Beharangozó: Seahawks - 49ers (Championship)

Az NFC bajnoki címéért, a George Halas Trófeáért a tavalyi Super Bowl résztvevő San Francisco 49ers és a Seattle Seahawks küzd meg egymással. Ez tulajdonképpen papírforma döntőnek mondható hiszen a szezon elején a keretek erősségéből kiindulva szinte mindegyik szakértő ezt a két csapatot várta a Főcsoportdöntőbe. A találkozó 00:30 perckor veszi kezdetét vagyis egészen pontosan a Broncos - Patriots mérkőzés végét követően, hosszabbítás esetén természetesen csúszik a kezdés.

A 49ers rendelkezik az NFL jelenlegi leghosszabb győzelmi sorozatával. Nem találtak legyőzőre az utóbbi 8 mérkőzésen és a jó sorozatuk közben a 14. játékhéten legyőzték ma ellenfelüket is. Igaz azt a mérkőzést hazai pályán játszották és teljesen más lesz a CenturyLink Field-en pályára lépniük.

Az idegenbeli szereplés miatt talán nem is bánkódnak Jim Harbaugh-ék hiszen az NFL legjobb idegenbeli mérlegével rendelkeznek. 8-2-es idegenbeli mérleg (alapszakasz és rájátszás) az idei szezonban. Az idei szezonban nem a támadójátékáról volt híres a 49ers hiszen a passzolt yardokat tekintve a 24.-ek, míg a futásokat tekintve csak a 30. voltak a ligában. Az időjárást elnézve ma futniuk kell és pont ebből a leggyengébbek.

Ami a 49ers legnagyobb gyengesége az a Seahawks legnagyobb erőssége. A Marshawn Lynch nevével fémjelzett futójáték a 4. legjobb lett az alapszakaszban, mérkőzésenként átlagosan 136.8 futott yardot szereztek.

A szerzett pontokat elnézve alig van különbség a két támadóegység eredményessége között. A két irányító összehasonlításából Russell Wilson jön ki győztesen. Az alapszakaszban 3,357 yardot, 26 TD-t, 9 interceptiont, 539 futott yardot szerzett és 101,2-es irányítómutatóval zárt. Colin Kaepernick se marad el sokkal, a 49ers irányítója 3,197 yardot, 21 TD-t, 8 interceptiont, 524 futott yardot szerzett és 91,6 irányítómutatóval zárt.

Ez a találkozó főként a védelem szerelmeseinek fog tetszeni mert míg a két támadójátékát sok kritika érheti de a védelmek előtt le a kalappal. Az offseasonban távozott Gus Bradley a Seattle Seahawks korábbi defensive koordinátora de ez meg sem látszott a védelem teljesítményén. Ligaelsőként zártak az engedett pontok, az engedett yardot és az engedett passzolt yardok tekintetében. A futások védekezésében 7. lettek amin ma mindenképpen javítaniuk kell. A 49ers védelme 3. az engedett pontok, 5. az engedett yardot, 7. az engedett passzolt yardok és 4. az engedett futott yardok tekintetében.

Ha valóban a futójáték fogja eldönteni a mérkőzést akkor a Seahawks nyerheti a találkozót. Nagy kérdés, hogy mit akarnak Kaepernick-el mert szükségük lenne a futásaira. A hazai pálya és az idei teljesítmény alapján a Seahawks a találkozó esélyes de Kaepernick rövid pályafutása alatt mutatott playoff formája miatt bármi megtörténhet a mérkőzésen.

Képek: seahawks.com, ninersnation.com, nfl.si.com