Los Angeles-be költözik a Chargers

mdzl_oph.jpgLos Angeles-nek hosszú időn keresztül nem volt csapata de az idei alapszakasztól már két csapatért is szoríthatnak majd a helyi szurkolók. Ma hivatalosan is bejelentették, hogy a Chargers visszaköltözik az Angyalok Városába.

A franchisenak opciós joga volt a költözésre, eredetileg január 15.-ig kellett dönteniük az opció érvényesítéséről de tegnap előtt két nappal meghosszabbították a határidőt. A plusz napokra nem tartott igényt a csapat vezetősége és az idei alapszakasznak már Los Angeles Chargers-ként fognak nekivágni.

"Hosszas mérlegelést követően úgy határoztam, hogy a 2017-es szezon előtt átköltöztetem a Chargers csapatát Los Angeles-be. San Diego 56 éven keresztül az otthonunk volt. Mindig is az identitásunk részét képezte, én és és a családom csak hálával és elismeréssel tartozunk a szurkolóinknak a hosszú éveken át tartó szenvedélyért és támogatásáért." - szerepelt a csapattulajdonos Dean Spanos közleményében.

Az elmúlt év után senkit sem lephetett meg költözés, inkább csak a bejelentés ideje volt a kérdés. Novemberben népszavazás keretében megkérdezték a lakosokat, hogy az adók egy részét (különböző adóemelések révén) ráfordítsák-e a csapat új stadionjának felépítésére.

A szavazás a Chargers szempontjából 59-41 arányban elbukott tehát a lakosoknak nem kellett a csapat. A közpénzek átcsoportosítására kétharmados többségre lett volna szükség. A bukott szavazás után nem sok választása maradt a vezetőségnek.

"A költözés mindig fájdalmas a csapat és a közösség számára is. Különösen a szurkolóknak fáj. A San Diego-i szurkolók több kint 50 éven keresztül lojálisak voltak a csapathoz ami még kiábrándítóbbá teszi, hogy nem sikerült megoldást találni a stadionproblémára. Tudom, hogy Dean Spanos és a családja mindent megpróbált, hogy a csapatot San Diego tarthassa."

A franchise számára nem ismeretlen az új helyszín mert az alakulását követően az első szezonjában még Los Angeles-i alakulat volt. 1961 költöztek ki a városból és egészen mostanáig San Diego városához tartoztak. 1994 után azonban most ismét két csapata lesz a városnak. Akkor költözött ki a Raiders és a Rams is. Utóbbi idén januárban költözött vissza.

"Los Angelesnek jelenleg több látogatója mint korábban bármikor. A Chargers gazdagítani fogja az NFL hagyományainkat és egyel több oka lesz a szurkolóknak Los Angelesbe utazni. Gratulálok Dean Spanis-nak, az az egész Chargers franchisenak, a jövőbe tekintek, rendkívüli mértékben hozzájárulnak majd az egész régióhoz." - szerepelt Los Angeles polgármesterének, Eric Garcetti-nek a nyilatkozatában.

A Chargers majd összeköltözik a Rams-el a csapat épülő Inglewood-i stadionjában. Az új stadionba azonban a tervezettek szerint csak 2019-ben költözhetnek majd át. A hírek szerint az idei alapszakaszban a nagyságrendileg 30.000 néző befogadására képes StubHub Center-ben játsszák majd a hazai találkozóikat.

nfl.com, Fotó: twiter.com, twitter.com