Véget ért a szezon, véget ért a döntő

A 46. Super Bowlt a New York Giants nyerte meg, így a 2007-es szezon nagydöntője után Eli Manningék ismét legyőzték a New England Patriots csapatát.

A New England Patriots nyerte a pénzfeldobást, de a ”Hazafiak” átadták a kezdés jogát a New York Giants-nek, így a 46. Super Bowl első driveját a Nemzeti főcsoport bajnoka vezethette. Stephen Gostkowski kezdőrúgása után Eli Manningék futottak fel a pályára. A Giants remekül haladt előre, de a Patriots védelme hamar felvette a mérkőzés ritmusát, ezt bizonyítja, hogy Brandon Deaderick és Mark Anderson is földre vitte az irányítót. 

A punt után következhetett a Amerikai főcsoport győztese a New England. Egy remek punt után a ”Hazafiaknak” pár yardra a saját gólvonaluktól vezethették az első támadást. Tom Brady, azonban hatalmasat hibázott. A Giants defensive sora remekül megfogta a QB célpontjait, így ő egy semleges területre dobta a labdát, ezen felül Brady nem hagyta el a zsebet, amely safety-t jelentett a Giants számára (Patriots – Giants 0-2). 

Az intentional grounding szabálytalanság és a safety mellett a Pats-nek el kellett rúgnia a labdát. Meskó Zoltán a Giants 18 yardos vonaláig rúgta a labdát, de Manningék a 22 yardos vonalról kezdhették meg a támadást, ugyanis Will Blackmon 4 yardot hozott csapatának. A Giants ismét remekül jött előre. A New England, majdnem megszerezte a labdát. Manning passzát Victor Cruz kapta el, de Sterling Moore kiütötte a labdát az elkapó kezéből. A Pats ismét hibázott, ugyanis tizenketten voltak a pályán, ez 5 yardos büntetést jelentett, ezen felül törölték a fumblet.

Az ”ajándékba” kapott helyzetet kegyetlenül kihasználta a New York. Eli Manning 2 yardos touchdown passzt adott Victor Cruz-nak. Az extra pont után a Giants 9-0-ra vezetett. A Pats mindenese, Julian Edelman a punt után a New England 31 yardos vonaláig hordta vissza a labdát. A ”Hazafiak” előbb passzjátékokkal, majd Wes Welker futásaival a Giants 17 yardos vonaláig haladtak előre. A támadás átnyúlt a második játékrészre.

Pontok:
New York Giants 0-2: Safety
New York Giants 0-9: Drive: 9 játék, 78 yard, 5 perc 28 másodperc Victor Cruz 2 yardos touchdown, Lawrence Tynes extra pont

Hiába a nagy lehetőség Brady-ék, ezúttal sem tudtak touchdownt szerezni. Az utolsó play-ben Brady passzát Jason Pierre-Paul blokkolta, így következhetett Stephen Gostkowski 29 yardos field goal kísérlete, amelyet értékesíteni tudott (3-9). A New England egyelőre nem vette fel a mérkőzés ritmusát, de legalább megszerezte az első pontjait. 

A New York számára rosszul kezdődött a következő drive. Manning első három játékhívása egy yardot sem eredményezett, sőt Travis Beckum a térdét fogva feküdt a földön. Következett egy jó passz-, majd egy futójáték a Giants részéről. Manning Hakeem Nicks-felé dobott passza sikertelen volt, ezen felül tizenketten voltak a pályán, így 5 yardos büntetést kaptak. Rosszul kezdődött, rosszul végződött a Giants támadása. Következhetett Steve Weatherford puntja. 

A New England hamar visszaadta a labdát. Tom Brady-t hatalmas nyomás alá helyezi a Giants védelme. Érdekesség, hogy Brady-nek, ezúttal is volt egy blokkolt passza. Meskó puntja remekül sikerült. A Giants visszahordója, Blackmon egy yardot sem tudott előre haladni. A New York következő támadása Ahmad Bradshaw és Brandon Jacobs futásaira épült, de a Giants nem tudott újabb pontokat szerezni. Az ”Óriásoknál” volt egy holding szabálytalanság is. 

A New England nagyon nehéz helyzetből következhetett, ugyanis a punt után a 4 yardos vonaláról indíthatta volna első játékát, azonban a false start miatt megfelezték ezt a távolságot. Brady gyorsan kihozta a 2 yardos vonalról a labdát. A büntetés után a New England magabiztos játékokat vezetett. A QB a drive elején Danny Woodhead és Rob Gronkowski játékára épített, majd elővette a cilinderből a másik tight endet, Aaron Hernandezt. 

A mintaszerű drive végén Tom Brady egy 4 yardos TD passzt adott Danny Woodhead-nek. Miután Gostkowski értékesítette extra pont kísérletét, így a Patriots megfordította az eredményt (10-9). Manning letérdelt, így véget ért a 46. Super Bowl első félideje, amelyet a New England Patriots nyert meg. Következhetett Madonna előadása.

Pontok:
New England Patriots 3-9: Drive: 10 játék, 60 yard, 4 perc 36 másodperc Stephen Gostkowski 29 yardos field goal
New England Patriots 10-9: Drive: 14 játék, 96 yard, 3 perc 55 másodperc Danny Woodhead 4 yardos touchdown, Stephen Gostkowski extra pont

A 46. Super Bowl második félidejében a New England Patriots vezethette az első támadást. Brady-nek sorozatban 13. sikeres passza volt, ezzel beállította példaképének, Joe Montana-nak a Super Bowl rekordját. BenJarvus Green-Ellis sikeres futása után Brady-nek ismét volt egy jó passza, így egyedüli rekorder lett. Ennél sokkal fontosabb dolog, hogy a harmincnégy esztendős irányító egy 12 yardos TD passzt adott Aaron Hernandez-nek. Az extra pont is sikeres volt, így a New York Giants hátránya több mint egy touchdown volt (Patriots – Giants 17-9). A hatpontos után Tom Brady a mezén lévő MHK (Myra Hiatt Kraft) feliratra, majd a tulajdonosra Robert Kraftra mutatott. A franchise megmentőjének a felesége a szezon előtt hunyt el. 

