Mariota és Winston

Nagy reményekkel ugrottunk neki a 2014-es szezonnak, de ahogy sajnos az elmúlt pár évben mindig, úgy most is elterült a dolog. És már jó pár héttel az alapszakasz lezárta előtt azon gondolkozunk, hogy vajon kiket draftol jövőre a Bucs.

Nincs ez másként idén sem. A szurkolók már megint ezen morfondíroznak, a csapat új vezetősége pedig idén is begyűjtött Tampának egy top pick-ket. Sőt! Ha a helyzet gyökeresen nem változik az elkövetkezendőkben, bizony a Tampa Bay Buccaneers lesz a jövő évi 1/1 büszke, vagyis inkább kevésbé büszke tulajdonosa. A szurkolók, elemzők, szakértők pedig már most találgatnak. És ha a jövő évi draftig még tucatnyi elméletet is fogunk látni. Egy – két dologban azért többé kevésbé mindenki egyet ért. Az egyik legalapvetőbb dolog, hogy a Buccaneers támadófala konkrétan semmit sem ér, ezt pedig mindenképp orvosolni kell jövőre. A másik dolog pedig az, hogy ennek a franchise-nak bizony nagyon nagy szüksége lenne már hosszú évek óta egy franchise irányítóra. És mivel a jövő évi drafton akadnak jelöltek szép számmal. Logikusnak hangzik a dolog, hogy a már Josh McCown-nal, és Mike Glennonnal is befürdött támadóegységet egy ifjú QB-val kéne megerősíteni. Egy olyan irányítózsenivel, aki a későbbiekben rendszeresen a rájátszás résztvevőjévé tudja tenni akár a Buccaneers-t.

Ha pedig már elkezdünk az irányítók között szemezgetni máris két névbe ütközhetünk. Marcus Mariotáéba, és Jameis Winstonéba. De vajon melyikük a jobb irányító, melyik szolgálná jobban a Tampa Bay Buccaneers csapatát, és mit lehet tudni róluk?

Nos, az MMQB, a CBS, Mel Kiper és még nagyon sok draft elemző, és ezzel foglalkozó portál is Marcus Mariota-t, Jameis Winston elé sorolja. Sőt! Mariota-t mindenhol szinte a jövő évi 1/1 legnagyobb várományosának tartják. Ennek az oka pedig nagyon is könnyen behatárolható: Mariota pontos, erős karú, mobilis, és hihetetlen rekordokat döntött meg már egyetemi évei alatt, ahol évről – évre egyre jobb formában is játszott. Hatalmas a munkamorálja, és egyáltalán nem a futball pályán kívüli életéről hangos a sajtó, mint Winston esetében. És ezúttal sem a pozitív dolgokra gondolunk. Mechanikája és pontossága pedig kissé következetesebbnek tűnik, mint riválisa esetében. Bár ez a különbség azért egyenlőre még elhanyagolható.

1209_4_ana_marcusmariota

Marcus Mariota munkamorálja magas, pályán kívüli élete makulátlan.

De amely területen igazán képes Winston felé nőni, az nem más, mint a mobilitása. Hisz az egyetemen majd minden szezonban szerzett 700 futott yardot is, míg Winston megragadt 150 egységnél évente. Ha pedig visszaemlékszünk Lovie Smith szavaira: Fontos, hogy egy irányító mobilis legyen. Többek közt ez lehet az oka annak is, hogy még mindig a már számtalan módon teljesen befürdött Josh McCown-t favorizálja, Mike Glennon ellenében.

Ezen is túllépvén Mariota-t már most nagyon sokan NFL kész játékosnak tartják. Hisz minden megvan benne, ami egy sikeres NFL irányítónak szükséges lehet. Kiválóan olvassa a védelmet, könnyedén megiramodik a labdával, ha nincs más lehetőség. Nagy nyomás alatt is képes teljesen nyugodt maradni, miközben a szemét folyamatosan a mély területeken tartja. És kiváló képességei vannak hozzá, hogy elkerülje az ütközéseket. Ami igencsak kritikus tud lenni egy irányító esetében. Gondoljunk csak RGIII-ra, vagy akár Michael Vick-re ugye.

Persze ez nem azt jelenti, hogy Jameis Winston nem lenne jó irányító. Lehet, hogy nem olyan pontos, és nem is olyan produktív, mint Mariota, de rengeteg fontos tulajdonsággal rendelkezik. Nagyon erős a karja, kiválóan dolgozik a zsebben, és egyáltalán nem jön zavarba a nagy nyomástól, mint ahogy a húzósabb dobásokat is szívfájdalom nélkül bevállalja.

