Giants cut, restructure, új szerződés

Brandon Myers és Corey Webster szolgálatait megköszönte a vezetőség, de a következő hetekben újabb nevek jöhetnek. Lássuk kik azok a játékosok, melyeknek a szerződésében változás következhet.

Eli Manning

eli.jpgMint látható, korábban már átstrukturálták Eli fizetését, így erre már nincs lehetőség. Mostani szerződése alapján átlagosan évi 16 millió dollára jogosult, ennél azonban többet keres. Jelenlegi kontraktusa 2015 végén lejár, így akár már most tárgyalni lehetne vele egy teljesen új szerződésről. Kérdés ebben mennyire lesz partner, de korábban azt nyilatkozta, hogy nyitott mindenféle lehetőség meghallgatására, amellyel segítheti csapatát. Mivel mindkét Super Bowl győzelmünkből nagy szerepet vállalt Manning, ezért nem túl etikus őt felkérni szerződése ismételt módosítására, de egy új kontraktussal akár mindkét fél is jól járhat. Ha megelégszik Eli eddigi fizetésével és azt egyenletesen kapja meg, akkor a jelenlegi szerződéséből ugyan valamennyi pénzről le kellene mondania, de cserébe bebiztosítaná magát majdnem karrierje végéig és 3-4 millió dollárt felszabadítana a fizetési sapkából, amely például Justin Tuck vagy Jon Beason megtartását is jelentheti.

Lehetőség: új szerződés
Lehetséges megtakarítás: 2-4 millió $

Antrel Rolle

rolle.jpg

Rolle szintén az a játékos, akire nem lehet semmiféle panaszunk. Ugyan az elmúlt években többször is hagyott maga után kívánnivalót a játéka, de a védelem szellemi vezére tudott lenni és 2013-ban olyan játékot láthattunk tőle, melyet még szinte soha. Rendkívül önzetlen játékos, alárendeli magát a csapat érdekeinek. Apró szépséghiba, hogy szerződése utolsó évébe ért, így nagyobb veszteség nélkül elküldhető. Legésszerűbb megoldásként Rolle is új szerződést kaphat. Jelenleg 7 és fél millió dollárt keres évente, ha ebből engedne 1 milliót, de rátoldana még 2 vagy 3 évet, azzal jelen esetben is jól járhatna mindkét fél. Ezzel a lépéssel újabb 2-3 millió dollár spórolható meg. A realitás az, hogy senki nem számolt játékosunk ilyen szintű javulásával és vélhetően a vezetőség is úgy tervezte, hogy ebben az offseasonban megválnak tőle.

Lehetőségek: új szerződés
Lehetséges megtakarítás: 2-3 millió $

Chris Snee

snee.jpg

Idei szezonja mindössze opcionális év szerződésében, de így is elég sok dead money-t vonna maga után az elküldése. Ezt azonban meg kell lépni, hiszen valószínűleg érdemi pályafutásának vége. 1 éve csípőműtéten esett át és nem tudott egészséges maradni, újra meg kellett műteni. Ebben a korban egy falembernél ez nagy problémát jelent. Elküldésével 6,8 millió dollár szabadulna fel. Végső megoldásként egy nagy mértékű fizetéscsökkentés lehet felajánlható.

Lehetőségek: cut, fizetéscsökkentés
Lehetséges megtakarítás: 5-6,8 millió $

David Baas

baas.jpg

Snee-hez hasonlóan ő is megsérült és már az év elején IR-re került. Jelenleg az ő állapotáról sem tudni sokat, azonban elküldésével nem lehetne sokat spórolni. A teljes támadófalat sem lehet egy év alatt újjáépíteni, így azt gondolom törekedni kell Baas megtartására. A csapat vele menjen neki a tavaszi edzéseknek és ha jól teljesít, akkor maradjon a nyári edzőtáborra is. Helyetteseként továbbra is ott lehet Jim Cordle, aki ugyan nem kezdő szint, de beugrónak megfelelő. Egy új projekt játékos érkezése azonban nem lenne meglepetés.

Lehetőségek: június. 1. utáni cut
Lehetséges megtakarítás: 0-3,225 millió $

Mathias Kiwanuka

kiwanuka.jpg

Míg korábban Umenyiora, most pedig Tuck szerződésével van probléma, addig Kiwanuka az évek során igencsak jelentős pénzeket kapott középszerű teljesítményért. Nonszensz, hogy 2014-ben 7 millió dollárt kereshet. Bonyolítja a helyzetet, hogy nem tudni mi lesz Tuck jövője és JPP formájáról sem tudunk nyilatkozni. Damontre Moore nem sokat mutatott újonc évében és nehéz megjósolni milyen játékos lesz belőle. Ha minden a legjobb forgatókönyv szerint alakul, akkor Kiwanukára nem lesz szüksége a csapatnak és egy június. 1. utáni cut keretében elküldhető. Ez a művelet 2014-re és 2015-re is 2,625 millió dollárt venne el a fizetési sapkából. Ellenkező esetben viszont újabb 1 éve maradhat.

Lehetőségek: június. 1. utáni cut
Lehetséges megtakarítás: 4,425 millió $

Lássuk hát melyik játékos esetében mekkora összeg lenne felszabadítható:

Manning: 2-4 millió $
Rolle: 2-3 millió $
Snee: 6,8 millió $
Baas: -
Kiwanuka: 0-4,425 millió $

Ez legjobb esetben kb. 18 millió dollár megtakarítást jelentene. Persze ennyire ne legyünk optimisták, de nagyjából 10 millió dollár környéki összegre mindenképp szüksége lesz general managerünknek a szerződések megkötésére és néhány új játékos megszerzésére.

Táblázatok forrása: spotrac.com

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Kép: bigblueinteractive.com