Beharangozó: ‪‎Panthers‬ - Falcons

Vasárnap a Panthers és az Atlanta Falcons mérkőzésén az NFC South bajnoki címe és egy playoff hely lesz a tét a Georgia Dome-ban (helyi idő szerint 16:25, CBS, magyar idő szerint 22:25, Sport2).

"Van egy esélyünk, hogy megtegyünk valamit, ami soha nem történt meg az NFC South-ban, és ez az, hogy két egymást követő évben megnyerjük a divíziót. Izgatottan várom a lehetőséget." mondta a vezetőedző Ron Rivera. "Nagyszerű helyzetben vagyunk. Ki kell menni vasárnap és meg kell nyerni ezt a meccset, és akkor a rájátszásban vagy, ahol mindenki 0-0-val indul."

A mindent eldöntő meccs győztese - a Falcons drámai módon 19-17-re legyőzte a Carolina-t a 11. héten - ad otthont a rájátszás mérkőzésnek a jövő héten.

Íme néhány kulcsfontosságú dolog, ami a Panthers győzelméhez elengedhetetlen.

Az elért fejlődések megtartása: 

A Panthers három negyeden keresztül küzdött a csapatok első találkozóján, mielőtt a negyedik negyedben fellobbant volna a tűz. Bebizonyosodott, hogy túl későn, majd a Carolina reményei ismét lelohadtak a bye week után, nagy részben a Minnesota-ban elszenvedett két blokkolt punt-ból visszahordott TD-nek köszönhetően .

Még a vereség ellenére is voltak biztató dolgok, a futó játék a végleges formáját elnyerő támadófal mögött virágzásnak indult, és a passzjátékban az Atlanta ellen bevezetett változtatás, a gyorsabb elkapó Philly Brown szerepeltetése elkezdett kifizetődni.

Azóta ezeknek a fejlesztéseknek, valamint a gyorsan fejlődő secondary-nek köszönhetően a Panthers elkezdett győztes játékot játszani.

"Azt hiszem, jobbak vagyunk, (mint az első Atlanta elleni meccsen)." mondta Rivera. "A legnagyobb dolog az egyenletesség bizonyos dolgokban. A támadófal egyenletesebben és jobban játszik most, mint egy összetartó egység, és tetszik, ahogy átalakítottuk a defenzív backfield-et és fejlesztettük az elkapógárdát. Jobbak vagyunk csoportként, talán több tapasztalattal."

Ugyanaz a történet: 

A Panthers szeretné, hogy a defensive end Charles Johnson hozza a szokásos formáját, aki a szezon legjobb teljesítményét mutatta be az elmúlt hónapban, és mindig úgy tűnik, hogy a legjobb formáját szülőhazájában, Georgia-ban nyújtja.

Johnson négy sack-et szerzett az első 10 meccsen, de 3,5-et az elmúlt öt találkozón, és még többször tudta zavarni az irányítót, a számok is erre utalnak. Mindig is fenyegetést jelentett a Georgia Dome-ban, legalább egy sack-et szerzett minden Panthers meccsen, amióta kezdő lett 2010-ben. Összesen 5,5 sack-et szerzett az utolsó két Georgia-i mérkőzésen.

Mivel a sokoldalú Falcons irányító, Matt Ryan rendelkezésre áll, mindennél fontosabb nyomás alatt tartani.

Red zone offense: 

Mivel a Falcons offense igencsak hatékony, a Panthers-nek fel kell készülnie arra, hogy minden pontra ponttal kell válaszolni - héttel, a három helyett.

"Nem igazán gondolok az offense-ükre. Csak azt akarjuk, hogy maximálisan kihasználjunk minden lehetőséget a pontszerzésre, aztán a többire majd vigyázunk." mondta a wide receiver Jerricho Cotchery. "Maximálisan összpontosítunk minden labdabirtoklásban."

Csak öt NFL csapat szerzett alacsonyabb százalékban TD-t a vörös zónában, mint a Panthers (45,5 százalék), és az aggodalmak még mélyebbre mutatnak. A Carolina-nak a field goal távolságban is problémai vannak, különösen a 30 yardos vonalnál, amely miatt távoli mezőnygól kísérletekre kényszerülnek, sőt sokszor kiszorulnak a mezőnygól tartományból.

A Falcons az egyetlen NFL csapat, akik több mint 400 yardot engednek meccsenként, bár ők valójában a középmezőnyhöz tartoznak a red zone defense tekintetében. Az utolsó alkalommal, amikor a Carolina idegenben játszott, a Panthers a red zone-ban mutatott teljesítményének köszönhetően 41-10-re legyőzte a New Orleans-t a 14. héten.

"Ez kulcsfontosságú számunkra, hogyan tudjuk mozgatni a labdát 20 yardon belül, és hogy hét pontot érjünk el." mondta Cotchery. "Remélhetőleg maximalizálni tudjuk a labdabirtokolást, mint a Saints ellen."

Másrészről:

Természetesen a Carolina azt akarja, hogy Graham Gano extra pontokat rugdosson a mezőnygólok helyett, de ez egy olyan meccs, ami könnyen egy mezőnygólon múlhat.

Ez történt az első találkozón, amikor Gano kihagyott egy 46 yardos kísérletet 01:22-vel a vége előtt, majd blokkolták a 63 yardos kísérletét a meccs végén.

"Csak túl kell lépni rajta." mondta Gano, amikor megkérdezték tőle, hogyan érintette a 46 yardos kihagyott kísérlet. "Volt egy másik mezőnygól csak egy perccel később. Természetesen ez frusztráló és nem felejtem el, de ha nem lépsz túl rajta, akkor nem maradsz sokáig ebben a ligában."

Gano 13-ból 11 40+-os field goal-t értékesített tavaly. Ebben a szezonban csak 9-et a 14-ből, bár ebben benne van a 63 yardos is.

"Mindannyian bízunk benne." mondta Rivera. "Meg fogja kapni a lehetőséget, hogy nyerjen egy nagyot nekünk, akár ezen a héten, akár egy másik alkalommal."

"Ez az, amiről álmodsz minden meccsen, amit remélsz. Remélhetőleg ezen múlik, és úgy érzem, hogy képes leszek berúgni." tette hozzá Gano.

panthers_facebook.jpg

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu