Nagyító alatt a Minnesota Vikings

Korántsem érkezhetne jobb/könnyebb ellenfél New Yorkba a történelmi mélységben lévő Giants otthonába, mint a reménytelenül gyengének tűnő Vikings. Az edzőkről nem szeretnék túl sokat írni, mert gyakorlatilag a teljes stáb kritikán aluli. Leslie Frazier aki anno nagyon jó kis védelmet rakott össze, gyakorlatilag fuldoklik, hogy mit csináljon. Nem elég, hogy mióta már HC a védelem is kezd romokba heverni, de gyakorlatilag annyira ragaszkodott szíve választottjába irányító poszton, hogy meglepő lenne, ha jövőre is ő vinné a stábot. Persze ezt egy 2 főműsoridős buktával meggyorsíthatja, mondjuk a szurkolók már Panthers elleni blama után a fejét kívánták.

A másik főkolompos, akit Minnesotába már mindenki utál, Bill Musgrave. Hihetetlen, hogy ő ott van, ahol van. Annyira menő kis playbookja van, hogy nem csodálja senki, hogy egysíkúak a hívások. Bár a futás-futás- passz (lehetőleg play action, amit már senki nem nyel be, de legalább van idő a védőknek odaérni) kombó végtelen változatát láttuk már, kívétel mikor 2 és 2-né kell 2 yardot megtenni, mert onnantól mindenképpen csak a passz! Tavaly AP el tudta hitetni vele, hogy amit csinál az jó, de ahogy az támadófal kicsit is gyengébb, rögtön megszűnik a kreativitás. Pedig vannak trükkös játékok a tarsolyában, de azokat addig meri használni, míg nem jön, az első INT. Ami viszont elég hamar jön hála a Ponder – Cassel duónak.

Ponderben én nem értem mit látott a stáb, persze én bíztam benne, mert hát ez a szurkoló dolga. De hogy 2 éve semmilyen fejlődést nem látunk tőle és ez nem szúrja ki az edzők szemét, akik értenek elvileg hozzá az vicc. Cassel idehozása is pazar ötlet volt, végül is vele legalább lehoztuk a londoni meccset, hát kb ennyit is ért.

Frazier utolsó dobása, ami akár még pozitívan is elsülhet, az Josh Freeman leszerződtetése. Tampában összebalhéztak az edzővel, így korántsem meglepő, hogy nem hozta az elvárt számokat. Meglepődnék persze, ha itt újra 2-3 évvel ezelőtti formáját hozná, de kitudja. Persze 1 hét alatt, azt se tudni mennyire ismeri a játékokat, még szerencse, hogy egyszerű a playbookunk. :D

Az egyetlen dolog, amiért a Vikings szurkolók még meccset néznek az egyértelműen Adrian Peterson. A tavalyi MVP címét, ugyan nem fogja tudni megvédeni, de most is igyekszik hátán vinni a csapatát. Óriási tragédia után (kis fia elvesztése, ha esetleg valaki nem tudná) erre a hétre megint Peterson show várható. Ő az egyetlen esélyünk a győzelemre, persze ezt az ellenfél is tudja, ettől függetlenül, ha a támadófal megtisztelné, hogy minimálisan hozza a tavalyi önmagát, villoghat a Giants ellen.

Térjünk is át a falra, Sullivan remek, ha nem a legjobb center továbbra is. Johnson – Fusco duó már közel sincs azon a szinten, mint tavaly hozza magát, főleg az előbbi. Viszont amit a két OT a szélen művel rémálom. Loadholt mióta megkapta a pénzét már nem csak passz, de futásban is egyre gyengébb. Kalil meg nem, hogy egy 1/3-as, de még a tavalyi rookie szintjét is távolról idézi. Hihetetlen mennyire nem hagynak időt se az irányítónak, de újabban már AP-nek sem hogy felgyorsuljon. Persze ebben az is benne van, hogy passz játékunk 0, a hívások kiszámíthatók, de azért ennyire lélektelen játékot pont tőlük nem várnának a szurkolók.

Az a hihetetlen, hogy elkapó gárdánkat én év elején már már elit közelinek gondolhattuk. Rudolph stabilitása mellé érkezett Patterson és Jennings (utóbbi már megbánta az egészet), emellett Simpson is egész stabilnak tűnt, talán a szezonban ő az egyetlen pozitívum ezen a poszton. Fontos labdákat elejtenek, buta hibákat vétenek, blokkolni sem blokkolnak túl megbízhatóan, igazából teljesen edzőbuktató szinten játszanak. Freemannel viszont már nem foghatják majd az irányító gyengeségére a hülyeségeiket, így itt is javulás várható.

A támadókat kivesézve térjünk át a védelemre. Ami hihetetlen gyenge. Nyelik a pontokat és mikor egy-egy stoppot csinálhatnának, buta hibákkal adják vissza a labdát. Harrison Smith kiesésével a hátsó szakasz egyetlen biztos pontját is elveszítették, így túl nagy változás nem várható.

Persze itt is található pozitívum, de 2-3 év után a védelemben továbbra is csak annyi mondható el, hogy a védőfal erős, sőt néha emberfeletti, csak hát mit is mondjak ez már ennyi idő után kevés! Ráadásul Robison és Allen hiába gyűri továbbra kíméletlenül a szélső falembereket, belül gyakorlatilag nincs nyomás. Kevin Williams mellett, aki folyton sérülten játszik és a formája sem a régi, a többi DT-től csak fellángolásokat láthatunk, ami egy-egy nagy playhez elég, konzisztens védőmunkához kevés, a régi domináns futás védelemből meg már semmit nem láthatunk.

Egy sorral hátrébb gyakorlatilag siralmas a helyzet. Greenway továbbra is hozza, amit tud, de mellette a Henderson – Bishop (utóbbi már IR-en van) duó miss-tackle hegyeket mozgatott meg. Az újoncok közül Hodges és Mauti egyelőre nem üti meg a kezdők szintjét.

Persze a secondary sem áll túl stabilan a lábán. Vezér ráadásul megsérült, safety pozicióban nem is tudom, ki fog kezdeni Sanford mellett… Pedig a CB-knek elkélne a segítség. Winfield elküldése, majd vissza nem hozása 2 dolgot mutatott meg. 1.Gyakorlatilag ennek a sornak kiemelkedő tagja volt még 78 évesen is. 2.Josh Robinson borzasztó nickel CB. Túlfűtöttségem okán a liga legrosszabbja jelzőjét is simán ráhúznám. Cook mint legjobb CB-nk nem tud stabilitást hozni ebbe a részlegbe, Rhodes pedig bár mutat szép dolgokat, rengeteg sérülésével és rookie hibáival azért még közel sem kész játékos. Persze ha majd AJ Jefersont kell a pályán látnunk ismét akkor lesz igazán vicces a mérkőzés.

A ST teljesítménye talán az egyetlen, ami csak nagyon minimálisan romlott. Patterson közel olyan veszélyesen fut vissza, mint tavaly Harvin, Sherels pedig remekül érzi a PR-eket, egyedül Walsh az, aki gyengébben rugdos, persze ezt is inkább csak a tavaly csúcs döntögető formájához képest.

Szóval így állunk mi. A csapat lélektelen játékot mutat, Londonban még volt tűz, de ez inkább az európai rajongóknak való tisztelgésnek volt köszönhető, mintsem a bizalomnak az edzők felé. A kilátások nem túl derűsek, Freeman ha épkézláb játékával segíti a két prime-time meccsen való égés elkerülését, már pozitív. Ezenfelül annyira szét van esve a csapat, hogy nagy meglepetés vagy csoda (nálunk AP-nek hívják) kell ahhoz, hogy a szurkolók, már ne most a draft QB prospectjeit figyeljék a Vikings meccsek helyett…

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu