatják maguknak az őszi keretbe kerülést.

Az őszi keret eléréséhez 37 mostani játékostól kell majd megválnia a Ravensnek, mindemellett pedig a salary capet is érinti az augusztus végi roster cut. Az alábbi sorokban tudásfelfrissítés gyanánt összeszedtem nektek, mit kell tudni az ilyenkor gyakran hallott és használt fogalmakról*.

Az őszi keretszűkítés

A roster (játékoslista) tehát 90-ről 53 főre apad augusztus 31-én este 10-ig. A 4 évnél kevesebb játékidőt felmutatni tudó játékosok waiverre kerülnek, a “veteránnak” számítókat pedig cutolják, azaz –csúnya kifejezéssel élve– “kivágják”, szélnek eresztik (release), szerződésük megszűnik. Az aláírási bónuszok természetesen a fizetési sapka (salary cap) rovására mennek a kivágott játékosok esetében is, az éves, szerződésben felvázolt pénzek viszont nem kerülnek kifizetésre, ezekkel nő(het) majd a free cap összege.

2017 előtt kétlépcsős volt még a keretszűkítés, az utolsó előszezoni meccs előtt előbb 75-re csökkent a keret, majd az NFL-évad előtt pár nappal 53-ra. Ezt a módit azonban a tulajok, fejesek, edzők sikeresen megfúrták, így az utolsó preseason mérkőzésen lehet kímélni a kezdőket továbbra is.

A waiver

A tavaszi-nyári időszakban, mikor egy játékostól megválik egy csapat, gyakran összekeveredik és -mosódik a waiver és a cut/release fogalma, pedig két, teljesen különálló dolgoról van szó. A waivert a ligában 4 évnél kevesebb időt eltöltő játékosok “kereskedésére” hozták létre: az ilyen, waiverre került játékosok nem válnak automatikusan szabadügynökké, hanem a csapatok benyújthatják rájuk igényüket a waiver wire-n, forródróton keresztül. Amennyiben több csapat is igényt tart egy adott játékosra, akkor az előző évi erősorrend, más szóval az azévi draftsorrend (cserék nélkül!) dönt arról, ki kaparinthatja meg végül a játékost. Tehát, ha egy waiverre került játékosra a Cardinals és a Ravens is igényt tart, akkor a draftsorrend miatt az Arizona csapatáé a kiválasztott személy, mivel az idei drafton az első pick őket illette, előbb draftoltak, mint a Baltimore.

Szurkolóktól gyakran elhangzik egy-egy játékos neve hallatán, teljesítményének értékelésekor, hogy “igazoljuk vissza practice squadba, majd jó lesz még valamire”. Az előbb említett waiver-rendszer miatt ez nem igazán lehetséges módja annak, hogy edzőtáborok, előszezoni meccsek alatt jól teljesítő játéksokat magához láncoljon a csapat. A Kaare Vedvik-trade pont emiatt egy kiváló manőver volt Eric DeCosta GM részéről, a kicker/puntert hamar felcsippentette volna waiverről valamelyik rúgódeficites csapat, amiből a Ravens semmit nem profitálhatott volna. A cserével viszont egy 2020-as, ötödik körös draftcetlivel lettünk gazdagabbak.

A waiverről felszedegetett játékosokat általában a practice squadba igazolják le, de semmi elvi akadálya nincs a direkt keretbe való igazolásnak.

A waiver egyébként aktív az alapszakasz idején, a “szezonban” is, ilyenkor az első két hétben még az előző draft sorrendje a csapatok közti prioritást meghatározó, a harmadik héttől pedig már az aktuális évad erősorrendje alapján dől el, kihez kerül az a játékos, akire többen is igényt tartanak.

A játékosok waiveren eltöltött maximális ideje 24 óra a szezonban, a nyárvégi keretszűkítésnél azonban némileg rövidebb: aki szeptember 1., vasárnap este 6-ig (CET) nem kel el waiverről, az szabadügynökké válik, oda igazol, ahova szeretne, amelyik csapattól munkát kap.

Waiverről került hozzánk az elmúlt években Alex Collins (RB) is, majd szintén waiverre “távozott”, miután tavasszal összetűzésbe keveredett a törvénnyel, és a csapat megvált tőle.

A sérültlisták

IR (Injured reserve, az edzés ill. meccsek közben lesérült játékosoknak fenntartott lista); PUP (Phisically unable to perform, offseason, preseason és edzőtáborok alatt lesérült játékosok); NFI (Non football related injuries, a nem játék közben keletkezett sérüléseket szenvedett vagy hosszabb betegség által sújtott játékosokat gyűtjik ide).

Az IR-re került, komoly sérülést összeszedett játékosok csapatmeetingeken részt vehetnek, játszani viszont az adott szezonban már nem lehet nekik. Erről a listáról két játékos szezon közben le lehet szedni, miután gyógyulásuk teljes és visszatérhetnek a keretbe. Ennek a feltétele az, hogy legalább 6 hétig a játékos(ok)nak IR-en kell lenniük, majd 2 hetet a csapattal együtt kell edzeniük, és a keretszűkítéskor az 53-as keret tagjai. Tehát az első, szezon közbeni, IR-ről való visszatérést a 8. héten ejthetik meg a csapatok. A többi, IR-re került játékos az adott évben már nem játszhat.

