Hogyan kell rosszul draftolni?

Amikor 2011-ben Mark Dominik-et szájon csókolták a múzsák, akkori GM-ünk úgy érezte most megváltja a világot az éves drafton! Csakúgy mint 2010-ben! Korábbi írásomban viszont olvashattátok, hogy a 2010 draft class-ból már csak Gerald McCoy a keret tagja. S lehet a szezon elkezdésekor nem lesz egy játékos sem a Bucs rosterén, akit 2011-ben választottunk.

Múzsák? Nő bőrébe bújtatott sátán ivadékok! Dominik áldásosnak korántsem nevezhető tevékenységének a gyümölcsét csapatunk a mai napig nyögi. Tekintsünk vissza a 2011-es draft class-ra, hiszen ezek a játékosok most töltik ki a csapatnál 4. évüket, s mivel első körös választottunk esetében sem éltünk az ötödik év opciójával, mindegyik szabadügynök piacra lép. Már amelyik kihúzta idáig nálunk.

1.kör 20. választás: Adrian Clayborn (DE)

2.kör 51. választás: Da’Quan Bowers (DE)

3.kör 84. választás: Mason Foster (LB)

4.kör 116.választás: Luke Stocker (TE)

5.kör 151.választás: Ahmad Black (S)

6.kör 187.választás: Allen Bradford (RB)

7.kör 222.választás: Anthony Gaitor (CB)

7.kör 238.választás: Daniel Hardy (TE)

Így visszatekintve egész érdekes, hogy amikor a draft lezajlott nagyon sokan az egyik legjobb draftnak tartották Mark Dominik választásait. Persze egyesek már ekkor imára kulcsolták a kezeiket, mert tisztában voltak Clayborn sérülékenységi faktorával, annak ellenére, hogy a két defensive end tehetségét senki nem kérdőjelezte meg. Sokan kiemelték, hogy szükségposztokra érkeztek játékosok, s ez mennyire jó is.

Aztán persze eltelt ez a négy év és most ott tartunk, hogy kisebb meglepetés lenne, ha a csapat úgy kezdené a következő idényt, hogy bármelyikük is rosteren van.

Az első négy körben választott játékosok az elmúlt idényben szerepeltek csapatunkban. Már aki nem volt sérült! Róluk olvashattatok az idei szabadügynök helyzetünkkel foglalkozó cikkünkben, így ezt nem írnám le még egyszer. Talán csak annyit, hogy teljesítménye alapján nehéz vizionálni bármelyik játékos megtartását is.

A többiek tampai szereplése kurtára sikerült. Ahmad Black viszonylag sokáig szomorított minket, mire 2013-ban a csapat vezetése úgy gondolta nem nyújtja tovább szenvedéseinket vele kapcsolatban. Nem játszott sokat, de az bőven elég is volt. Jelenleg sincs csapata.

Allen Bradford-ot érdekes mód running back-nek hoztuk, de már 2011-ben megváltunk tőle. Több csapatot megjárva jelenleg a Seattle Seahawks gyakorló csapatában találkozhatunk a nevével, mint linebacker! Itt el is gondolkoztam azon, milyen hibrid játékos lehet egy running back- linebacker keverékéből? Mark Dominik biztosan jobban tudná erre a választ, mint én!

Anthony Gaitor-t nagy fogásnak tartották 7. körben. A végén kiderült, még draftolatlannak is kérdőjeles a játéka. 2013-ig volt csapatunkkal majd Miami következett, onnan vissza Tampa. A 2014 es szezonban Arizona volt a célállomás, ahol egészen októberig húzta a gyakorló csapatban. Jelenleg nincs csapata.

Daniel Hardy 2011 szeptember 6-ig volt nálunk. 2012 óta egy NFL franchise sem keresi még gyakorló csapatba sem. Pedig hogy lehet akár jó tight end-et találni még a draftolatlanok között is akár, arra talán Tim Wright az ékes példa. Vagy ide tudnám sorolni az indianapolisi Jack Doyle-t esetleg a detroiti Joseph Fauria-t. Nekünk ez nem ment 7. körre sem, sőt Luke Stocker-t alapul véve tulajdonképpen még 4. körre sem.

A 2011-ben draftolanként csapatunkba kerültekből most egyedül az offensive tackle Cory Brandon tudnám említeni, aki egyébként egészen 2011. szeptember 4-ig húzta csapatunknál. Jelenleg a tampai aréna foci egyik játékosát köszönthetjük benne.

Csoda egy draft! Csak azt tudnám ismételni, amit egy nagyon régi cikkemben is írtam. Bár egyesek túldimenzionáltnak tartják a draftot, én mégis azt mondom: Jó draftokkal egy csapatot az élmezőnybe lehet juttatni, rosszakkal mélységes sötétségbe. A Buccaneers csapatának sajnos a Mark Dominik éra alatt nem igazán volt műfaja a sikeres draft.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com