Akire érdemes lesz figyelni: Donald Brown (Colts)

Miután egy évtizeden keresztül uralta az AFC Déli csoportját az Indianapolis Colts, a 2012-es évre alacsonyabbak lettek az elvárások a csapattal szemben. A 2-14-es mérleggel zárt 2011-es szezont követően lecserélték a vezetőedzőt, a general managert és ami a legfontosabb az irányítót is. Peyton Manning távozott és érkezett az 1/1-es Andrew Luck. A szakértők Luck-ot NFL kész irányítónak tartják. Ilyet utoljára pont Peyton Manning-re mondtak. A tisztogatás jegyében rengeteg veterán játékost elküldtek a csapattól amivel, az Indianapolis Star értesülései szerint 40 millió dolláros szabad helyet képeztek a fizetési sapkában. A távozó játékosokat nem tartották elég jónak (fiatalnak) a csapat jövőbeli céljainak eléréséhez. Viszont megúszta a tisztogatást a running back Donald Brown, akinek a 2012-es szezon lehet a nagy kiugrás éve.

A jelenleg 25 éves running backet a 2009-es Draft első körében választotta ki a Colts. Összességében a 27. választott volt. A gyengécske első két évét követően a tavalyi szezonban már mutatott némi életjelet. 2009-ben 281 futott yardot és 3 touchdownt, 2010-ben 497 futott yardot és 2 TD-t, míg a tavalyi évben (134 futókísérletből) 645 futott yardot és 5 TD-t szerzett. Az első két évben futásaival átlagosan 3.6 és 3.9 yardot, míg tavaly már 4.8 yardot szerzett. Ha megnézzük a minimum 100 futókísérletet teljesítő running back-ek átlagát akkor megállapíthatjuk, hogy a jónak mondható 4.8-as átlag. Összehasonlításképpen: Fred Jackson 5.5, DeMarco Murray 5.5, Darren McFadden 5.4, Jonathan Stewart 5.4...

Teljesítményét felértékeli, hogy a támadófalban csak két játékos, Jeff Saturday és Jeff Linkenbach volt pályán a snapek több mint 70%-nál. Ezeket a számokat tartalékként és folyamatosan változó támadófallal érte el. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az irányítóposzton is minőségi csere történt akkor biztató szezon elé néz a futó. Igaz, hogy még nem szerepelt egyetlen mérkőzésen sem Andrew Luck de az magabiztosan kijelenthető, hogy jobb játékos (lesz) mint a tavalyi Kerry Collins, Curtis Painter, Dan Orlovsky trió. Újonc szerződésének utolsó évébe lépve minden adott a bizonyításhoz Donald Brown számára.

Akire érdemes lesz figyelni sorozat

(nfl.com, Fotó: Jonathan Daniel/Getty Images és December 19, 2010. UPI /Mark Cowan)