A Minnesota Vikings úgy fut, mint 1972-ben volt szokás

A Minnesota Vikings ebben a holtidényben kijelentette, hogy Kirk Cousins-t, az ő 84 milliós irányítójukat „a következő szintre fogják emelni, hogy a legjobbját nyújtsa”. A játékséma alapján, ami a decemberi átalakítás óta működik – beleértve a vasárnapi 12:28-as Falcons elleni győzelmet is, nem a legjobb irány ebből a szempontból azt látva, hogy majdnem minden esetben a running back kezébe adta labdát.

Cousins mindössze 10 passzt dobott az egész mérkőzésen, ebből 8 sikeres volt, amiből 98 yardot és 1 TD-t szerzett. Ez a legkevesebb passz, amit Vikings irányító az 1977-es Green Bay elleni alapszakasz meccs óta megpróbált, igaz akkor, fagyos szél volt és -19 fokos hideg. De a vasárnapi játékot fedett helyen játszották. 2001 óta – az ESPN Stats & Information Group szerint, csak egy győztes csapat volt, aki kevesebb passz játszott meg fedett helyen – ekkor a Carolina Panthers látogatott az Atlanta Falcons-hoz és nyert 10:3 arányban, még 2006-ban. Az Atlanta Falcons második legkevesebb passzal tudott otthon, fedett stadionban nyerni, akkor 13 alkalommal passzoltak a 34:21-el végződő meccsen – ez volt Matt Ryan első mérkőzése az újonc szezonjában.

Cousins viszont természetesen nem újonc. Ő már 31 éves és a 8. szezonját tölti. Mike Zimmer, tavaly decemberben kirúgta a passz kedvelő offensive koordinátorát, John DeFilippo-t, azután, hogy a play hívások 67%-a passz volt, de csak 57,3 %-ban volt sikeres. DeFilippo állítólag figyelmen kívül hagyta Zimmer utasításait, hogy többet fussanak. Ezt az üzenetet, most az új támadó koordinátor Kevin Stefanski is megkapta: a Minnesota 3 meccset nyert (a négyből), mióta a kirúgás megtörtént, de ami érdekesebb, hogy a Vikings ezután már csak 37,6%-ban passzolt átlagosan a meccseken, beleértve a Falcons ellenit, ahol ez a szám mindössze 22,4%.

Ez radikális megközelítése a mai játéknak. A 2018-as szezon indulása óta a 2019-es szezon első játékhetéig bezárólag a meccseken nyertes NFL csapatok az idő jelentős részében passzjátékot hívtak, az ESPN Stats & Info szerint 52,6%-ban.

„Nem számítottam arra, hogy csak tízszer fogjuk a labdát dobni, de örülök, hogy sikerült.” – mondta Zimmer a mérkőzés után.

Úgy tűnik, hogy Cousins nem bánja.

„A 10 passzkísérlet valóban egyedi” – mondta az irányító. „Valószínűleg a Pop Warner éra óta nem volt olyan mérkőzés, ahol ilyen kevés alkalommal lett volna passzkísérlet. Valószínű, hogy még a legtöbb középiskolai mérkőzésen is tíz vagy több alkalommal kísérleteznek passzolással. Ez volt az, amit a megkívántak, nincs problémám ezzel. Mindaddig, míg nyerjük a mérkőzéseket, ez az, ami nekem kell”

A Vikings és Stefanski elfogadták a Mike Shanahan inspirálta offense-t, azt amikor még Gary Kubiak, aki most a csapat vezetőedzői asszisztense Shanahan mellett tevékenykedett. Ám a valóság az, hogy Zimmer-t talán jobban inspirálta az NFL utolsó veretlen csapata, az 1972-es Dolphins. A Miami abban az időben csak 32,3%-ban passzolta a labdát átlagosan a meccseken. Az NFL-nek akkor az volt a célja, hogy megalapozza a futójátékot, futást a győzelemért, – a Bears például abban az évben a játékhívásainak csak 17,5% -ban passzolt. A 1972-es bajnokság passzátlaga 37,2% volt, ami majdnem megegyezik azzal a számmal, amit DeFilippo menesztése után hoz a Vikings.

Ez egy sokkoló fordulat egy olyan csapatnál, ahol Cousins-t hozták el a szabadügynöki piacról és elit elkapókkal kapcsolták össze őt, olyanokkal, mint Adam Thielen és Stefon Diggs. Ez a két elkapó fejenként 100-nál is több elkapást csinált tavaly, de legutóbb vasárnap összesen csak 6 passzt kaptak. A Minnesota-nál relatíve kevés play (49) volt és a tempó is lassú volt (mindössze a játék felénél birtokolták a labdát) ezzel sikerült alacsonyan tartani a passzok számát, de ez a kevés kísérlet aggaszthatja az elkapókat.

Az edzőváltás óta eltelt 4 meccs ütemét figyelembe véve Diggs 16 meccsre kivetítve 64, míg Thielen ennél is kevesebb, csak 52 passzt fog elkapni. Ez összesen csak 116 elkapás a duótól, miközben Thielen tavaly egymaga 113 elkapást csinált – 103-at azon a 13 mérkőzésen, amikor DeFilippo hívta a játékokat.

A Vikings folytathatja a győzelmek sorát, amennyiben Cousins leginkább amolyan közvetítőt fog játszani a center és a labdával futó játékos között. De 1972-ben a top irányítóknak mindössze a minimum pénz tízszeresét fizették. Most Zimmer Vikings-a Cousins-nak az átlag minimum bér ötvenötszörösét fizeti, ami sok pénz mindössze egy egyszerű labda kézbeadásáért.

Forrás:.

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com