Egy új stadion Super Bowl rendezést érhet Atlantában

Az NFL komisszárja, Roger Goodell az Atlantában tartott tulajdonosi gyűlésen, kedden azt tanácsolta a városnak, hogy ha elkészül az új atlantai stadion, akkor pályázzanak a Super Bowl rendezés jogáért. Persze rögtön hozzátette azt is, hogy kemény verseny van a rendezésért, puszira nem adják oda. /Témánál járunk, hogy megint ejtsünk pár szót a s tadion-helyzetről, mert bizony van fejlemény./ 

"Egy dolog állandóan az előtérben van /az új projekteknél/ – ahogyan Minnesota esetében is felmerült, ahol ugye új fedett stadiont építenek és az ok is többek között ugyanaz – mégpedig, hogy az egyre több/jobb stadion miatt egyre kiélezettebb versenyt futnak a városok a Super Bowl rendezésért." - mondta Goodell. /Ez gondolom azt akarná jelenti, hogy mindenki azért épít új és szebb és jobb és drágább stadiont, hogy majd azzal lenyűgözi a vezetőket és odaviszik a nagydöntőt./

"De ezek a stadionok a mi színpadunk, az egyik legfőbb eleme a Super Bowl megrendezésének, persze nyilvánvalóan a többi fontos infrastrukturális tényező mellett. Szóval én amondó vagyok, ha itt is elkészül az új stadion, akkor ne legyenek restek és jelezzék igényüket a rendezésre." - jelentette ki Goodell.

Atlanta eddig két Super Bowlnak adott otthont. 1994-ben és 2000-ben, amelyek mellett később még két alkalommal jelentkeztek rendezőnek, de elbuktak. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a 2000-es döntő előtti hatalmas jégvihar gyakorlatilag megbénította a várost és veszélybe került az esemény. /Magyarul úgy gondolták az NFL vezetők, hogy egy hatalmas viharra is úgy fel kell készülni, hogy zökkenőmentesen megrendezhető legyen a döntő... de ezt mégis hogy gondolják? Ezt hívják vis maiornak, nem? Ezért miért kell büntetni egy várost?/ Egyébként egy másik tendencia is kibontakozott az új évszázadban, mégpedig, hogy az új-építésű stadionok komoly előnnyel indultak a versenyben.

A Falcons és a Georgia World Congress Center Authority több mint egy éve egyeztetnek egy új belvárosi stadion felépítéséről. /Erről már több ízben beszámoltam itt és itt./ Az újdonság, hogy a felek a múlt hónapban közösen úgy döntöttek, hogy nem lesz nyitott stadion, ami a Georgia Dome mellett épült volna meg. Ehelyett most minden erejükkel azon vannak a tárgyalók, hogy egy elhúzható tetejű stadion felépítését üssék nyélbe, ami a Dome helyén épülne.

Korábban minden Falcons vezető a nyitott stadion mellett kardoskodott, szóval kissé fura a pálfordulás - számolt be az AP hírügynökség a témáról. Továbbá azt is tudni vélik, hogy mindenki ezt a megoldást tartja, (mármint a nyitható stadiont) a legjobb megoldásnak, mivel továbbra is minden eddigi rendezvény itt maradhatna, legyen az zárt vagy nyitott helyen rendezhető. A stadion költsége nagyjából 950 millió dollárra rúg jelen állás szerint.

Goodell a csapattulajdonosok keddi találkozóján beszámolt a jelenleg zajló stadion ügyekről: Vikings és 49ers (új stadion), Steelers és Packers (felújítás és bővítés). A Falcons új stadionjáról nem esett szó, mivel jelentős előrelépés nem történt az ügyben. /Ezek szerint ők már régóta tudtak a pálfordulásról, csak mi maradtunk le./

"Informális beszélgetéseket folytattam mind a Falcons tulajdonosával, mind az elnökével. Úgy látom, hogy ez a projekt sem különbözik bármelyik eddig ismert esettől. Van egy folyamat, amit végig kell vinni, hogy működjön az egész, hogy mindenki jól járjon, a közösség és a csapat egyaránt. A megbeszélések mindig abba az irányba haladnak, hogy ki és mit áldoz fel az ügy érdekében." - nyilatkozta az NFL fővezére.

Blank nem hivatalosan úgy nyilatkozott a keddi ülés szünetében, hogy a Falcons ügye egyre biztatóbban halad. "Kitűnő kapcsolatot ápolunk a Congress Center vezetőivel és minden támogatást megkapunk úgy a politikától, mint a közösségtől. Számos érdekelt fél elégedettségét kell szem előtt tartanunk – a szurkolókét, a városi közösségét, a csapatét. Szeretnénk úgy alakítani a dolgokat, hogy mindenki nyerjen, aki ebben az ügyben érintett. Ez ugye rengeteg embert jelent, rengetek ember nyerhet ezen. Hiszem, hogy képesek leszünk egy mindenki számára megfelelő megoldással előállni, amivel mindenki boldog lesz."

"Természetesen ez nem könnyű feladat és nem is kell annak lennie. Rengeteg pénz forog kockán, személyes és politikai sorsok, a közösség sorsa... ez egy óriási projekt, úgyhogy mindent helyesen kell csinálnunk. Nem a gyorsaság számít."

Forrás:

Atlanta Falcons szurkolói blog

dirtybirds.blog.hu