A Draft sötét oldala

Minden szezon egyik legfontosabb eseménye az áprilisi Draft. Már a szezon kezdetekor a végzős osztályokat vizsgálják, ki milyen játékos és ki lehet a legjobb a legmagasabb szinten is. Szeptember óta téma Andrew Luck, Robert Griffin III vagy éppen Matt Kalil. Azonban nincs garancia, hogy ezek a játékosok kiemelkedő karriert fognak befutni az NFL-ben. Természetesen nagyobb rá az esélyük, tehetségesebbek mint a kortársaik de garanciáról szó sincs. Érdekes ezt hallani a Scouting Combine után, mikor ott pont az volt a lényeg, hogy most kell megmutatni ki mire képes. A lényege pont az volt, hogy a játékosok minél korábbi draft helyet szerezzenek maguknak.

Nagy a versengés az 1/1-et jelentő presztízs értékű helyért, de nem lesz mindenkiből egy Peyton Manning, Eli Manning vagy Mario Williams. Sőt! Rengeteg első körben választott játékos okozott csalódást, míg olyan játékosok akiket csak a Draft késői szakaszában választottak ki, beírták nevüket az NFL történelmébe. Az első két körért versenyeznek a főiskolai, egyetemi játékosok. Már a harmadik kör megítélése sem túl jó, a továbbiakról meg nem is beszéljünk. Nézzük meg csak a tavalyi évet, hogy a legjobb statisztikákat felmutató játékosokat mikor is választották ki.

 

A legtöbb yardot passzoló játékos:

A tavalyi alapszakaszban a legtöbb passzolt yardot Drew Brees szerezte aki megdöntötte Dan Marino rekordját. Breest a Draft 32.-ik helyén választották ami első kört jelent és teljesen elfogadható. A harmadik és negyedik legtöbb yardot passzoló irányító egykori 1/1-es, név szerint Matthew Stafford és Eli Manning, míg az ötödik helyen Aaron Rodgers zárt aki 24 választás volt. Ez eddig nem meglepő, hiszen négy első körös választás bizonyult a legjobbnak.

Viszont a második helyen az a Tom Brady zárt akit csak 199.-nek választottak ki. Erre mondják már annak is örülhet, hogy egyáltalán kiválasztotta valaki. Ehhez képest 5 Super Bowlt játszott amiből 3-at megnyert. A korszak egyik legkiemelkedőbb NFL játékosává vált és a kétség sem fér hozzá, hogy be fogják választani a hírességek csarnokába.

 

A legtöbb futott yardot szerző játékos:

A tavalyi alapszakaszban a legtöbb futott yardot Maurice Jones-Drew szerzte akit 60.-ik helyen draftoltak. Jones-Drewt sorrendben Ray Rice (55. hely), Michael Turner (154.hely) és LeSean McCoy (53.hely) követte. Turner kivételével mindhárom futó a második körben kelt el ami nem mondható rossznak.

Viszont Turnerrel kapcsolatban nagyot tévedtek. Amióta Atlantába került évről évre kimagasló teljesítményt nyújt. Az ötödik helyen azaz Arian Foster áll akit a 2009-es Drafton egyetlen egy csapat sem választott ki. Egyetlen csapat sem volt hajlandó rá draft picket feláldozni. Mostanra viszont mindegyik csapat szívesen a soraiban tudná a mellőzött játékost.

 

A legtöbb elkapott yardot szerző játékos:

Az elkapók között érdekes lista alakult ki. Egy egykori 2.-ik választás, Calvin Johnson, szerezte a legtöbb elkapott yardot. A lista harmadik helyén egy 3.-ik választás Larry Fitzgerald áll. Az ötös listát a Carolina Panthers elkapója Steve Smith zárja akit 74. helyen választottak ki, ami már nem mondható olyan jónak.

De az igazi meglepetés a második és a harmadik helyen végző Wes Welker és Victor Cruz. A két játékost nem kell bemutatni az NFL kedvelőinek. Az viszont hihetetlen, hogy egyik játékost sem választották ki a Drafton. Egy csapat sem merte bevállalni a wide receivereket. Természetesen ma már minden edző szívesen látná csapatában a két játékost.

