Beharangozó: Panthers - Bears (5. hét)

Mint korábbi Chicago Bears játékos, rádiós közvetítő és edző, Ron Rivera tud egy-két dolgot a legendás franchise-ról, akik a Panthers ellen lépnek pályára vasárnap a Bank of America Stadium-ban.

"Ez egy olyan csapat, amelynek sok hagyománya, hosszú történelme van." mondta Rivera, a Panthers negyedik éves vezetőedzője. "Nagyon szerencsés vagyok, hogy részese lehettem három különböző alkalommal is. Szeretném legyőzni őket? Természetesen." 

Rivera mindig különösen motivált egy olyan csapat ellen, amihez kötődik, de az igazi motivációja vasárnap az itt és most. 

"Azt akarom, hogy megverjük a Bears-t." mondta Rivera. "3-2-vel állnánk az NFC-ben." 

Rivera csapata elvesztette utolsó két mérkőzését, összesen 46 pont különbséggel, de a Panthers holtversenyben az első helyen áll az NFC South csoportjában, köszönhetően a 2-0-ás kezdetnek. 

Most van itt az ideje, hogy újra úgy játszanak, mint egy csoportelső. 

"Mi egy sokkal jobb csapat vagyunk, mint az látható volt az elmúlt két hétben." mondta a safety Thomas DeCoud.

"Egy jó lépést tettünk előre az első két hétben, de aztán egy lépést visszaléptünk az elmúlt két hétben. Már csak meg kell találni a régi kerékvágást, megtalálni a régi mojo-t (szerencsehozó amulett) és dolgoknak újra gördülékenyen kell mennie."

Íme néhány kulcsszerep, amitől ez megtörténhet.

A futás megállítása:

Az összes váratlan probléma közül, ami a védekező oldalon merült fel, az egyik, ami a legnagyobb különbséget jelenti, az a Panthers futás elleni védekezése.

Az előző szezonban gyakorlatilag senki sem tudta futtatni a labdát a Carolina ellen, és létrehoztak egy olyan pass rush-t, amivel vezették a ligát 60 sack-el. De ez már egy másik történet az idén, legalábbis az utolsó két mérkőzésen. A Panthers egyike annak a hat NFL csapatnak, akik több mint 140 futott yardot engednek mérkőzésenként.

A Chicago nem egy elit labdafuttató, de a múlt vasárnapi ellenfél, a Baltimore Ravens sem az. A Bears-nek van egy elit futója, Matt Forte, akit a Panthers-nek kordában kell tartania, ha kordában akarja tartani a játékot.

"Matt Forte az egyik legjobb futó a bajnokságban," mondta Rivera. "Ő egy sokoldalú ember."

Méretbeli különbségek:

Talán jobban, mint a futó játékról, a Bears közismert a nagy passzjátékról - a szó szoros értelmében. 

Jay Cutler elkapója a 6-4 magas Brandon Marshall és 6-3 magas Alshon Jeffery a szélén, ráadásul ott a 6-6 magas tight end Martellus Bennett is. Ahogy azt megmutatták, a Panthers valóban jeleskedett az első két hétben a magas elkapók (azaz Calvin Johnson és Vincent Jackson) ellen, mielőtt megküzdöttek az elmúlt két hétben a gyors elkapókkal (azaz Antonio Brown és Steve Smith) szemben. 

"Nagyobbak, mint a mi defensive back-jeink, tehát meg kell tenni mindent, hogy kihívás elé állítsuk őket, és egy kis nyomást gyakoroljunk rájuk." mondta a safety Roman Harper.

A futás: 

Hasonlóan a védelemhez, akiknek kontrollálnia kell a futást minden szükséges eszközzel, az offense-nek létre kell hoznia egy veszélyes futójátékot. 

A Panthers küzdött ezzel az utóbbi időben, átlagosan 71,0 yardot futott. Ez egy kihívás lehet a draftolatlan újoncnak (Darrin Reaves) és két back-nek, akik még csak nem is szerepeltek a keretben az edzőtábor elején (Fozzy Whittaker, Chris Ogbonnaya). 

De Reaves és Whittaker időről időre lenyűgözte az edzői stábot, és Ogbonnaya lenyűgöző Cleveland-i múltja sem elhanyagolható. Továbbá, a futó játék felelőssége még mindig nem csak a futóké. 

"Mindenki hozzájárul a futó játékhoz, az elkapók blokkolnak a downfield-en és a box-ban." mondta a wide receiver Jerricho Cotchery. "Mindenki szerepet játszik. Minden párhuzamosan működik, és nem akarhatsz egy-dimenziós lenni, főleg az NFL-ben." 

Érdekes lesz látni, milyen szerep vár az irányító Cam Newton-ra a futójátékban. Voltak utalások arra ezen a héten, hogy be lehetne vonni.

A red zone teljesítmény:

A Carolina az utolsó helyen áll az NFC-ben a red zone offense és defense tekintetében, a Chicago az első a red zone védelemben és a második támadásban. Ezek aggasztó számok, de van biztató hír a számok mögött. Először is, a Bears védelem 20 red zone lehetőséget engedett ellenfeleinek - ez néggyel több, mint bármely más NFC csapatnak. Továbbá, a Panthers csak 10 alkalommal engedte be ellenfeleit a red zone-ba. Csak három NFC csapat van, akik ennél is kevesebbet tudnak felmutatni.

Hazai közönség:

Egy nehéz idegenbeli vereség után, Cotchery azt mondta, hogy jó itthon lenni.

"Jó lesz kimenni a tömeg elé és táplálkozni az energiájukból," mondta. "Ez az, amiről ez a játék szól." 

A Panthers vereséget szenvedett a Bank of America Stadium-ban két héttel ezelőtt, amivel véget ért egy nyolc mérkőzéses győzelmi széria a hazai alapszakasz mérkőzéseket tekintve, de ez nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy megnyertek nyolcat az utolsó kilenc hazai meccsből. 

Érdemes megjegyezni azonban, hogy a Bears egy kis anomáliával bír a szezon elején: 0-2-vel állnak otthon, 2-0-val idegenben. Ez egy valóban ritka trend, és nagyon valószínűtlen, hogy így marad a szezon végéig.

panthers_facebook.jpg

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu