A Jó, a Rossz és a Csúf

bmdw.jpg

Browns, Browns, Browns! Egy csapat, három szempont, egy rendhagyó Jó, a Rossz és a Csúfban.

 

A Jó

Nehéz pozitívumot írni egy olyan alakulatról, amelyik az elmúlt tíz szezon alatta hatodik vezetőedzőjétől vált meg . Ám a tulajdonos és tanácsadói bénázása ellenére kijelenthető, hogy a Cleveland Browns kispadja 2018 novemberében sokkal vonzóbb, mint az elmúlt években. Ennek okai igen egyszerűek. A csapatnak Baker Mayfield személyében van egy ígéretes irányítója, aki rövidke pályafutása alatt bebizonyította, hogy rá lehet építeni a jövőt. John Dorsey GM és stábja ügyködéseinek hála a gárdának van két remek elkapója (Callaway, Landry), egy jó futója (Chubb) és egy ígéretes tightendje (Njoku). Ezen játékosokat sok NFL klub szívesen látná a soraiban. A védelem is jó állapotban van, hisz ott van Myles Garrett, Emmanuel Ogbah, és Jamie Collins akik állandó veszélyt jelentenek az ellenfél QB-jára. A passz elhárítás jól áll, az elsőéves Denzel Ward személyében már is van egy klasszis corner a keretben, aki éveken át biztos pont lehet. Safetyben sincs hiány, hisz az ifjú Jabrill Peppers egyre stabilabb formát mutat. Ha az új stáb úgy döntene, hogy még jobban meg kell erősíteni a keretet, akkor Collins mellett Joe Schobert is remek csere alap lehet, ami szintén nem elhanyagolható. A neveket olvasva elmondható, hogy a Browns egy igen vonzó lehetőség lehet…. egy megfelelő edzőnek.

 

cle_coach.JPG

 

A Rossz

E téren azonban nem túl erős a Cleveland. Ahogy a fenti képen is látszik, szép számmal voltak vezetőedzők az Ohio partján. Volt aki hosszabb (Crennel), volt aki rövidebb ideig (Chudzinski). Érdekesség, hogy a gárda utoljára 2002 jutott be a rájátszásba, míg a legutolsó playoff sikerig 1995-ig kell visszautazni (a csapat akkori mester jelenleg a Pats kispadját koptatja). Ezek az adatok is mutattatják, mekkora kupleráj van a FirstEnergy stadion környékén. Hiába a remek keret, és a betárazott draft jogok, ha Hue Jackson helyére újra egy kutyaütő kerül, akkor a most még fiatal, bimbódzó sztárocskák hamar kirepülnek, az amúgy sem túl vonzó városból, és máshol, sokkal sikeresebb klubokban fogják folytatni.

 

498120814_750x422.png

 

A Csúf

Sok teória van arról, hogy mi okozhatta Jackson mester vesztét. Páran a gyenge mérleget emlegetik, vagy az elmúlt hetek mélyrepülését látják a fő oknak, ám ebben nincs sok ráció hisz, akkor a 2017-es nyeretlen szezon után már repülni kellett volna. A jól informáltak szerint Hue egyrészt elvesztette a csapatot, ami a tavalyi teljesítmény után nem kell csodálkozni, ám a legrosszabb, hogy az újoncok tiszteletét is sikerült nagyon gyorsan eljátszania, ami viszont már sokkal aggasztóbb, hisz Mayfield, Chubb, Ward fejlődése került ezzel veszélybe. Ehhez jött még az is, hogy a Jackson javaslatára leigazolt támadó koordinátor Todd Haley önjáróvá vált, és nem követte főnöke utasításait, a játékhívásoknál. Ebben valószínűleg sokat segített, hogy mindenki tudta, hogy Hue a szezon végén repül, Haley pedig kihasználva kapcsolatát a GM-mel (Dorsey a főnöke volt, amikor ő volt a főedző KC-ben), meglátta a Browns potenciálját, és megpróbálta kifúrni Jacksont, átvéve a vezetőedzői posztot. Haley azonban azzal nem számolt, hogy Jimmy Haslam a tulajdonos nagyon ragaszkodott Hue-hoz. Így a vezetőség végül úgy döntött, hogy megszünteti ezt a diszfunkcionális állapotot, és kirúgta a két civakodó trénert, rábízva a keretet a liga egyik legmérgezőbb emberére, a Saintsnél az ellenfelek kiütéséért pénzt fizető Gregg Williamsre.

 

Ezt jobb helyeken sz*%#rnak hívják. Én maradok a röhejesnél.