A Panthers vezetői ” tisztán látnak” az NFL draft előtt

Scott Fitterer, a Panthers general managere prioritásként kezelte az idei NFL draft első helyes választása és a Panthers öt másik választása közötti egyensúly megtalálását.

Természetesen annak a jelentősége, hogy bármelyik játékost választhatod (a Carolina egyértelművé tette, hogy irányító lesz), nem veszett el Fitterer, a GM-helyettes Dan Morgan, az egyetemi játékosmegfigyelő igazgató Cole Spencer vagy a Panthers alapos szakértői csapatának tagjai számára, akik úton volt a pro day-eken, megnézték az egyetemi videókat, vagy ott ültek a vacsorákon. Sok mindenre szükség van az első helyes játékos értékelésénél.

“Több időt töltünk azzal, hogy együtt leülünk velük, és megpróbáljuk megérteni őket.” mondta Fitterer a keddi, draft előtti sajtótájékoztatón. “Ő az a személy, aki képes vezetni a franchise-t? Ő az, aki képes igazolni, hogy miért cseréltünk fel az első helyre? Ő az, aki meg fogja változtatni a dolgokat?”

Sok mindent kell mérlegelni, amikor több jelölttel találkoznak, ami hosszabbá és bonyolultabbá teszi az értékelési folyamatot.

Nyolc nap van a draft estéjéig, Fitterer elmondta, hogy még mindig végigjárják a folyamatot, és hogy még nem kérdezte meg a vezetőedző Frank Reich-et, hogy ki lenne a legjobb választás. De úgy tudja, hogy a március elején befejeződött combine óta “tisztán látnak”.

Fitterer elmondta, hogy a döntéshozóknak “határozott véleményük” van a draft tábla tetején szereplő játékosok csoportjáról, ezért is vágtak neki agresszíven a cserének, hogy megszerezzék az idei első helyes választást. A Carolina népes kontingenssel látogatta meg a draft négy legjobb irányítójának – Bryce Young, Anthony Richardson, Will Levis és C.J. Stroud – pro day-ét, és mind a négyet vendégül látták a combine után.

Emellett a korábbi feljegyzésekbe is belemerültek, ami tovább fokozta a folyamat alaposságát.

“Nyilvánvaló, hogy ez egy óriási döntés a csapatot illetően.” mondta Fitterer. “Az értékelés – ennek nagy része már korábban megtörtént. Csak azért mentünk vissza, hogy újra megnézzük, felfrissítsük.”

Bárkit is választ a Panthers, Fitterer azt mondta, tudja, hogy nem szabad azonnali elvárásokat támasztani egy újonc irányítóval szemben. Az edző és szabadügynök igazolásokkal azon dolgoztak, hogy a fiatal irányítójukat olyan helyzetbe hozzák, hogy sikeresek lehessenek – így most már csak azon múlik, hogy milyen irányítóval hozzák meg a megfelelő döntést.

“Nem azt várjuk ettől az irányítótól, hogy azonnal minden csak úgy megtörténik és minden azonnal megváltozik.” mondta Fitterer. “Láthattátok Jalen Hurts és Josh Allen esetében is; időbe telik. És a megfelelő emberekkel kell körülvenned őt, és a megfelelő edzővel kell segítened. De azt hiszem, ez sikerült. És nem fogjuk erőltetni a pályára küldését. Nem fogunk olyasmit kérni tőle, amire nem képes. Csak azt fogjuk kérni, hogy játssza a saját játékát, továbbítsa a labdát, olvassa jól a játékokat és hozza meg a helyes döntéseket. Éppen ezért időt töltöttünk azzal, hogy ezzel foglalkozzunk ezen a poszton.”

– A keddi kérdések közül sokat az Alabama irányítójával, Bryce Younggal kapcsolatban tettek fel, akiről sokan azt feltételezik, hogy most ő lesz a befutó.

És tekintve, hogy Fitterer Seattle-ben volt, amikor Russell Wilsont draftolták, ez a kapcsolat már adott. De Fitterer szerint hiba lenne a leütött passzok számát a magassággal kapcsolatba hozni.

A Panthers korábbi irányítója, Baker Mayfield is megküzdött ezzel tavaly (ő 185 centi), de Fitterer szerint sem a 180 centis Wilsonnak, sem a 178 centis Youngnak nem volt ilyen problémája.

“Azt mondom, hogy Russell Wilsonnak három leütött labdája volt a végzős évében; Bryce-nak kettő.” mondta Fitterer. “Szóval ha csak Bryce-ról beszélünk, ez nem tűnik problémának. Amikor egy alacsonyabb irányítóként fejlődsz, megtanulod, hogyan fejleszd a játékodat, alkalmazkodj, és hogyan láss a pályán.”

– Amikor arról beszéltünk, hogy egyensúlyt kell teremteni az első helyes választás és a másik öt között, Fitterert más igényekről is kérdezték.

Először azt említette, hogy a csapatoknak “mindig szükségük van egy passzsiettetőre”, de külön hozzátette, hogy a támadófalon, az elkapó és a linebacker poszton is tudnának még javítani.

Természetesen az, hogy a szabadügynökség során sok mindent kipipáltak, azt jelenti, hogy nem sok égetően fontos hiánnyal mennek a draftra (az irányító poszton kívül, bár egy második kezdő külső linebacker közel van ehhez).

A Panthersnek nincs egyértelmű válasza a külső linebacker posztra Brian Burns-ön kívül, de olyan játékosokat is megnézhetnek, mint Marquis Haynes Sr., Yetur Gross-Matos, Amaré Barno és mások.

Bár a Panthersnek megvan a kezdő támadófala, a jobb oldali guard Austin Corbett keresztszalag-szakadáson van túl, és lehet, hogy nem lesz 100 százalékos az alapszakasz kezedetére, így rövidtávon hasznos lehet egy kis segítség a guard poszton.

Az elkapó posztra szabadügynököket szerződtettek Adam Thielen, DJ Chark és Damiere Byrd személyében, de Thielen az egyetlen olyan elkapó a játékoskeretben, akinek a 2024-es szezonon túl is van szerződése, így néhány hosszú távú opció ott is vonzó lehet.

Forrás:

Carolina Panthers Hungary

panthershungary.com