A Giants első drivejában Eli Manningék sokáig magabiztosan haladtak előre. A New York remekül keverte a futó-, illetve a passzjátékokat. Touchdownt, azonban nem tudott szerezni a Giants, ez nagyban köszönhető Patrick Chung két remekbe szabott szerelésének. Lawrence Tynes 38 yardról berúgta mezőnygól kísérletét, így a Giants öt pontra felzárkózott ( Patriots – Giants 17-12). A New York védősora hamar visszaszerezte a labdát. A ”Hazafiak” egy first downt sem tudtak elérni. A Pats driveját egy sack zárta le. Bradyt Justin Tuck vitte a földre. Érdekesség, hogy a támadássorozatban megsérült Jason Pierre-Paul (Giants) és Brady is. 

Következhetett a Giants. Manning első passza Hakeem Nicks-felé szált. Az elkapó ugyan megfogta a labdát, de Jerod Mayo kiütötte a kezéből azt. A szabad játékszert Henry Hynoski szorította magához, így folytathatta támadását a Giants.  A New York, azonban nem sokáig támadhatott, ugyanis Manninget Mark Anderson és Rob Ninkovich közösen sackkelte. A 33 yardos mezőnygól kísérlet sem jelentett gondot Tynes-nak, így a Gaints két pontra felzárkózott (Patriots – Giants 17-15). A negyed vége előtt pár másodperccel a Patriots 10 yardot haladt előre, majd folytathatta driveját az utolsó felvonásban.

Pontok:
New England Patriots 17-9: Drive: 8 játék, 79 yard, 3 perc 40 másodperc Aaron Hernandez 12 yardos touchdown, Stephen Gostkowski extra pont
New York Giants 17-12: Drive 10 játék, 45 yard, 4 perc 37 másodperc Lawrence Tynes 38 yardos mezőnygól
New York Giants 17-15: Drive 9 játék, 33 yard, 5 perc 1 másodperc Lawrence Tynes 33 yardos mezőnygól

A negyedik negyedet a Giants kezdte jobban, köszönhetően Brady újabb hibájának. A liga legjobb irányítója, nagy nehezen kibújt a Giants védőjének szorításából, majd Pierre-Paul szerelési kísérletét is megúszta. Brady, ekkor egy hosszú passzra vállalkozott, amelyet a Giants linebackerre Chase Blackburn húzott le. A New York, majdnem visszaadta a labdát a New Englandnek. A drive második játékában Ahmad Bradshaw kezéből kiütötte a labdát Brandon Spikes. A szabad játékszert a guard Chris Snee kaparintotta meg, így a New York folytathatta támadását. A fumble és a szerencse után a Giants magabiztosan haladt előre, igaz két időkérést is elpocsékolt Manning. Később kiderült, hogy teljesen fölöslegesen, ugyanis a második időkérés után a Giants false start miatt 5 yardos büntetést kapott, emiatt nem tudtáék megoldani a first downt. A drive közben egy visszajátszást mutattak, amelyben Jake Ballard próbálgatta sérült lábát, sajnos a Giants tight endje a próba közben ismét megsérült. 

A punt után következhetett Brady és a Patriots. A ”Hazafiaknak” a saját 8 yardos vonalukról kellett elindulniuk. Az első két játékkal csak 5 yardot tudott előre haladni a New England. A harmadik és ötnél Danny Woodhead megcsinálta a first downt. A Patriots szépen haladt előre, de a Giants 44 yardos vonalánál megakadt a tudomány, Wes Welker egy elkapható labdát hibázott el. Meskó puntja után következhetett a Giants. Manning-nek több mint 4  perce volt. A QB első passzát Mario Manningham elkapta, de felmerült annak a lehetősége, hogy az elkapáskor nem volt lent mindkét lába. Bill Belichick bedobta a piros zászlót, de elvesztette a challenget. A Giants remekül haladt előre, ezen felül az idővel  is jól bánt. Belichick egy hatalmasat húzott. A Pats védelme feladta a védekezést, amelynek következtében Ahmad Bradshaw futott egy 6 yardos touchdownt (Patriots – Giants 17-21). 

A New England-nek 57 másodperce maradt. Brady passzát előbb Deion Branch, majd Aaron Hernandez sem tudta megfogni. Harmadikra Tuck földre vitte Bradyt. Negyedik és 16-nál Branch first downt ért el. A támadássorozatban Hernandez másodszor sem tudta elkapni a labdát. Következett egy hosszú passz, amely nem volt jó, de 12 védő volt a pályán, így a Giants büntetést kapott. Brady-nek, még két hosszú passza volt, de az elkapók egyiket sem tudták elkapni, így a 2011-es szezon bajnoka a New York Giants lett.

Pontok:
New York Giants 17-21: Drive 9 játék, 88 yard, 2 perc 49 másodperc Ahmad Bradshaw 6 yardos futott touchdown Lawrence Tynes extra pont

Super Bowl XLVI

Lucas Oil Stadium, Indianapolis, Indiana
New England Patriots – New York Giants (0-9; 10-0; 7-6; 0-6) 17-21
MVP: Eli Manning
New York Giants bajnoki címei
NFL:1927, 1934, 1938, 1956 
Super Bowl: 1986 (XXI), 1990 (XXV), 2007 (XLII), 2011 (XLVI)

(sport365.hu)