A PUP-listára került játékosok szintén részt vehetnek taktikai megbeszéléseken, kondícionáló edzéseken, ám az edzés a csapattal számukra is tiltott. PUP-ra azok kerülnek, akik az edzőtábor kezdetén már sérültek. Van alapszakaszi PUP-lista is, de azok feltételei eléggé bonyolultak, és a keretszűkítést közvetlenül nem érintik.

Az NFI-re olyan játékosok kerülnek, akiket nem edzés vagy játék közben ért sérülés (pl. baleset), illetve komolyabb betegséget diagnosztizáltak náluk. NFI-listára került tavaly Kaare Vedvik, miután a Balitmore-i éjszakában félholtra verték.

Természetesen keretszűkítés után is lehetőség van roster-manőverekre, lehet feltenni játékosokat különféle sérültlistára, sőt, arra is van lehetőség, hogy egy sérült játékost keretben tartsanak, amíg felgyógyul, vagy csak később kerüljön IR-re. Jelenleg pl. megy a fejtörés a nyaksérülést szenvedett corner, Tavon Younggal kapcsolatban, egyáltalán nem biztos még, hogy IR-re kerül augusztus utolsó napján.

A Practice Squad

Az edzéseken “használt” egység, azaz a practice squad keretét a nyárvégi keretszűkítés után állítják össze waiverről és a szabadügynökpiacról, offseason kerettagot nem lehet közvetlenül practice squadba igazolni. 10 játékost lehet ilyen formán alkalmazni, a csapatok általában igyekeznek minden posztra találni tartalékot, ebből az egységből lényegesen könnyebb leigazolni csapattagokat a szezon közepén. Az “edzőjátékosok” fizetését is garantálja a kollektív szerződés, ők minimum heti 8000 dollárral lesznek gazdagabbak, de gyakori, hogy a csapatok ösztönzőként többet fizetnek nekik mindenféle bónusz formájában.

A +1

Amikor a Ravens keretéről írunk, gyakori, hogy tavasszal-nyáron 91 főről, ősszel-télen pedig 11 practice squad tagról beszélünk. A +1 fő abból adódik, hogy a liga a csapatoknak lehetőséget teremtett arra, hogy külföldi játékosok tehetséggondozási programjában (International Player Pathway) részt vegyenek, azok a csapatok pedig, amelyek ebben a programban elkötelezik magukat, +1 fővel megnövelhetik az offseason keretüket, illetve az alapszakasz idején az edzőosztag létszámát, de akár az alapkeretét is. Baltimore-ban ez a +1 fő az elmúlt években Chris Ezeala (FB), aki Németországból érkezett, és nagy valószínűséggel idén is marad Raven. Ezeket a játékosokat természetesen a főkeretbe is fel lehet juttatni, ám ez –a dolog természetéből adódóan– ritkán fordul elő.

A Salary Cap

Milyen hatással van a sok sérültlista, practice squad a fizetési sapkára? Mivel az offseason 90 fős keretét egyik csapat capje sem bírná el, ezért olyankor érvényben van a Rule 51szabály, ami annyit tesz, hogy az 51 legjobban kereső játékos fizetésének kell mindössze a sapka alá beférnie. Augusztus 31-én, este 10-kor ez a szabály azonban megszűnik, és mind az 53 kerettag pénze a capet terheli. Levonandó továbbá a practice squadba szerződött játékosok pénze (mínusz Chris Ezeala), az IR-en és a PUP-on levő játékosok fizetése is. A Ravensnek jelenleg 12,6 millió dollárja van, ami tovább fog csökkenni szepteber 1-re virradóra.

A lehetséges manőverek

Adódik a kérdés, hogy az ilyen szigorú szabályok közepette, hogyan lehet megtartani keretbe “nem illő”, de értékes, fejlődésre képes játékosokat. Az egyszerű válasz úgy hangzik, hogy sehogy. Régebben születtek csapatok közötti egyezségek, hogy nem “nyúlják le” egymás practice squad membereit, de ezek nem túl gyakoriak, és manapság egyáltalán nem biztosítanak semmit. Néha felmerül az is, hogy valakit szándékosan IR-re küldenek a csapatok, ám ez jelenleg egy nagyon kockázatos manőver: ha kiderül a turpisság, a franchise-t is kőkeményen megbüntetik (pénz, elvett draft pick), illetve a diagnózist, igazolást kiállító orvosra nézve is komoly következményekkel jár az ilyesmi (biztosítók, perek stb). A jelenlegi helyzetben sem a játékosoknak, sem a szakszervezetnek, sem a csapatoknak nem igazán érdeke, hogy kockáztasson, illetve az egész éves “parkoltatásnak” sincs jó hatása a játékosok karrierjére.

91 játékos várja tehát jelenleg, hogy mi lesz a sorsa. Természetesen egy részük biztos lehet a dolgában (és a paycheckben), de van azért bőven olyan profi futbalista, akikre nehéz idők várnak a következő napokban.

*Az NFL szabályai persze a fent leírtaknál lényegesen bonyolultabbak, ám ezen összefoglaló írásnak, a “gyorstalpalónak” nem célja, hogy minden részletében bemutassa az említett szabályokat.

Forrás:

Baltimore Ravens Hungary

facebook.com/ravens.hungary