Beharangozó: Giants - Vikings (7. hét)

Monday Night Football. Ez azt jelenti, hogy az egész világ rád figyel. Hétfő este rendezik a Minnesota Vikings – New York Giants mérkőzést az NFL 7. fordulójában. A találkozó előtt a Vikings 1-4 -es, a Giants pedig 0-6 -os mérleggel áll. Talán nem ezt várta az ESPN mikor leadta a voksát erre a mérkőzésre.

Még mielőtt belekezdenénk el kell mondani, hogy ez a meccs nagyon jó vagy nagyon rossz lesz. Két olyan csapat fog játszani, aki mérkőzésről mérkőzésre múlja alul a saját teljesítményét.

A legutóbbi találkozó igen érdekesre sikerült. A pályaválasztó a Vikings volt, de a mérkőzést mégis Detroit-ban a Ford Field-en játszották le. Ez azért volt, mert 2010. december közepén a 40 cm-es hó alatt beszakadt a Metrodome teteje, így máshol kellett lejátszani a hazai találkozókat. Az a mérkőzés abszolút nem sikerült jól, hiszen csak egy mezőnygólt tudtunk szerezni szemben a Giants-el, aki három TD-t is elért a meccsen.

A találkozó jól kezdődött,  Longwell 21 yardos mezőnygóljával megszereztük a vezetést, de a második és harmadik negyedben kiengedtünk és két futott és egy elkapott TD-t is szereztek ellenünk. Akkor még Tarvaris Jackson volt a Vikings irányítója valamint Joe Webb is beállt pár playre.

Most kicsit más a helyzet. A nemrégiben igazolt irányító Josh Freeman kapta meg a lehetőséget, hogy okozzon valamit. Reméljük, hogy a két hét alatt sikerült elsajátítania a playbook-ot és jó irányítója lesz a csapatnak. Matt Cassel a Panthers elleni teljesítménnyel végleg kijátszotta magát a kezdő szerepből, sőt visszaesett a harmadik irányító posztra. Ponder egészséges, de mégis Freeman mellett döntöttek, holott Frazier és a vezetők nem győzték hangoztatni, hogy ha Ponder egészséges akkor ő fog kezdeni. Most már úgy nyilatkoznak, hogy ő a mi csereirányítónk.

Kíváncsian várjuk, hogy mennyire tudja megváltoztatni a passzjátékot egy olyan irányító, aki a liga egyik leggyengébb csapatától lett elküldve. Természetesen megadjuk neki az esélyt, nem fogunk mindjárt elébe menni a dolgoknak, a lehetőség adott.

Irányító poszton a másik csapat sem a legjobb napjait éli, hiszen Eli csak úgy szórja az eladott labdákat, ami eddig nem szült sokat csapatának. Az irányító mutatója 65, ami a harmadik legrosszabb a ligában. Nála csak Blaine Gabbert és Josh Freeman-é a rosszabb mutató.

Futójáték terén mi egy kicsit jobban állunk, mert nálunk van Adrian Peterson. A futó most egy nagyon nehéz időszakon megy át, ami kihathat a teljesítményére, de ezt nem szabad felróni neki. Ezzel együtt semmiféle formahanyatlásról nem szabad beszélni, sőt azoknak híreszteléseknek sem szabad bedőlni, amik Peterson tradelését tartanák helyes lépésnek a Vikings csapatánál. Ilyen egyszerűen nem történhet meg.

Aktuális ellenfelünknél futóprobléma van, hiszen az első számú futóik sorra lesérülnek. Ezen a héten szerződtették Freeman egykori csapattársát, Peyton Hillis-t, aki egy fizikális futó. Most Jacobs, Hillis, Conner az a hármas, amelyik a futó poszton játszik a Giants-ben. Ők hárman mind fizikális futók. Az utóbbi meccseken elég nagy problémája volt a New York-i csapatnak a rövid yardos szituációk megoldása és az előrejutás. Ezzel a lépéssel most talán megoldódhat náluk ez a hiány. Valószínű Jacobs fog kezdeni hétfőn, de Hillis-t is fogjuk látni.

Elkapó poszton mindkét oldalon vannak jó és tehetséges elkapók. A Vikings oldalán ott van a veterán Greg Jennings, aki igen megbízható elkapó valamint ott van Jerome SImpson, aki eddig igen yardtermelő kedvében van idén, ami természetesen jó. Patterson is egyre több elkapást jegyez, de egyenlőre nem kap akkor szerepet mint azt vártuk volna.

