Bírói hiba is közrejátszott a Browns vereségében (videó)

A Cleveland Browns tegnap este a Washington Redskins vendégeként elszenvedte az idei negyedik vereségét. A mérkőzést végül 31-20-ra elvesztette az Ohio-i együttes de a vereségükben közrejátszott egy bírói ítélet is.

A negyedik negyedben 24-20-as Redskins vezetésnél a Browns támadott. Duke Johnson a félpályánál futott majd 5 yard után belekerült a tömegbe és elvesztette a labdát.

A kavarodás után Johnson hirtelen felpattant és a kezében magasra tartva mutogatta a játékszert. A zebrák eközben még a játékosok által képzett kupacot bontották majd Redskins labdaszerzést mutattak úgy, hogy a Browns futója a labdát tartva mellettük állt.

A videók alapján annyi biztosan kijelenthető, hogy Johnson elvesztette a labdát. Futójáték volt tehát az ütközésig birtokolta a labdát és a földet érés előtt elejtette. A fumblehez vita sem fér és ilyenkor bármelyik, a játéktéren teljes testtel tartózkodó játékos megszerezheti a labdát.

A kupac alá az esetek többségében nem lehet belátni és ilyenkor komoly bunyó alakul ki a rakásban. Az esetek 99%-ban az az együttes kapja meg a labdát amelyik csapat játékosa a kezében tartja a játékszert a kupac szétszedését követően.

A jelenlegi döntés legnagyobb problémája az, hogy a bírók nem sípoltak és még vígan az embereket szedegették le egymásról amikor Johnson a labdával a kezében sétálgatott. Nem látták, hogy már régen Johnson kezében van a labda de jelezték a first downt.

Az NFL azóta kiadott egy hivatalos közleményt az ügyről:

"A pályán fumblet ítéltek és a Washington megszerezte a labdát. Több szögből is visszanézték a játékot de semmi ok nem volt rá, hogy megállítsák a játékot. Semmi biztos nem látszott belőle. A helyszínen hozott bírói ítéletet a visszanézés is megerősítette volna."

A szabályok szerint ha labdát megszerző játékos a keze, könyöke, térde, lábfeje a földön van akkor halottá válik a játék. Sarah Thomas volt a line judge és a mérkőzés után elmondta, hogy amikor a kupachoz rohant úgy látta, hogy egy Redskins játékos birtokolja a labdát. A Redskins játékos a földön feküdt így véget ért a play.

Ha Thomas tényleg Redskins játékos kezében vélte felfedezni a játékszert akkor miért nem jelzett azonnal, miért a kupac szétszedésével kezdett? És persze a síp is csak azután szólalt meg miután Johnson labdával a kezében már elsétált a helyszínről.

A Browns vezetőedzője Hue Jackson hihetetlenül sportszerűen nem rótta fel az esetet. A HC megérti, hogy csak a line judge volt olyan helyzetben, hogy láthassa az esetet és Ő megbízik a spori ítéletében. Inkább a futó kezeinek biztosságát fejlesztené, hogy a mérkőzések végkimenetele ne a bírói ítéleteken múljon.

A videókat megnézve mindenki eldöntheti, hogy helyes döntés született-e a tegnapi mérkőzésen.

Az nfl.com videójáért kattints: IDE!

nfl.com, Fotó: twitter.com