Mennyit ér valójában C.J. Mosley?

A Baltimore Ravens holtszezonjának egyik legégetőbb kérdése, hogy mi lesz a március 13-án szabadügynökké váló belső linebacker, C.J. Mosley sorsa. Az idei franchise tag értékét nem érte meg a Ravens számára de még nem zárható ki, hogy a piac nyitása előtt hosszabbítanak a védőjükkel.

Az új NFL-évben free agent CJ Mosley-t 2014-ben, az első körben, a 17. helyen draftolta a Baltimore, ötéves karrierje során 4-szer választották Pro Bowlba (legutóbb tavaly), ám a 1st Team All Pro keretbe ezidáig még nem jutott be (tavaly 2nd Team). A PFF szokásos, éves LB-ranglistáján rendre Top30-ba kerül (2016-ban tizenegyedik), illetve 2017-ben az NFL 100 legjobb játékosának válogatásában –legmagasabbra értékelt Ravenként– a 98. helyet foglalta el.

Az idei szezon kezdetekor 27 éves belső linebacker vezéregyénisége a Ravens védelmében megkérdőjelezhetetlen, playcalling skilljei és a futásblokkolásban vállalt szerepe kiemeli még a hagyományosan erős marylandi linebackerek sorából is. Ami miatt mégsem a mindenkori elit tagja, az az elvárt alatti teljesítménye coverage-ben ill. passzvédekezésben, mely nem az alacsony football IQ, hanem inkább a hiányzó sebesség rovására írható.

A fentiek tükrében adódik tehát a kérdés: mennyit ér 2019-ben egy jó kvalitású, a rendszerben kulcsfontosságú szerepet betöltő, de nem Top10-es linebacker? Ennek megállapításához megpróbálom két, 2019-ben még aktív, élő szerződéssel rendelkező, elit (vagy elit közeli) ILB szerződésének és teljesítményének Mosley-val való összehasonlítását, majd ebből levonni a következtetéseket, és megtalálni az előbbi kérdésre a választ.

A franchise tag 2019-ben linebackerekre 15,4 millió dollárba kerül, amely közvetlenül, egy összegben terheli az ezévi fizetési sapkát, és amellyel a jelenlegi hírek szerint a csapat nem óhajt élni Mosley vonatkozásában.

A két belső sztárlinebacker: Luke Kuechly (Carolina Panthers) és Bobby Wagner (Seattle Seahawks). Mindekettőt 2012-ben draftolták, mindketten 2015-ben írták alá a szerződéshosszabbításukat –előbbi 5 évre, utóbbi 4-re– és mindketten 1st Team All Próba jutottak teljesítményük alapján 2018-ban.

Kuechly 5 éves, 61,8 milliós hosszabbítást kötött a Carolinával 2015-ben, melyből 19 millió aláírási bónusz, 34 pedig garantált fizetésként szerepelt a szerződésben. Az éves átlagfizetése 12,36 millió dollár, a 2019-es cap hitje pedig 17,2m dollár. (Az extension a 2017-es évtől szólt eredetileg, ugyanis a csapat még az aláírás előtt élt az első körösök után igénybe vehető, 5. éves opcióval 2016-ra)

A fenti táblázatból látható, hogy mit jelentene a Ravensnek, ha Kuechly-hez nagyon hasonló kondíciókkal szerződtetnék idén CJ Mosley-t. Bár Mosley végül “lemaradt” az év védőújonca címről 2014-ben (Kuechly a DROY, majd 1 évvel később a DPOY címeket is bezsebelte), a nevével jelzett oszlopban megtalálható, mennyit keresne az LB, ha az akkoriban legjobban fizetett linebackerhez hasonlóan ő is egy top fizetést tudna magának kiharcolni. 16,24 milliós átlagfizetés, 81 millió 5 évre, melyből 45 millió garantált.

A következő táblázatban pedig összehasonlításul Bobby Wagner négy évre kötött extensionjét vettem alapul, aki a legtöbb szakértő szerint egybehangzóan szintén Top5-ös linebacker.

Ebből a táblázatból az derül ki, hogy Wagnerhez hasonlóan Mosley-t egy négyéves, 56,5 millió dollár értékű (28,9m garantált), 14,12 milliós éves átlagfizetéssel megtámogatott szerződésre simán rá lehetne venni (amennyiben a józan ész mérvadó nála és ügynökénél is).

Az NFL Scouting Combine idején felröppent hírek szerint a csapatok –nem hivatalosan– 13 és 15 millió körüli éves fizetéseket kínáltak CJ ügynökének, ami tekintetbe véve a salary cap 2015 óta 34%-os emelkedését nem tűnik szemtelenül soknak: a Bobby Wagner szerződésében foglalt számokhoz hasonlóak, Kuechly-énél pedig arányaiban kisebbek.

Persze Mosley lehetséges fizetését e két nagyágyúéra alapozni nem igazán lehet, teljesítményük ugyanis nem igazán mérhető össze, arról nem is beszélve, hogy a fizetési sapka helyzete mindhárom csapat esetében más – a Ravensnek –bár jobban áll az előző évieknél– valójában továbbra is elég szűkösek az anyagi lehetőségei.

Ami mindenképpen érdekes következtetés (a fenti levezetés tükrében), hogy a pletykált évi 13-15 millió a ma rendelkezésre álló 188,2 milliós salary cap függvényében nem számít egetverően pofátlan bérigénynek (a cap 6,9–7,9%-a). Ez mintegy 15-20%-kal kevesebb, mint amennyit a két All Pro LB éves átlagban keres, talán pont annyival, mint amennyivel Mosley gyengébb is a pályán. Egy okosan strukturált szerződéssel nem kivitelezhetetlen, hogy CJ Mosley továbbra is a Hollók védelmét erősítse.

Forrás:

Baltimore Ravens Hungary

facebook.com/ravens.hungary