1209_4_ana_jameiswinston

Jameis Winston az Oklahoma ellen adogat.

Ami pedig szimpatikussá teheti egy NFL csapat számára, az az, hogy már most is egy olyan profi sémában játszik, ami nagyon hajaz arra, amit majd a “nagy ligában” is használnia kell. Ez ugye Mariota korai éveire egyáltalán nem volt jellemző. Így az, hogy Mariota hogyan fog alkalmazkodni egy NFL szintű rendszerhez, egyenlőre még kérdéses lehet.

Azonban Winston a pályán kívül egy igazi hülye gyerek, mert erre sajnos nincs is jobb szó. Egyetemi évei alatt persze a legtöbb NFL játékos csinál hülyeségeket. Nem sokan képesek feldolgozni az ott, őket körülvevő hirtelen népszerűséget, és imádatot. Kéretlen becenevét – “ráklábtolvaj” – is egy ilyen eset kapcsán kapta. Történt ugyanis, hogy kis papucskájában lebaktatott a helyi szupermarketbe, a hóna alá csapott egy doboz mirelit ráklábat, és fizetés nélkül kicsattogott szépen. Az esetet persze az üzletben lévő, összes létező kamera rögzítette, Winston pedig meg is kapta a maga 20 órás kis közmunkáját. Erre most mit tudsz mondani? Legyintesz, miközben elmormolod az orrod alatt, hogy “idióta”. És furán hangzik, de ez még mindig senkit nem is érdekelne. Hisz ahogy említettem, sok egyetemista játékos csinál baromságot. Winstonnak azonban van igen aggasztó ügye is. Olyan ügye, ami könnyen kihathat leendő NFL csapata életére is. Az irányító ellen ugyanis jelenleg is eljárás folyik, nemi erőszak vádja miatt. Ha pedig bebizonyosodik bűnössége nagyon könnyen lehet, hogy NFL mezét csakhamar narancssárga kezeslábasra váltja. Az pedig azért eléggé kérdéses, hogy melyik franchise kívánja ezt bevállalni. De ha ártatlan is lenne, nehezen lesz egy olyan játékos a franchise arca, akit a közvélemény rögtön egy nemi erőszakkal párosít a köztudatban. Ahogy Ray Rice nőverő, Adrian Peterson pedig gyerekverő hírében áll. Függetlenül bármitől. Szintén nem hinném, hogy erre bármelyik marketing osztály az áldását adná.

1209_7_ana_jameiswinston

Amikor a saját hülyeséged áldozatává válsz…

Ezen felül akadnak pedig problémák a pályán is. Winston rengeteg interceptiont dobott ebben a szezonban, különösképp az első félidőkben. A csapata tudta ugyan ezt következetesen kezelni, és fel tudtak állni mérkőzésről – mérkőzésre ezekből a dolgokból. De azért az NFL-ben, ezt sokkal nehezebb kivitelezni. A profik világában azért már nem olyan könnyű a turnovereket egy-egy látványos játékkal elfeledtetni. És ezeket a dolgokat valószínűleg a drafton sem fogják figyelmen kívül hagyni.

Mégis ha az alap képességeket nézzük, Jamies Winston egy nagyon is tehetséges játékos, és valószínűleg top pick lesz belőle, még úgy is, ha kicsit nyers és csiszolatlan még a mechanikája. Határainak pedig csak saját, pályán kívüli hülyeségei tudnak majd határt szabni.

Szóval a feladat adott. A Bucs-nak már csak pár kérdéssel kell saját magát illetően szembenéznie. Elsősorban a legfontosabb, hogy ki lesz az új támadó koordinátor? Neki melyik irányító képességei szimpatikusabbak? Milyen lesz az új játékséma, és ki illik majd jobban bele? Ha más miatt nem is, de ezek miatt a szempontok miatt izgalmas lesz számunkra az elkövetkezendő pár hónap.

Marcus Mariota

Erősségei:

Ha tavaly kijön a draftra, valószínűleg most a Houston Texans irányítója lenne. Mariota egy igazi game – changer QB, nem lesz olyan NFL védelem, ami tudja majd ellene játszani ugyan azt a játékot, amit az összes többi irányító ellen. Nem elég egyszerűen ha támadod a zsebet, hisz kiválóan fut, nagy sebességgel ráadásul. És megtalálja a módját, hogy megvédje magát. Ügyesen használja a becsúszásokat, és az oldalvonalakat is. Mindemellett karja ereje sem elhanyagolható, az NFL irányítók között valahol a 8-12. hely közé lehet majd sorolni ezen a téren. Ráadásul tovább nehezíti a dolgot, hogy nincs általa preferált terület. Nagyon szívesen bejátssza a pálya bármely pontját. Pontossága kiváló a középső területeken, és a rövid passzok terén. A mély labdái hatékonyságán azonban profi szinten majd dolgozni kell még.

Ezenfelül Mariota hatalmas futball IQ-val rendelkezik. Nagyon nehéz elkapni a pályán, és igazi generálisként menedzseli a játékot. Tisztán, és gyorsan szállítja az új play-eket.

Amivel meg kell küzdenie:

A jelenlegi csapatában a read-option kimerül abban, hogy ő fut. Ez pedig nem igazán jellemző egy profi NFL sémára. Ennek a kijavítása pedig időbe fog telni leendő csapata számára. Nem csak meg kell majd szoknia egy teljesen új terminológiát, de a sebességét is hozzá kell majd igazítania új játéksémájához. Ráadásul a fejében lévő órát is jelentősen fel fogják gyorsítani, amikor is az ellenfél védelmét kell majd olvasnia. Ez pedig egyáltalán nem könnyű, és az első számú oka szokott lenni, hogy egy irányító sikertelen lesz az NFL-ben.

Összegzés:

Mariota az egyik legjobb atléta a jövő évi drafton. Már most nagyon érett, és felnőtt feladatához. A pályán kívüli élete pedig makulátlan. A legjobb 10 játékos között van a pozicionális játékot illetően, és évről – évre jobban játszott az Oregonon. Személyében egy rendkívül versenyképes és dinamikus game – changer QB-val fog gazdagodni új csapata.

Jameis Winston

Erősségei:

Winston jelenleg egy módosított NFL rendszerben játszik Jimbo Fischer kezei alatt. Ráadásul játéka nagyon is természetesnek tűnik ezen körülmények között. A mozgékonysága meglehetősen soványka. A zsebben viszont olyan hatékonyan mozog, ahogy azt nem sokan teszik. És kifejezetten jó képességei vannak arra, hogy a megfelelő időzítéssel eressze el a passzait. Szemlátomást nagyon könnyedén adogat a pályán. Persze ennek is megvan az oka. Rendkívül jól olvassa az ellenfél védelmét, és gyorsabban hívja át a játékokat, mint bármelyik másik irányító ebben a draft osztályban. Mély passzai, pedig már-már elit magasságokba is emelhetnék a játékát.

1209_6_ana_jameiswinston

Jameis Winston és Jimbo Fischer

Amivel meg kell küzdenie:

Kezdjük először a pályán lévő dolgokkal. A közepes és rövid passzainak elhelyezése nagyobb következetességre szorulna. A pályán mutatott magabiztosságából pedig kicsit vissza kéne vennie. Túlzottan is hisz saját képességeiben. A pályán kívüli dolgokról pedig már tettünk említést. Winston a saját maga legnagyobb ellensége. Először is ne erőszakolj nőket, de ha nem is tetted legalább a gyanú leghalványabb szintje se merüljön fel. Mint ahogy ne kiabálj a nőkre obszcén szavakat nyilvánosan. Meg nem nyilvánosan sem. Ne lopkodj ráklábakat, ne add el az aláírásodat pénzért. És tiszteld a hallgatói önkormányzatot. Röviden ennyi.

Összegzés:

Winston dobásai egyszerűen annyira zsigerből, természetesen jönnek, hogy már most azt mondják Todd Marinovich óta nem láttak ilyet. Mondjuk nála is voltak mentális problémák. Mint ahogy annak is örülne bármely edző, ha egy olyan tehetséges irányító kerülne a kezei közé, aki már korábban NFL sémában játszott, és nagyon könnyen formálhatná saját rendszerére. Annak viszont már valószínűleg kevésbé, ha már újonc évében elveszítené azt, nemi erőszak bűntette, vagy más egyéb hülyeség miatt. A Tampa Bay esetében az is sokat dobhat a latba, hogy Winston is helyi srác, így rá nem hat az újdonság erejével a tengerpart és a napfény okozta tunyulási átok. A helyi srácok valahogy mindig is jól teljesítettek Tampában. Persze ők kissé más morállal voltak megáldva, mint Winston. Az ő esetében az itthoni bandázgatás lehet, hogy épp a visszájára sülne el.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com