765 millió dolláros megegyezés az NFL és a visszavonult játékosok között

Az NFL a mai napon egyezségre jutott közel 4.500 visszavonult játékosával akik az ágyrázkódások ügyében indítottak pert a liga ellen. A mai egyezség szerint a liga 765 millió dollárt fog költeni a jövőben orvosi vizsgálatokra, az agyrázkódásokkal kapcsolatos kompenzációkra és orvosi kutatásokra.

A felperesek között legalább 10 Hall of Fame játékos is megtalálható volt, egyikük a Dallas Cowboys running backje Tony Dorsett. Továbbá pert indított a Super Bowl győztes irányító Jim McMahon és a tavaly öngyilkosságot elkövető Pro Bowl-er linebacker Junior Seau családja is.

Sok korábbi játékos úgy véli, hogy a neurológia problémájuk a pályán elszenvedett agyrázkódásokból eredeztethető. A perben azzal vádolták a ligát, hogy évtizedekig eltitkolták az agyrázkódásokban rejlő veszélyeket és azok maradandó hatásait. Véleményük szerint korábban arra sarkalták a játékosokat, hogy minél hamarabb térjenek vissza a pályára amivel megvédjék a játékról kialakított képet is.

A bejelentés időzítése sem lehet véletlen és a liga valószínűleg tiszta lappal akart nekivágni a következő szezonnak. Mind a 32 csapat ma este, nálunk holnap hajnalban játssza le az utolsó előszezon mérkőzését és a pontosan egy hét múlva a bajnoki címvédő Baltimore Ravens és a Denver Broncos találkozójával kezdetét veszi a szezon.

(nfl.com, Fotó: theverge.com, cantonrep.com)

Címkék: alapszakasz