Nagyító alatt az Atlanta Falcons

Fontos mérkőzés előtt állunk, hiszen az Atlanta Falcons látogat New Yorkba, nekünk pedig ki kell javítanunk múlt heti vereségünket. Jöjjön is az összefoglaló empty taxi billentyűzetéből. Köszönjük a bemutatót!

QB: Matt Ryan. Franchise irányító a szó szoros értelmében, egy meccs alapján Kyle Shanahan rendszerében is meg fogja találni a helyét. Kitűnő a pre-snap readje, élvezi a no huddleoffense-t. A beceneve MattyIce, ez azért ragadt rá, mert clutch szituációkban rendre hidegfejjel tud döntést hozni.

RB: A 3. körös újonc Tevin Coleman az első számú futó, kiválóan lát a pályán, ezt a zónablokkolási sémában ki is tudja használni. Alkatához képest nehéz levinni, a sebessége kiváló és egyetemen volt neki 2000+ yardos szezonja is, tehát a terhelést is bírja. Mögötte Devonta Freeman vár bevetésre, Freeman egy nagyon jó kezű RB, aki hihetetlen kemény stílusban fut. Azért szerepel jelenleg egyértelműen Coleman mögött a depthcharton, mert a combhajlítója nincs 100%-os állapotban.

FB: Patrick „Pancake” DiMarco a becenevéhez méltóan osztogatja ki a vele szembejövőknek a palacsintákat, ha úgy alakul a flat zónába kilépve elkapásokkal is tudja segíteni a csapatot.

WR: Julio Jones a liga egyik legjobb elkapója, a játék minden elemében átlag feletti játékos. Egyetlen hátránya, hogy relatíve sérülékeny, ezért nem értem, hogy miért hívnak rá sok screen passzt. Hiába jó YAC-ban egy ekkora tehetséget az ő kórlapjával nem biztos, hogy konstansan be kellene küldeni a darálóba. Mögötte a rutinos Roddy White található, fizikális, jó útvonal futó, így az öregedés rajta kevésbé radikálisan látszik. A harmadik számú elkapó a Washingtonból érkező Leonard Hankerson lesz, aki gyorsan összeszokott Ryannel, első meccsén leginkább a szabálytalan blokkjai miatt érkezhetett rá panasz.

TE: Jacob Tamme elsősorban passzokkal kereshető, Levine Toilolonak van több blokkolási feladata. A múlt héten akadozott a redzone offense, ott jobban ki lehetne használni mindkettőjüket.

OL: Jake Matthews és Ryan Schraeder személyében a két tackle maradt változatlan tavalyhoz képest. Matthews újoncidénye nem volt hibátlan, de azért még ne temessük. Schraeder 2013-ban érkezett a csapathoz draftolatlan szabadügynökként, stabil pont a fal jobb szélén. Ellenben belül óriási átrendeződések voltak: Hankersonhoz hasonlóan az RG Chris Chester is Washingtonból tette át a székhelyét Atlantába. 32 éves, rutinos játékos, 112 NFL-meccsen lépett már pályára kezdőként. A center Mike Person a Ramstől érkezett, első kezdőmeccse volt az Eagles elleni, többségében megoldotta a feladatát. Érdekesség, hogy új játszott centert, hogy egyetemen végig jobboldali tackle volt. A baloldali guard Andy Levitre pedig egy a Tennessee Titans-szel kötött csereüzlet eredményeképpen érkezett Atlantába szeptember 4-én. Levitre átlag feletti guardnak számít a ligában (2009-ben tagja volt az év újonccsapatának), de a Titansnél nem igazán illett Ken Whisenhunt elképzeléseibe.

DT: Jonathan Babineaux és Ra’Shede Hageman kapta a snapek legjavát, Babs Roddy White mellett a legrégibb ember a csapatnál, futásoknál jól tömte a gapet és ő passrushban sem elveszett, korábban játszott defensive endet is 4-emberes falban, ha a helyzet úgy kívánta. Hagemannek nem volt jó meccse a múlt héten, erejénél fogva képes betörni a backfieldre, illetve a magasságát sáncoláskor is ki tudja használni, ebből az Eagles ellen keveset láttunk. Paul Soliai a csapat run stuffere, a 345 fontos óriást nehéz eltolni az útból. Az újonc Grady Jarrettnek is volt momentuma a múlt héten, a snapek negyedében fent volt, egy 5. körös újonctól első NFL-meccsén szép teljesítmény.

