Kire számíthatnak a Vikings szurkolók az első körben?

Hajnali 2 órakor kezdetét veszi a 2023-es NFL draft, amit világszerte rengeteg NFL rajongó fog követni, köztük természetesen a Vikings szurkolók is, akik lélegzetvisszafojtva fogják figyelni, ahogy Roger Goodell bemondja majd a Vikings első körös választását.

A tengerentúlon nagy hagyománya van a mock draftoknak, azaz imádják megtippelni a draftolt játékosok sorrendjét. Különösen igaz ez az NFL-re, hiszen a neten böngészve rengeteg mock draftot találhatunk, megkezdve a leghíresebb NFL szakértőktől, egészen a teljesen ismeretlen NFL-es oldalakig. Ezeket megvizsgálva kialakíthatunk egy képet arról, hogy melyik játékosok pályáznak jó eséllyel a 12. draftpozicíóra.

2019-ben Garrett Bradbury 29 mock draftban került a csapatunkhoz (ami a legtöbb volt a három évvel ezelőtti mock-ok közül) és végül tényleg a North Carolina State University játékosa mellett döntöttek Spielmanék.

Cikk: Kire számíthatunk a 2019-es draft első körében?

2020-ban két elsőkörös választásunk volt, a 22. helyen kiválasztott Justin Jefferson 14 mock draftban szerepelt (7. legtöbb), a hátra csere után a 31. helyen kiválasztott Jeff Gladney pedig 15 mock draftban került a csapatunkhoz (5. legtöbb).

Cikk: Kire számíthatunk a 2020-as draft első körében?

2021-ben a 14. draft cetli volt a miénk, ahol a legtöbb mock-ban Alijah Vera-Tucker szerepelt (33 mock). Végül Vera-Tucker tényleg a 14. helyen lett draftolva, de a New York Jets csapata által, mivel cseréltünk velük és megkaptuk a 23. cetlit, ahol Christian Darrisaw-t draftoltuk, aki a második legtöbb mock-ban szerepelt a csapatunk neve mellett (17 mock).

Cikk: Kire számíthatunk a 2021-as draft első körében?

Tavaly a 12. draft cetli volt a miénk, de egy hátra cserével a 32. helyen választottuk ki Lewis Cine-t, akit egyetlen mock-ban sem tippeltek hozzánk, viszont a 2. kör 42. választásával elhoztuk azt az Andrew Booth Jr.-t, akit hat mock-ban is hozzánk tippeltek.

Cikk: Kire számíthatunk a 2022-as draft első körében?

Az elmúlt négy évből kiindulva, a többség jól tippelte meg, hogy kit fogunk draftolni, így az idei választásunk is nagy valószínűséggel megtalálható a lenti listán. Az idei draftra ismét a száz legfrissebb mock draftot vizsgáltuk meg, melyek összesített eredményét lent olvashatjátok:

 

A mock-ok 60%-ban a támadó oldalra érkezik ember, ezen belül is 37 esetben elkapót jósolnak hozzánk. Ez érthető, hiszen Thielen távozásával, csak Justin Jefferson és K.J. Osborn van jelenleg a csapatban, akire lehet is építeni. Az idei top4 elkapó prospect közül, mind a négy legalább egy mock-ban szerepel nálunk.

A legjobbnak tartott elkapó Jaxon Smith-Njigba csupán két mock-ban szerepel, ami érthető is, mivel egészen biztosan nem fog lecsúszni a 23. helyig. Quentin Johnston és Zay Flowers 10-10 mockban szerepel a 23. helyen, még Jordan Addison-t tizenöt mockban tippelik hozzánk. Az sem lenne meglepő, ha irányítót draftolnánk, hiszen 23 insider QB-t tippel hozzánk. Anthony Richardson neve két helyen szerepel, de őt kizártnak tartom hogy lecsússzon a 23. helyig, ahogy kevés esélyt látok Will Levis-ra is, akit hatan tippelenk hozzánk. Aki viszont valószínűleg elérhető lesz a 23. helyen, az Hendon Hooker, amit az insiderek is így gondolnak, hiszen 15 helyen szerepel a Vikings neve mellett a “fiatal” irányító neve.

Negyven helyen védőt tippelnek hozzánk, akikből 28 cornerback. Deonte Banks 12 helyen, még Emmanuel Forbes 10 helyen szerepel, de Joey Porter Jr.-t is megtaláljuk öt mock draftban a csapatunk neve mellett. A védőfalemberek (5), safety-k (4) és passzsietettők (3) draftolása nem túl valószínű.

 

A legtöbb mock draftban Hendon Hooker neve szerepel, akit az ötödik legjobb irányítónak tartanak az idei draft classban. Nagyon jó rendszerirányító volt a Tennesseeban, 24 mérkőzésen, 6080 yardot, 58 TD-t és 5 INT-t szorgoskodott össze. A fizikuma nagyon jó, lábon zseniális, nagyon jól fut, viszont nagyon öreg (25 éves) és jelenleg sérült. Több insider is úgy gondolja, hogy nem kezdő kaliber. Tény hogy az idei lesz Cousins utolsó szezonja Minnesotában, de nem Hooker lesz a megoldás a pótlására, vannak ennél nagyon hiányposztjai is a csapatnak. Nagyon nem örülnék a draftolásának, nagyon nem tarom jó ötletnek… van már csereirányítónk. Köszi, nem.

Hendon Hooker – rövid egyetelmi összefoglaló: LINK

Szintén tizenöt helyen szerepel Jordan Addison neve, akit a második legjobb elkapónak tartanak az idei draft classból. 2020-ban és 2021-ben a Pittsburgh Panthers játékosa volt, ahol – Kenny Pickett dobigált neki – 24 meccsen 2259 yardot és 21 TD-t kapott el, a tavalyi szezont a USC-ben töltötte, ahol 11 meccsen 875 yardot és 8 TD-t szorgoskodott össze. Nem egy fizikális elkapó, viszont remekül futja az útvonalakat és egy igazi plamaker játékos. A Pittsburgh-ben rengeteget játszott a slotban, ami nekünk tökéletes lenne, hiszen remekül tudná helyettesíteni Thielent. A USC-ben már a szélen használták, ott is jól szerepelt, így a draftolásával lenne egy másik remek elkapónk Jefferson mellett. Nagyon örülnék az érkezésének.

Jordan Addison – rövid egyetelmi összefoglaló: LINK

A harmadik helyen Deonte Banks található, aki 2019 és 2022 között a Maryland egyetemet erősítette, amely idő alatt 28 mérkőzésen 61 szerelést, 11 leütött passzt és 2 INT-t szerzett. Csak a 2022-es szezonja sikerült igazán kiemelkedőre, mivel 2019-2020-ban nem volt kezdő, 2021-ben pedig szinte végig sérült volt. A fizikuma nagyon rendben van, szélvész gyors, remek labdaérzékkel van megáldva és nagyon jól szezrel. Óriási potenciál van benne, de számomora aggályos, hogy keveset játszott és sérülékeny. Ha már cornerback, akkor inkább a most következő Forbes…

Deonte Banks – rövid egyetelmi összefoglaló: LINK

A negyedik helyen szintén egy cornerback található, Emmanuel Forbes, aki három év alatt a Mississippi State-en 35 mérkőzést játszott, ezeken 20 leütött passzt és 14 INT-t szerzett. Egy alulméretezett cornerbackről van szó, de nagyon gyorsan mozgatja a “pici” testét, egy igazi ball hawk corner, de a fizikális elkapók ellen bajban lehet majd. A Big Boardokon az ötödik legjobb cornerbacknak tartják, pont a fentebb említett Deonte Banks után rangsorolva. Igaz hogy kicsi, de nekem jobban tetszik, mint Banks. Többet játszott, tapasztaltabb, nem lenne egy rossz választás, örülnék az érkezésének.

Emmanuel Forbes – rövid egyetelmi összefoglaló: LINK

Az ötödik-hatodik helyeken két elkapó tanyázik, mindketten 10-10 mock-ban szerepelnek a csapatunk neve mellett. Quentin Johnston három szezont töltött a TCU-ban, ahol 30 mérkőzésen 2190 yardot és 14 TD-t kapott el. Fizikális, de lassú elkapó, a technikája elég nyers, így egy nagyon jó projekt játékos lehet belőle. Kétlem hogy Minnesotában ilyen játékosra lenne szükség. A másik elkapó Zay Flowers, aki a Boston College-on négy szezon alatt 48 mérkőzésen 200 elkapást, 3056 yardot és 29 TD-t szorgoskodott össze, de futásban is hasznos volt, hiszen 57 futásból, 345 yardot és 2 TD-t tett be a közösbe. A fizikuma átlag alatt, viszont nagyon gyors. Ha már elkapó akkor Flowersnek jobban örülnék, mint Johnstone-nak, szerintem Zay remek triót alkotna JJ-vel és KJ-vel.

Quentin Johnston – rövid egyetelmi összefoglaló: LINK

Zay Flowers – rövid egyetelmi összefoglaló: LINK

Összességében úgy gondolom, hogy elkapót fogunk draftolni, bár tudom hogy a cornerback nagyobb hiányposzt, de az elkapó class nekem jobban tetszik, mint a cornerback class. Irányítót csak akkor szeretnék, ha a top3 prospectből valamelyiket meg tudnánk szerezni, másképp csak pick kidobásnak tartom (igen, még Will Levis-t is). Szerintem nem most kell megoldani a Cousins-éra utáni problémákat, lesz időnk a következő holtszezonban arra a feladatra koncentrálni, így a mostani drafton fontosabbnak tartom a lyukak foltozását (elkapók, cornerbackek), mint egy irányító draftolását.

Forrás:

Minneosta Vikings Magyarország

hungarianvikings.com