A Dashon Goldson ügylet

Javában folyik az NFL háza táján a szabadügynökök jobbra-balra történő igazolása. És a piac megnyitása után bizony rögtön az első napon húzott egy nagyot a Buccaneers vezetősége, és megkínálta egy 5 éves szerződéssel a 49ers egykori safety-jét, Dashon Goldsont. Azóta azonban nem túl nagy a mozgolódás a csapat háza táján, pedig várva vártuk a nagyobbnál nagyobb igazolásokat, de úgy tűnik egyenlőre ez az egy amire büszkék lehetünk, amiből erőt meríthetünk a holtszezonra, és ami némi bizakodásra adhat okot a jövőre nézve. Nézzük meg tehát ennek az igazolásnak kicsit a részleteit, illetve a visszhangjait ami az NFL-ben fogadta.

Amint az ismeretes a Bucs egy öt évre szóló 41,250,000 dolláros szerződést kötött a játékossal, de vajon mit is takar ez pontosan? Ahogy azt a jó öreg Mark Dominiktól már megszokhattuk, Goldson megkapja a garantált pénzét már az első két évben, a szerződés nem tartalmaz aláírási bónuszokat, és a játékos ha a Buccaneers számára mégsem lenne kielégítő a játéka, már elküldhető az első két év után anélkül, hogy a költségvetési sapkában büntetésekre kellene számítanunk.

A szerződésben foglaltak szerint a játékos fizetése:

2013: 4,500,000 dollár garantált alapbér, 4,500,000 dollár garantált roster bónusz. (9,000,000 dollár a költségvetési sapkában)

2014: 6,000,000 dollár garantált alapbér, 3,000,000 dollár garantált roster bónusz. (9,000,000 dollár a költségvetési sapkában)

2015: 7,500,000 dollár alapbér (ebből 4,000,000 dollár garantált), 500,000 dollár workout bónusz. (8,000,000 dollár a költségvetési sapkában)

2016: 7,500,000 dollár alapbér, 500,000 dollár workout bónusz. (8,000,000 dollár a költségvetési sapkában)

2017: 6,750,000 dollár alapbér, 500,000 dollár workout bónusz. (7,250,000 dollár a költségvetési sapkában)

Ez az öt éves szerződés, tehát a garantált összegekkel valójában egy két éves szerződésnek felel meg, opcionálisan évenkénti egy éves hosszabbítással a csapat számára. Így a már korábban említett 22 millió dolláros garantált bér, a 2013-2014-es alapbérből,  a 2013-2014-es roster bónuszokból, és a 2015-ös alapbér egy részéből tevődik össze.

Ez pedig mind szép és jó. De vajon mit is várhatunk Dashon Goldson-tól a 2013-as szezonban? Természetesen ez csak egy költői kérdés volt, hisz egyenlőre senki nem tudná megmondani rá a választ, azonban számomra, és szerintem sokak számára is, azon túl, hogy érdekes döntésnek tartom a csapat részéről, bizakodásra ad okot.

Greg Schiano vezetőedzőnk már tavaly is elmondta, mielőtt a draft első körében hetedik választásként behúztuk a strong safety Mark Barron-t, hogy a safety pozíció köré szeretné építeni a védelmet. Azt hiszem aki eddig ezen kijelentését nem vette komolyan, most már kétségek sem fognak benne felmerülni. Nem akarok nagyképűnek hangzani, de tényleg a liga legütősebb safety párosát tudhatjuk a Bucs-ban. De vajon hogy vélekedik erről az NFL?

"Goldson/Barron greater versatility + flexibility than Thomas/Chancellor. That's not a knock the SEA duo. They're very good as well." - egy kis idézet Greg Cosell twitter bejegyzéséből.

"Goldson és Barron kalapácsként fog lecsapni az offensre a Tampa Bay másodlagosából." - Sportsillustrated

"Goldson mind a két legutóbbi évben Pro Bowler volt a 49ers-el. Míg a Buccaneers az elmúlt két évben mindig összeomlott a szezon végére, melyben nagy szerepe volt a rossz secondary-nak, és kell valaki a fiatal Mark Barron mellé. Ez a választás a mennybe fogja őket repíteni..." - Kenneth Arthur

"Goldson remek játékos, tényleg nagyon jól szerepel minden évben, és az első 10 játékos között van ami a lefedettséget illeti. Remek játékos, de megérne több mint 8 milliót évente? A mi szemünkben a válasz minden bizonnyal nem. A Bucs-nak akiknek viszont szokásává vált nagy összegeket befektetni minden pozícióba, úgy tűnik igen." - Pro Football Focus

"A Buccaneers erősen kezdett tavaly, végül egy 7-9-es mérleggel végeztek, úgy látszik nem tanulnak a saját hibáikból. Megszerezték a legjobb safety-t a piacon, Dashan Goldson személyében, és egy hatalmas szerződést kínáltak neki. Ezzel csak két probléma van. Először is semmi szükségük nem volt Goldson-ra. Ott van nekik Mark Barron, Ronde Barber és Ahmad Black, nem volt szükségük frissítésre a secondary pozícióban. Másodszor pedig ez nem jó jel. Ha egy játékos eligazol egy Super Bowl résztvevő csapatból, egy középszerű franchise-ba, csak a pénzt miatt... ez egy nagyon ritkán működő kombináció." - Walter Football

bucsbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneers.blog.nepsport.hu