Bradford vs. RG3

A St. Louis Ramnél érdekes kérdés merült fel. Két kiváló játékos közül kell választaniuk. Az idei drafton másodikként választhat a Rams. Valószínűleg az Indianapolis Colts Andrew Luckot fogja választani, így bárki mást választhat a Rams. Felmerült például a tackle Matt Kalil vagy a cornerback Morris Claiborne neve is. De most egy új forgatókönyv került elő. Elképzelhető, hogy az idei Heisman Trophy győztes Robert Griffin III lesz a kiválasztott.

Első hallásra minek, hiszen ott van Sam Bradford a tavalyi 1/1-es irányító. A helyzet viszont sokkal összetettebb. Röviden: megtarthatják Bradfordot és eltradelik RG3-at vagy váltanak és az újonc lesz a csapat irányítója. De még az is elképzelhető, hogy Bradfordot és RG3-at is eltradelik és szabadügynököt hoznak.

Sam Bradford tavalyi, újonc idénye rendkívül jól sikerült. Csapatával majdnem bejutott a rájátszásba, mindössze egy utolsó Seattle Seahawks elleni győzelem választotta el a Ramst a playofftól. Mind a 16 alapszakasz mérkőzésen kezdő volt. 3512 yardot, 18 touchdownt és 15 interceptiont passzolt. 76.5-ös irányító mutatóval zárt.

Majd következett az idei év amikor megnőttek az elvárások és az egész csapat mélyen tudása alatt teljesített. Igaz idén sérülések is hátráltatták Bradfordot. 10 mérkőzésen tudott csak pályára lépni. 2164 yardot, 6 touchdownt és 6 interceptiont passzolt. 70.5-ös irányító mutatóval zárt. Játékát több alkalommal elnézve rengeteg emberben merült fel a kérdés (idén jogosan), hogy a francba lehetett Bradford 1/1-es választás.

Pedig a passzolt yard szám arányaiban szinte megegyezik a tavalyi teljesítménnyel. Ami nagyon kevés az a passzolt TD-k száma. Persze erről természetesen nem csak Bradford tehet egyedül, hiszen az egész rendkívül gyenge volt az alapszakaszban.

Az első a különös draft mellett az szokás szerint a pénz. A 2010-es alapszakaszban nem volt fizetési sapka. Így Bradford első szerződése horribilis fizetést garantált neki, anélkül hogy akár egyszer is passzolt volna az NFL-ben. A draftot követően a legjobban kereső NFL játékos lett. Még négy év van hátra az újonc szerződéséből és 48 milliós fizetés várja még ez idő alatt. A jelen szabályok szerint Robert Griffin III egy négy éves 22 millió dolláros szerződést fog aláírni tavasszal. Így látszik, hogy négy év alatt a Rams 26 millió dollárt spórolhat, ami 6.5 millió dollárral több mozgásteret biztosít a fizetési sapkában a következő négy évben.

A második lehetőség, hogy eltradelik. A Cleveland Brownst érdekli legjobban RG3 és mindenképpen meg akarja szerezni. A Browns negyediknek választhat. Ha még nem vitték el Griffint akkor biztosan a Cleveland kiválasztja. De ha a Ramtől kellene megszerezni akkor értékes választással vagy játékossal gazdagodhatnak. Mivel a csapat új vezetőedzője, Jeff Fisher (természetesen) hosszú távra tervez, így meglehet jövőbeli draft pickekben gondolkodik. RG3-ért pedig mindenképpen elsőkörös draft jogot kérhet bárkitől akinek irányítóra van szüksége. Egy Browns trade esetén egy jövőbeli draft pick és mondjuk D'Qwell Jackson átigazolása sem lenne elképzelhetetlen Griffinért.

Olyan lehetőségek is felmerültek, hogy mindkét játékos távozik és szereznek egy lejáró szerződésű játékost. A legmerészebb találgatásokban még Peyton Manning neve is felmerült. Egy dolog viszont biztos, a következő hónapok több évre is versenyképessé teheti a St. Louis Rams csapatát. Persze csak ha jó döntéseket hoznak mert az ellenkezője is igaz lehet, erre majd a jövő megadja a választ.

(nfl.com)