Welker a 2004-es drafton járt sikertelenül. Olyan elkapókat választottak ki mint Darius Watts, Reggie Williams, Rashaun Woods vagy éppen Derrick Hamilton. Ezek a játékosok már nem szerepelnek az NFL-ben és ameddig játszottak sem alkottak maradandót. A 2010-es drafton Cruz helyett olyan játékosokat választottak ki mint Demaryius Thomas, Arrelious Benn vagy Golden Tate. Az említett három játékos mind első vagy második körös választás volt és összesen nem szereztek annyi yardot mint Cruz egymaga. Egyikük sem ért meg egy draft picket sem, de Super Bowlt játszottak februárban.

 

A legtöbb tacklet szerző játékos:

A legtöbb tackle a tavalyi alapszakaszban pont egy draftolatlan játékos, a Washington Redskins linebackere szerezte. Fletcher az 1998-as draft egyik játékosa volt, azonban nem került kiválasztásra. Mögötte D'Qwell Jackson (34), Chad Greenway (17), Pat Angerer (63) és Curtis Lofton (37) végzett, akiket mind az első két kör valamelyikében draftoltak.

 

A legtöbb sacket szerző játékos:

A legtöbb sacket Jared Allen szerezte akit csak a 126.-ik helyen választottak ki a 2004-es drafton. Ez a negyedik kört jelenti, ami már kicsit sem tartozik az elithez. Mögötte DeMarcus Ware (11), Jason Babin (27), Jason Pierre-Paul (15), Aldon Smith (7) és Terrell Suggs (10) végzett akik egytől egyik első körös választások voltak a saját idejükben.

 

A legtöbb interceptiont szerző játékos:

A legtöbb interceptiont Kyle Arrington szerezte. Arrington a 2008-as drafton szerepelt sikertelenül. Ez egy érdekes év volt, hiszen Davone Bess, BenJarvus Green-Ellis, Mike Tolbert és Danny Woodhead is csapat nélkül távozott. Nem a legjobban feltérképezett év volt.

 

A legrosszabb választások:

Az 1992-es Draft első két helyén az Indianapolis Colts választott. 1/1-es játékos a defensive tackle Steve Emtman, míg a második helyen a linebacker Quentin Coryatt-et választották. Mindkét játékos hihetetlen melléfogásnak bizonyult. Emtman csak 6 évet, míg Coryatt 8 évet játszott az NFL-ben.

Az 1998-as Draft második választása a San Diego Chargersé volt és az irányító Ryan Leafet választották. Peyton Manning után a második választás volt. Leaf 3 évet játszott a Chargersben, majd következett a Tampa Bay Buccaneers (2001), a Dallas Cowboys (2001) és a Seattle Seahawks (2002) csapata. A Buccaneersben és a Seahawksban egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára. Utolsó mérkőzését 2001-ben a Cowboysnál játszotta.

Az 1999-es Draft harmadik választása az irányító Akili Smith volt. Smithre a Cincinnati Bengals csapott le. Négy éven át volt a Bengals játékosa majd következett a Green Bay Packers, Tampa Bay Buccaneers, Frankfurt Galaxy és a Calgary Stampeders. De a Packers és a Buccaneers csapatában már pályára sem lépett.

A 2002-es Draft harmadik választása Joey Harrington irányító volt akit a Detroit Lions választott ki. Négy évig játszott Detroitban majd következett a Miami Dolphins, az Atlanta Falcons és a New Orleans Saints csapata. A Saintsben már pályára sem lépett. Hét éven keresztül az NFL-ben inkább kevesebb mint több sikerrel.

A 2003-as Draft második választása egy elkapó, Charles Rogers volt akit szintén a Lions választott ki. Három évig játszott a Lionsnál majd 2006-ban elengedte a csapat. Próbálkozott a Miami Dolphins, a New England Patriots és a Tampa Bay Buccaneers csapatainál is, de egyiknél sem járt sikerrel. Olyan játékosokat előzött meg a Drafton mint Andre Johnson, Anquan Boldin, Osi Umenyiora, Troy Polamalu és Nnamdi Asomugha.

A 2007-es Draft 1/1-es játékosa JaMarcus Russell volt akit az Oakland Raiders választott ki. Az irányító rögtön egy három éves, 61 millió dolláros szerződést kapott amiből 32 millió dollár volt a garantált összeg. Három évig játszott a Raiders csapatában, majd 2010 május 6.-án a csapat elengedte. Azóta szabadügynök.

A fentiekből jól látszik, hogy az NFL Draft megtestesíti az amerikai álmot. Valaki számára rögtön teljesül de rémálomként folytatódik, de a többségének meg kell dolgoznia érte. Egy a lényeg. Nem csak a draft első két körét lesz érdemes figyelni áprilisban.

(nfl.com)