A Peyton Manning ügy: A Broncos térfelén pattog a labda

A Manning családhoz közel álló újságíró Chris Mortensen nyilvánosságra hozta, hogy Peyton Manning csütörtökön találkozott a Denver Broncos vezetőségével és közölte velük, hogy mentálisan és fizikálisan is készen áll a következő szezonra. A jövőbeli Hall of Fame-r irányító tulajdonképpen már döntött a jövőjéről és most a Broncos vezetőségének kell eldöntenie, hogy kit akar a csapat irányítójaként látni a következő szezonban.

A helyzet igen összetett de tulajdonképpen három fő szempontra le lehet egyszerűsíteni a dolgot és ez nem más mint Manning kora, a korábbi sérülései és a fizetése. Az nem is lehet kérdés, hogy egészségesen mennyi pluszt tud adni a Broncos offense-nek de azt azért pontosan tudjuk, hogy ez nem csak sport hanem (vagy talán főként) üzlet is.

Manning a következő szezonban 21.5 millió dollárt foglal el a fizetési sapkából. Az összeg 19 millió dollárnyi alapfizetésből és 2.5 millió dollárnyi időarányos bónuszból tevődik össze.

Az irányító fizetése mellett még ott van a kötelező fizikai felmérő amin át kell menni Maning-nek ugyanis a hírek szerint a szerződése tartalmaz egy olyan záradékot, hogy nyaksérülésének visszatérése esetén a Broncos bármikor felbonthatja a szerződését.

A Broncos general managere John Elway korábban elárulta, hogy Ő visszavárja Manning-et de arról természetesen nem nyilatkozott, hogy milyen feltételek mellett képzeli el a folytatást. Elway a fizetési sapka számait elnézve valószínűleg egy komolyabb átstruktúrálással tudná elképzelni a folytatást.

A jelenleg érvényes szerződéssel rendelkező Broncos játékosok 122 millió dollárt foglalnak el a fizetési sapkából és a fennmaradó 26 millióba bele kell foglalniuk a lejáró szerződésű játékosok hosszabbítását, a szabadügynök igazolásokat és a Drafton kiválasztott játékosok szerződését is.

A következő lépés Manning orvosi vizsgálata/felmérője lesz. Ha átmegy rajta akkor minden a csapaton múlik, ha megbukik akkor válthatnak. A Broncos-nak tulajdonképpen kicsit több mint három hete van rá, hogy döntsön Manning-el kapcsolatban ugyanis március 9.-én a fizetése garantálttá válik.

Három éve a Broncos egyik napról a másikra egyetlen igazolással középcsapatból Top csapattá vált. Az azóta eltelt időben mindent köré építettek fel, hozzá igazoltak és Draftoltak a támadóegységben. Egészségesen szinte egymaga megoldja a támadójátékot de minden véget ér egyszer.

Öt éve senkiben sem merült fel, hogy Manning nem Colts játékosként fog visszavonulni de most még az is elképzelhető, hogy a következő szezonban bemutatkozik egy harmadik csapat játékosaként. Ha a Broncos a cut mellett dönt és Manning folytatni akarja akkor ismerve a tavalyi irányítóproblémákat kérőből biztosan nem lesz hiány.

(nfl.com, Fotó: nanozine.net, huffingtonpost.com)