Az ötödik évi opciók

Lejárt a 2012-es Draft első körében kiválasztott játékosok ötödik éves opciójának aktiválási határideje. Az új kollektív szerződés értelmében négy éves szerződést kötnek az első körös játékosokkal amely tartalmaz egy ötödik éves opciót is amelyről a harmadik évet követő offseasonban dönthetnek a csapatok.

Az opció aktiválása esetén az első 10 helyen kiválasztott játékos fizetését a transition tag (a játékos posztján játszó tíz legjobban kereső játékos átlagfizetése) alapján határozzák meg az ötödik évre. A többi 22 játékos fizetése jóval kisebb mértékben nő.

Az opció fontos kitétele, hogy az összeg csak sérülés esetén garantált ami azt jelenti, hogy a csapatok a következő szezon kezdetéig (2016 március) ingyen elküldhetik az opcióval ellátott játékosukat.

Aktiválták az opciós ötödik évet:

1. pick Andrew Luck, Indianapolis Colts

2. pick Robert Griffin III, Washington Redskins

4. pick Matt Kalil, Minnesota Vikings

8 pick Ryan Tannehill, Miami Dolphins

9. pick Luke Kuechly, Carolina Panthers

10. pick Stephon Gilmore, Buffalo Bills

11. pick Dontari Poe, Kansas City Chiefs

12. pick Fletcher Cox, Philadelphia Eagles

13. pick Michael Floyd, Arizona Cardinals

14. pick Michael Brockers, St. Louis Rams

16. pick Quinton Coples, New York Jets:

17. pick Dre Kirkpatrick, Cincinnati Bengals

18. pick Melvin Ingram, San Diego Chargers

20. pick Kendall Wright, Tennessee Titans

21. pick Chandler Jones, New England Patriots

23. pick Riley Reiff, Detroit Lions

24. pick David DeCastro, Pittsburgh Steelers

25. pick Dont'a Hightower, New England Patriots

27. pick Kevin Zeitler, Cincinnati Bengals

29. pick Harrison Smith, Minnesota Vikings

Elutasították az opciós évet

5. pick Justin Blackmon, Jacksonville Jaguars. Évfolyamának legjobb elkapójának számított de a profi pályafutása során főként csak a problémáival került előtérbe.

6. pick Morris Claiborne, Dallas Cowboys. A cornerback teljesítménye meg sem közelítette az elvárt szintet és folyamatosan kisebb-nagyobb sérülésekkel bajlódott az eddigi pályafutása során.

7. pick Mark Barron, Tampa Bay Buccaneers. A Rams a tavalyi szezonban egy tradeel megszerezte a safetyt így lehetőségük lett volna élni az opcióval de nem éltek vele.

15. pick Bruce Irvin, Seattle Seahawks. A kiválasztása sokakat meglepett de azóta bebizonyította, hogy értékes pick volt. A Seahawks azonban elutasította az ötödik évet. A Irvin-ek idén kell újra bizonyítania kell.

19. pick Shea McClellin, Chicago Bears. Eddig gyengén teljesített, idén a hosszabbításért fog játszani.

28. pick Nick Perry, Green Bay Packers. Hároméves pályafutása alatt nem tudta bebizonyítani, hogy megérte az elsőkörös picket. A hosszabbításért játszik idén.

31. pick Doug Martin, Tampa Bay Buccaneers. Nagyon jól kezdte a pályafutását de azóta alaposan visszaesett. Igaz ebben a sérülések is szerepet játszottak.

 Már nem élt az opció:

3. pick Trent Richardson, Cleveland Browns. A running backet előbb eltradelték a Colts-al majd az új csapata is megvált tőle. Jelenleg a Raiders játékosa de már nem él az újonc szerződése így nincs opciós lehetőség.

22. pick Brandon Weeden, Cleveland Browns. A Browns másik pickje sem maradt a csapatánál. Jelenleg a Cowboys játékosa de nekik már nincs opciós joguk, ha lenne sem érvényesítették volna.

30. pick A.J. Jenkins, San Francisco 49ers. Jenkins jelenleg szabadügynök. Legutóbb a Kansas City Chiefs játékosa volt így az Ő esetében is régen megszűnt az opció lehetősége.

32. pick David Wilson, New York Giants: A running back 2014-ben visszavonult.

Hosszabbítottak vele:

26 pick Whitney Mercilus, Houston Texans: Négyéves, 26 millió dolláros (10.5 millió dollár garantált kereset) szerződéshosszabbítást kötöttek Whitney Mercilus-al. Így már nincs opció.

(nfl.com, Fotó: photos.nj.com)

Címkék: szerződés