A másik oldalon ott van Cruz, Nicks is, bár talán Nicks helyzete kicsit furcsa lehet most. A Giants elkapójának ez az utolsó szerződéses éve a Nagy Almában és egyre több hírt hallani arról, hogy talán elcserélik egy másik csapattal. Ez persze a teljesítményéből semmit nem von le, veszélyes célpont.

A védelmek terén a Giants passzok ellen közepes hatékonysággal tud védekezni, míg a futás ellen a liga utolsó csapatainak egyike. Ez még jól jöhet nekünk, ahol egyértelműen a futójáték dominál. Bár Freeman-el nem tudjuk egyenlőre, hogy felerősödik-e a passz, de az eddig látottakra tudunk csak támaszkodni. Peterson szerintem a hétfői meccsen ismét régi önmagát fogja hozni és a Giants védelme ellen 200 yard körül fog teljesíteni. A hazaiak védelmének legerősebb tagja Jason Pierre Paul. JPP hátműtéten esett át holtidényben, így talán ez is befolyásolja abban, hogy az idei teljesítménye nem a legjobb.

A passzvédekezésük a 20. a ligában. Meccsenként 268 yardot engednek passzolni az ellenfélnek. Ez nekünk egy reális számadat, mert mi nem igazán szoktunk többet passzolni. A Ponder éra alatt például még csak két alkalommal jutottunk 300 yard fölé, ami elég rossz. Freeman 6 alkalommal jutott 300 yard fölé, reméljük, hogy a hétfői meccsen ismét tud hozni egy 300+ -os mérkőzést. Az is mellettünk szólhat, hogy a New York védelme csak 4 alkalommal szerzett interceptiont a szezonban. Ami azért jó lenne ha maradna is, mert a mi irányítóink szeretik elszórni a labdákat.

A Vikings támadófalának nem árt felkötnie a gatyáját, mert bár a Giants eddig csak 5 alkalommal tudta földre vinni az irányítót és a passz siettetés sem az igazi idén náluk. Mégis látva a Vikings támadófalának idei teljesítményét, ha nem kapják össze magukat, akkor a Giants jócskán javíthat ezen a statisztikán.

A védelmünk elég kétarcú. A defense line az esetek többségében helytáll, addig a secondary nagyon súlyos és hajmeresztő hibákra is képes. Harrison Smith 8 hétre már biztosan kiesett, ez elég érzékenyen érinti a safety posztot. Sendejo mostantól kezdő lesz és bár a szezonig leginkább csak a special teamben szerepelt, szerintem jól helytáll safety-ként is. Smith helyettese ő lesz.

LB poszton most lesz egy kis kavarodás, mivel Desmond Bishop kiesett a szezon végéig pótolni kell őt. Marvin Mitchell játszott eddig vakoldalon kezdő LB-ként, így az ő játékára lehet számítani a leginkább. A történetet megbonyolítja, hogy felmerült egy újonc LB neve is, aki nem más mint Gerald Hodges. Sokan azt mondják ő lehet a kezdő WLB a Giants ellen.

Csak remélni tudjuk és bízni benne, hogy Eli Manning folytatja a megkezdett utat és kioszt jó néhány interceptiont. Eddig 7 eladott labdát szerzett meg a védelmünk, ami nem olyan rossz, de mint említettem néha ordító nagy helyezkedési hibákat követünk el, amiből az ellenfél nagy játékokat tud megvalósítani, nem egyszer pontszerzéssel zárva. Ezt jó lenne orvosolni.

Összefoglalva eddig mindét csapat pont az ellenkezőjét teljesíti a szezonban, mint ami elvárható lenne, de most valamelyik kicsit feljebb léphet a létrán. Bízunk benne, hogy Freeman a szezon hátralévő részében képes lesz kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani és legalább a 2010 -es formáját tudja majd mutatni. A védelemnek és a támadófalnak nagyon fel kéne javulnia, mert ha úgy nézzük, akkor ez az utolsó olyan meccs a szezonban, ahol verhető ellenféllel játszunk. Ezután már csak nehezebb lesz.

bejegyzesvikingsbanner2.jpg

Forrás:

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com