Super Bowl: út a döntőig, avagy megfékezhető-e a Ravens

Az AFC bajnoka, a Baltimore Ravens már a wild card körben bemutatkozott a rájátszásban. A ”Hollók” a várakozásokkal ellentétben magabiztosan verték meg az Indianapolis Coltsot. Az Andrew Luck vezette vendégek csak 9 pontot szereztek, míg a marylandi alakulat 24 egységig jutott a találkozón. Érdekesség, hogy ez a mérkőzés volt Ray Lewis utolsó összecsapása a M&T Bank Stadium-ban. Joe Flacco-ék a győzelem után ellátogattak a Denver Broncos otthonába. A drámai összecsapást a Baltimore nyerte meg, de fogalmazhatnánk úgy is, hogy a Broncos bukta el.

A rendes játékidő utolsó percében Flacco egy 70 yardos touchdown passzt adott Jacoby Jones-nak, igaz ehhez kellett a hazaiak védelme is. A TD után Peyton Manning-nek 30 másodperce lett volna arra, hogy elvezesse a Broncost egy remek field goal helyzetig, de John Fox inkább letérdeltette a QB-t, amelyért a mérkőzés után rengeteget kellett magyarázkodnia a trénernek. A hosszabbítás második felvonásában Manning eladta a labdát, amelyet kihasznált a Ravens. Justin Tucker 47 yardról rúgta be a mezőnygól kísérletét, így a Baltimore 38-35-re nyert és bejutott a főcsoport döntőjébe.

A főcsoportelső legyőzése után a másodikhoz látogatott el a Ravens, azaz a New England Patriots otthonában kellett pályára lépniük Joe Flacco-éknak. Az első félidő feledhető volt a Baltimore számára, de a nagyszünetben valamit nagyon eltalált John Harbaugh, ugyanis a ”Hollók” 21 pontot szereztek, míg a védelem nulla ponton tartotta a Tom Brady vezette Patriotsot. Érdekesség, hogy a Brady-érában a Pats először kapott ki úgy hazai pályán, hogy az első félidő után még vezetett (mérleg: 67-1). A Ravens számára komoly lendületet adott Lewis rájátszás előtti bejelentése, miszerint a szezon végén visszavonul.

Nos, a Harbaugh Bowl másik résztvevője, a San Francisco 49ers egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. A kaliforniai együttes az Atlanta Falcons mögött a második lett az alapszakaszban, így a wild card körben pihenhettek Jim Harbaugh játékosai. Az NFC főcsoport elődöntőjében a Green Bay Packers látogatott el a Candlestick Parkba. A ”Sajtfejűeknek” viszont semmi esélyük sem volt a 49ers ellen, amelyben Colin Kaepernick szenzációs formát mutatott (263 passzolt, 181 futott yard, 2 touchdown átadás, 2 futott TD). A másodéves irányító kezdővé tétele eddig a szezon legjobb húzásának bizonyult, igaz erről Alex Smith máshogyan vélekedhet. Nos, a Kaepernick vezette Frisco 45-31-re verte meg a Packerst.

A fináléban a 49ers az Atlanta Falcons otthonába látogatott el. A Ravens-höz hasonlóan a San Francisco is borzalmasan kezdte a finálét, ugyanis az első félidőt 24-14-re veszítette el. Jim Harbaugh a nagyszünetben felrázta a játékosait, akik az utolsó két felvonást 14-0-ra nyerték meg, így 49ers 28-24-re győzte le a Falconst. Érdekesség, hogy a Frisco 17 pontos hátrányból állt fel a mérőzésen, ezzel rekordot döntött a csapat! Fontos megemlíteni, hogy a kaliforniai alakulatban több sztár is gyengélkedett (például: Aldon Smith). Amennyiben mindenkinek feljavul a teljesítménye, akkor a 49erst nehéz lesz megverni, igaz a Ravens és Lewis is Pazar formában van.

Forrás:

Sport365 - Az online sportújság

sport365.hu

Képek: ibtimes.com, mirror.co.uk