DE: Az újonc Vic Beasley a drafton egy hellyel utána elkelő Ereck Flowersszel nézhet farkasszemet. Jason Peterst is megverte párszor sebességből, illetve volt egy látványos leütött labdája is. A párja legtöbbször Adrian Clayborn, a Tampából érkező falember nem zárt rossz első meccset, az utolsó Eagles drive-ban 2. és 8-nál volt egy kulcsfontosságú ütése Bradfordon. Bizonyos csomagokban őt a fal belsejébe is be lehet küldeni. Ez elmondható Tyson Jacksonról is, futás ellen nagyon stabil az egykori Chiefs-játékos, de passz ellen csak akkor hatásos ha domináns társak veszik körül. Kroy Biermann hol DE-ként, hol OLB-ként tűnt fel az első meccsen, ha linebackerként kellett zónáznia az nem sült el túl jól. A rotáció tagja még Malliciah Goodman is, de ő könyöksérülés miatt kihagyja ezt a találkozót.

LB: A Justin Durant – Paul Worrilow – O’Brien Schofield trió fog kezdeni. Durant a legjobb linebacker coverage-ben a csapatnál, 30 évesen sem kopott még meg a gyorsasága, pedig a két legutóbbi idényét Dallasban IR-en fejezte be. Worrilow egy ösztönös és stabilan szerelő linebacker, a gond a passzvédekezésével van, rengeteg sikeres passzt dobott az Eagles az általa őrzött középső zónába a múlt héten. Schofield nagyon jól blitzel, sőt pass rusher képességét néha a védőfal szélén is megcsillantja. Sajnos váltótársa, az ex-Texan Brooks Reed ágyéksérülés miatt ma nem bevethető, ezért megint lehet nézni Biermann szenvedését coverage-ben.

CB: Desmond Trufant a liga egyik legjobb technikájú cornere, a keze nem túl jó, így kevés interceptiont szerez, ezt leszámítva nincs nagyon gyenge pontja. Robert Alford a CB2, nem rossz játékos alapvetően, de meccseken belül is képes óriási hullámhegyekre és hullámvölgyekre. Nála nem ritka, hogy egy ritka ostoba pass interference után a következő rádobott labdánál meg akrobatikus picket fog. A nickelback Phillip Adams, aki várakozáson felül szerepelt az első meccsen, de valószínűleg csak idei-óráig játszik ő ezen a poszton, hiszen a 2. körös újonc Jalen Collins már most a csapat dimebackje.

S: William Moore ha egészséges, akkor továbbra is jó játékos. A párja Ricardo Allen sokak meglepetésére lett kezdő free safety. Ő tavaly még a practice sqaudot erősítette mint cornerback, az idei offszezonban képezték át. Stabil szereléseket mutatott be a Philly ellen és a meccslezáró interception is az ő nevéhez fűződik.

ST: Matt Bryanté jelenleg a leghosszabb aktív sorozat az NFL-ben sikeres 50 yard alatti mezőnygólokat tekintve, róla még annyit mondanék, hogy nem Ryan az egyetlen a csapatban, akit Matty Ice-ként szoktak emlegetni, Bryant is nagyon stabil lábbal rúg kulcsszituációkban. A punter Matt Bosher évről évre fejlődik és már most is elég jó játékos, ő rúgja a kezdőrúgásokat is egyébként. A visszahordásokat Devin Hester sérülése miatt Eric Weems vállalhatja, ő is elég jó opció ezen a téren.

Összességében bizakodó vagyok a mai meccs előtt, hiszen a Giants elsősorban belső futásokkal szeret haladni és a Falconst inkább a sweepekkel tudta szívatni a Philadelphia. Passzjátéknál pedig pont, hogy a mélységi játékot hiányolták a szurkolók, pedig a Dan Quinn-féle cover 3-as védekezés kriptonitja a rövidpasszos játék, különösen underneath route-okon lehet ez veszélyes Worrilow zónájába. A Giants szemszögéből X-faktor lehet ezen a meccsen Shane Vereen, a hozzá hasonló stílusú DarrenSproles-szal is meggyűlt az Atlanta-védők baja, különösen feltűnő volt ez ha Biermann felé futotta a wheelroute-okat.

A labda túloldalán azért lehetnek nyugodtak a Falcons-szurkolók, mert az Eagles játékosanyagra jobb védelemnek tűnik a Giantsénél és a sasok ellen is stabilan sikerült FG-távig elmerészkedni. Egyedül a CB-állomány, ahol feltétlen jobban állnak a kékek csoportriválisuknál, ami persze nem lényegtelen, de tudni kell, hogy Steve Spagnuolo elsősorban a 4-man rushban bízik, azt pedig a múlt heti játéka alapján tudja semlegesíteni a támadófal.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu