Generációváltás a Giants futóknál

Az utóbbi években sorozatosan új játékosok érkeztek a running backek közé, az egység pedig teljesen kicserélődött. Andre Brown lett a legtapasztaltabb ezen a poszton. Eljött hát a generációváltás ideje.

Egészen 2007-ig ugrunk vissza, mikor Tiki Barber befejezte pályafutását. A játékos fumble problémái ellenére csapatunk történetének egyik legjobb futója volt, 10449 futott yardot és 55 TD-t ért el karrierje során. Utódok közül több is akadt, a Super Bowl idényében a Brandon Jacobs, Derrick Ward, Reuben Droughns és az újonc Ahmad Bradshaw alkotta négyes rohamozta az ellenfeleket.

2008-ra aztán a Jacobs-Ward-Bradshaw hármasból alakult ki a liga legrettegettebb futóhármasa. Jacobs és Ward is 1000 yard feletti teljesítménnyel zárt, Bradshaw pedig szárnyait kezdte bontogatni. Látszott rajta, hogy anno kiváló értéket képviselt a draft hetedik körében. A szezon végeztével a kezdő pozíció reményében Ward Tampába költözött, helyére pedig D.J. Ware ugrott be, aki közel sem kapott annyi lehetőséget.

Az egész futójáték alaposan visszaesett 2009-re és előtérbe került a passzjáték. Azonban jó volt látni, hogy Jacobs mellett Bradshaw is alaposan bevált, így a poszt megoldottnak tűnt az elkövetkező évekre. Ez így is volt és utóbbi játékos eddigi pályafutása legjobb idényét zárta, 1200 yard felett fejezve be az évet. Ellenben a korábban megemlített Barberhez hasonlóan Bradshaw-nak is előjöttek a fumble problémái, hétszer ejtette el a labdát, amit hatszor az ellenfél kaparintott meg...

Az újabb Super Bowl győzelem évében aztán a mélyponthoz érkezett az egység, igaz a falemberek sem könnyítették meg munkájukat. Mindegyik futónk az elmúlt éveik leggyengébb szereplését nyújtották. Szó se róla, az offense ezúttal Manningről és az elkapókról szólt. A változás szele tehát megcsapta alakulatunkat és az idény végeztével megkezdődött az átalakulás. Jacobs-tól (állítólag) pénzügyi okok miatt megváltunk, ő pedig San Francisco-ban talált magának új állást. Ez annyira nem jött be neki, mindössze öt alkalommal cipelhette a labdát és idény közben el is váltak egymás útjai, így a Super Bowlon sem lehetett ott. Valószínűleg ezzel profi pályafutása is befejeződött.

Helyére mindjárt a draft első köréből választottunk játékost a remek képességekkel megáldott David Wilson személyében. Némi meglepetést szolgáltatott a választás, hiszen jó értékkel bíró futót a hátsó körökben is lehet találni. E mellett az NFL és főként csapatunk játéka is átalakult, mivel a passzjáték került előtérbe. A vezetőség azonban úgy gondolta, hogy a futásra is szükség van, így elsőként a running backekhez nyúltak hozzá. Nem ez volt az egyetlen változás, D.J. Ware-nek az utolsó keretszűkítés után köszöntük meg szolgálatait. Kétség sem férhet hozzá, eddig is csodával határos módon tudott rosteren maradni. Helyettese Andre Brown lett.

Ő pedig nem pepecselt sokat és már a második fordulóban remek szerepléssel örvendeztette meg a szurkolókat. Egy hétre rá pedig a 100 futott yard is összejött neki. Bradshaw-ra sem lehetett panasz, aki a Browns ellen karriercsúcsot jelentő 200 yardot futott. Ellenben Wilson bemutatkozása nem sikeredett a legjobbra, hiszen rögtön első mérkőzésén elejtette a labdát, utána pedig heteken át jegelte őt Coughlin. Azért kick returnerként hasznos yardokat szerzett. Szerencsére az idény végére összekapta magát és az utolsó fordulókban megmutatta mire képes.

A magas fizetések miatt áldozatokat kellett hozni, amelynek következtében néhány játékosunk távozott. Az egyik ilyen volt Ahmad Bradshaw is, akinek az elengedésével spóroltunk néhány millió dollárt. A játékos az idei offseasonban ismét műtéten esett át, és csak nemrég talált magának csapatot, a Colts-ban folytatja 2013-tól. Ezzel a lépéssel tehát teljes vérfrissítésen ment át a csapatrész.

A legtöbb lehetőséget vélhetően Wilson és Brown kapja majd. Melléjük érkezett a draftról Michael Cox, aki nem volt túl impresszív az egyetemen, de eddig töretlen irányába a bizalom. Rajta kívül Da'Rel Scott és Ryan Torain van még jelenleg rosteren. Egy játékos távozni fog, valószínűleg kettejük közül valamelyikük. A tavalyi idény végén látszott, hogy a generációváltás sikerrel végbement ezen a poszton. Mind Wilson mind Brown kezdő potenciállal rendelkezik, ráadásul tökéletesen kiegészítik egymást. Mindössze utóbbi játékos tartóssága lehet kérdés. Amíg az elkapóknál számos kérdőjellel állunk szembe, addig a futóknál eddig minden a legnagyobb rendben.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Címkék: newyorkgiants