Beharangozó: ‪‎‪‎Seahawks - Panthers‬ (Főcsoport elődöntő)

Az elmúlt kilenc szezonban a Seattle Seahawks hétszer játszott otthont rájátszás mérkőzést.

A Seahawks hétszer nyert.

"Ez a meccs nem azon fog alapulni, mi történt a múltban." mondta az irányító Cam Newton. "Ez a meccs azé a csapaté lesz, amely meg tudja ragadja a pillanatot és a legtöbbet hozza ki minden lehetőségből."

Ez olyan valami, amit a Panthers már megcsinált az elmúlt öt hétben, és ezzel a nyerő szériával eljutottak a szombati NFC Divisional Playoff mérkőzésig, amit a CenturyLink Field-en játszanak (magyar idő szerint vasárnap hajnalban 02:15, Sport2).

A 3-8-1 után, amiben benne van a szoros hazai vereség a Super Bowl bajnok Seahawks csapatától, a Carolina megnyert öt egymást követő meccset. Ez tartalmazza a de facto rájátszás mérkőzést a NFC South bajnoki címéért az Atlanta Falcons ellen az alapszakasz utolsó fordulójában, majd a hazai győzelmet az Arizona Cardinals ellen az NFC Wild Card meccsen.

Most a Panthers Seattle-be utazik, ahol elvesztették a 2005-ös NFC Championship meccset, és próbálják megnyerni az első idegenbeli rájátszás mérkőzésüket, mióta megverték a Chicago-t a vereség előtti héten. A linebacker Thomas Davis az egyetlen játékos a 2005-ös csapatból.

"Határozottan várom, hogy játszunk a Seattle ellen. Ők a Super Bowl védői." mondta Davis. "Nincs jobb, mint menni, és játszani egy rájátszás meccset, amikor senki sem ad neked esélyt egy nagyon ellenséges környezetben. Készek vagyunk."

Íme néhány elengedhetetlen dolog, amivel a Panthers megnyerheti az utat az NFC Championship mérkőzésre a 2005-ös szezon után.

Megfordítani a forgatókönyvet: 

A Carolina vendégül látta a Seahawks-t az utolsó három szezonban, és minden meccs a végén dőlt el. Felidézve a szoros vereségeket, a vezetőedző Ron Rivera látja a jeleket.

"Ha visszatekintünk a három meccsükre ellenünk, nekik volt egy nagy játékuk, és nekünk nem. Ez a különbség a meccseken." mondta Rivera. "Dolgozunk ezen, megpróbálunk védekezni ez ellen, és megnéztük támadásban, hogy tudunk e létrehozni egy lehetőséget."

A csapatok 8. heti párharcában a Seattle a 13-9-es győzelmet egy 23 yardos TD elkapással szerezte meg, amit a tight end Luke Willson szerzett 47 másodperccel a vége előtt. Egy évvel korábban a wide receiver Jermaine Kearse 43 yardos TD elkapásával, 10:13-al a vége előtt szerezték meg a 12-7-es győzelmet. 2012-ben volt a Carolina a legközelebb a győzelemhez, amikor nem tudták megoldani a 4th&goal szituációt az 1 yardos vonalon az utolsó percben a 16-12-os vereség során.

A Panthers nem bánná, ha hasonló lenne a helyzet szombaton, de be kell tudni fejezni a mérkőzést. Nem lesz könnyű egy olyan csapat ellen, akik nem engedtek pontot a negyedik negyedben az utolsó négy hazai mérkőzésükön.

Hat pontot kell szerezni: 

Ezek a találkozók máshogy néztek volna ki, ha a Panthers kihasználja a korábbi lehetőségeket. A Carolina mindössze egy támadó touchdown-t szerzett a három Seattle elleni meccsen, pedig hat alkalommal is bejutottak a red zone-ba.

"Az elmúlt néhány évben, azt hiszem, részben ezért is vesztettük el ezeket a védekező csatákat, a vörös zónában field goal-t rúgtunk." mondta a tight end Greg Olson. "Ezen lesz a hangsúlyt számunkra."

A red zone egy veszélyes zóna volt a Panthers számára a szezonban, de nem az utolsó két idegenbeli meccsen, amikor a divízió rivális New Orleans és Atlanta elleni összesített eredmény 75-13. Valamilyen oknál fogva a Carolina jobb idegenben, mint hazai pályán, és ezt a tendenciát tovább kell folytatni, mivel a Panthers-nek már nem lesz több hazai mérkőzése ebben a szezonban.

A Lynch-faktor: 

Amikor a Seahawks-nál van a labda, akkor általában a masszív running back Marshawn Lynch veszi vállára a terhet, és általában meg is oldja a feladatát.

"Ez a csapat nagymértékben támaszkodik a futójátékra, így ez lesz a legfontosabb a számunkra, hogy meg tudjuk szerezni a győzelmet." mondta a defensive tackle Colin Cole. "Van néhány jó srácuk elöl."

Az elmúlt három szezon alapszakasz meccsein, a 45 meccsen, a Panthers elleni találkozókat nem számítva Lynch átlagosan 19 futásból 88 yardot teljesített és 43 TD-t szerzett. A három Carolina elleni meccsén átlagosan 17 futása volt, 63 yardot szerzett és nem volt TD-je.

"Ha kijönnek, és sikeresen futtatják a labdát," mondta Davis, "akkor az egy hosszú nap lesz neked."

Vigyázni Wilson-ra: 

Amikor a Panthers visszafogta Lynch-et, a Seahawks előhúzott valaki mást. Nagyon biztosak Russell Wilson-ban.

"Képesnek kell lennünk kordában tartani ezt a irányítót." mondta a safety Roman Harper. "Annyira veszélyesen fut, dob, csinál különböző dolgokat. Az elkapók tudják, hogyan lehetnek szabadon, amikor kiforog, és nagyon jó munkát végeznek a labda futtatásával és ennek keverésével. Nagyszerű személyiségük van."

Wilson, csakúgy mint Newton a másik oldalon, egy játékmester, aki képes fordulatra, amikor úgy néz ki, hogy egy jó játékot csinál a védelem, abból egy nagy játékot csinál az offense-nek. Életben tudja tartani a játékot, mint néhányan, tehát miközben a nyomás segít, az nem elég.

Kezelni a pillanatot: 

A New Orleans kulcsfontosságú tagjaként Harper utolsó négy évszakjából kettő is egy playoff vereséggel ért véget Seattle-ben.

De még ilyen háttérrel is, ami vele történt, Harper-nek olyan perspektívája van, amely a Panthers-nek kellhet.

"Tudom, hogy néhány srác még nem játszott ott, de ezt élvezni kell." mondta Harper. "Van benne valami, amikor a pályára lépéskor a közönség felől érezni lehet az ellenségeskedést. Ez viszont nem olyan egyszerű. Kezelni kell a dolgokat, és jól kell csinálnod. Ha ezt meg tudjuk csinálni, akkor van miről beszélni."

panthers_facebook.jpg

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu