A Buccaneers tárgyalásokba kezdett Doug Martinnal, szerződésének meghosszabbításáról

Kétség sem férhet hozzá, hogy Doug Martin karrierjének legjobb évét tudhatja idén maga mögött újonc szezonja óta. Így a Tampa Bay Buccaneers azon döntése, hogy nem kíván élni Martin ötödik éves opciójával, végül hibásnak bizonyult. Bár azt hozzá kell tenni, hogy amikor meghozták azt a döntést, egyáltalán nem lehetett vitába szállni a dologgal.

Martin tehát szabadügynökké válik hivatalosan az idei holtszezonban, azonban kiderült, hogy a játékos nagyon is megszerette Tampát, és esze ágában sincs onnan tovább állni, főleg, hogy házépítésbe is kezdett ott a tavalyi évben. Ráadásul úgy tűnik, hogy a dolog kölcsönös a klubbal, és a Bucs sem szeretné ha Martin jövőre máshol játszana, tudtuk meg a Tampa Tribune munkatársától, Roy Cummings-tól. Így a felek már most leültek és elkezdték kidolgozni Martin következő kontraktusának részleteit, mi meg két dologban reménykedhetünk. Egyrészről abban, hogy a running back idei teljesítménye nem csak egy jobb szerződésben való reménykedésnek, illetve a félelemnek köszönhető, hogy bukik egy félkész házat. Na meg persze, hogy a felek meg tudnak egyezni, egy mindenki számára kedvező konstrukcióban.

Martinnak rendkívül furcsa karrierje volt eddig. A Tampa kiválasztotta őt ugyanis a 2012-es draft első körének a 31. helyén. A futó szó szerint berobbant a ligába, hisz első évében 1962 scrimmage yardot szerzett, 12 touchdown kíséretében. Aztán az elkövetkezendő két év valami hihetetlenül csúnyára sikerült, ahol mind a két szezonban sérülések kísérték végig a játékos teljesítményét. Annyira szörnyűre sikerült az a két év, hogy az idei felkészülési időszakban már arról is beszélgettünk, egyáltalán folytatni fogja-e ő még NFL karrierjét? Hisz kérdéses volt még az is, hogy megragadhat-e egyáltalán a keretben.

Mégis, Martin ebben az évben minden kérkedőre rácáfolt. Új edzéstervének köszönhetően módosított kissé testfelépítésén. Ezáltal gyorsabb lett, és sokat fejlődött oldalirányú mozgása is. Sokat fejlődött térlátása. És technikája, hogy le tudja magáról rázni az ellenfél védőit. A kemény munkának pedig meg is lett a gyümölcse.

Martin ebben a szezonban 1354 yardot futott, szerzett 6 touchdownt, és ehhez összesen 273 labdacipelésre volt szüksége.

Jelenleg a ligában csak egy running back előzi őt meg a sorban. Ő pedig nem más, mint Adrian Peterson. És annak ellenére, hogy Martin mellett Charles Sims-t is használja a csapat, elsősorban elkapói feladatokra. Még neki is jutott 26 elkapás és 211 yard az idei szezonban.

Ha körbenézünk kicsit a ligában a futók szerződései körül, láthatjuk, hogy Martin jövő évi keresete kb. 7-8 millió dollárra tehető majd. Ezzel még talán mi is kibékülnénk. Hisz azért ez egy jóval átlagon felüli kereset lenne pozíciójában, azonban az “elit” fizetési szinteket még nem érné el. Az olyan játékosokét mint LeSean McCoy, DeMarco Murray, Matt Forte, Jonathan Stewart és Jamaal Charles. Akik megkeresik az évi 12 millió dollárt is. Na meg persze Adrian Petersonért, aki jelenleg 14 milliót zsebel be a Vikingektől.

Igazság szerint ilyen teljesítmény után nem túl reális, hogy ennél kevesebbért alá tudjanak vele írni. Főleg ha megnézzük a Bucs offense jelenlegi helyzetét is. Mert azért nyiltan el kell ismernünk, hogy hiába szerettük meg Jameis Winstont, és az ő játékát. Hiába voltak szép megmozdulásai. Az újonc irányítónak rengeteget kell még tanulnia, és ezt a támadóegységet Doug Martin vitte a hátán a 2015-ös évben. És az előtte dolgozó fal futásblokkolásban rengeteget fejlődött ugyan, azért Martin a yardok többségét önerejéből, gyakorta az első kontakt után hozta. Messze nem volt tehát olyan könnyű dolga, mint DeMarco Murray-nek a tavalyi Dallas-ban, ahol a liga legjobb támadófala dolgozott előtte. A másik tény ami realitást ad a szerződéshosszabbításnak pedig az, hogy megnézvén a szezon meccseit, a holtszezonban leginkább a védelem összerakására kell majd összpontosítania a szabadügynök-piacon, és talán a drafton is az edzőgárdának. Legyen szó akár a passzsiettetésről, akár a másodlagos egységről.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com

Fotó: buccaneers.com