Hamarosan kinevezik a Vikings új vezetőedzőjét

Coaches_1Már nem kell sokat várni és kiderül, hogy ki irányítja a Minnesota Vikings-t az elkövetkezendő időben. Mike Zimmer, Greg Roman és Todd Bowles. Ők hárman esélyesek, hogy maximum két héten belül átvegyék a Vikings vezetőedzői posztját. Rick Spielman már interjúzott Zimmer-el, Bowles-el, és Roman-el. Nem lesz több jelölt (legalábbis eddig mindenki azt hangoztatja), így a három személy közül kerül ki a Vikings új vezetőedzője.

A legelső meginterjúvolt alany Todd Bowles volt, aki jelenleg az Arizona Cardinals csapatának védelmi koordinátora. Korábban Bowles-t tartották a legesélyesebbnek, hogy betöltse a megüresedett posztot nálunk, de mostanában valahogy alábbhagyott a lendület vele kapcsolatban.

Bowles szépen vezette a csapata védelmét, idén csak hat mérkőzésen szenvedtek vereséget, ráadásul idegenben 10 ponton tudták tartani a Seahawks csapatát, ami nagyon nagy szó. A korábbi safety játékos eddigi edzői pályafutása alatt csak a védelmek körül tevékenykedett. Most a Cardinals-nál van, de megfordult a Philadelphia, a Miami és a Dallas együttesénél is.

2011 -ben három mérkőzésre megbízott vezetőedző lett a Miami Dolphins-nál és 2-1 -es mérleggel zárta azt az időszakot. Bowles 2013-ban jól összerakta az Arizona védelmét, hiszen a hetedik legkevesebb pontot kapták a ligában, átlagban 20,2 -t meccsenként. Ez jóval jobb, mint a mi kerek 30 bekapott pontunk meccsenként. Az engedett yardok tekintetében is igen jól szerepeltek, mert csak 317,4 yardot engedtek meccsenként az ellenfélnek, de ami a legjobb, hogy a liga legjobb védekezését mutatták be a földön, hiszen mindössze 84,4 yardot tudtak futni átlagban az ellenfelek a Cardinals ellen.

Bowles után jött Jay Gruden, de ő hamar kiszállt, mivel elfogadta a Redskins ajánlatát pár napja. Spielman azonban nem hiába utazott el Cincinnati -be, ott ugyanis a Bengals védelmi koordinátorával találkozott. Az interjú Mike Zimmer -el csütörtökön megtörtént, de egyelőre nem tudni, hogy ki lett a vége, még nincs megállapodás.

Mike Zimmer jelenleg a Cincinnati Bengals csapatának védelmét irányítja. Az idei rájátszás nem jött össze nekik, hiszen vereséget szenvedtek a Chargers csapatától a Wild Card körben, ennek ellenére Zimmer számíthat egy vezetőedzői szerepkörre a következő idénytől.

Zimmer igen népszerű idén, részt vett pár interjún, legutóbb például a Titans csapatánál. Jelenleg úgy néz ki, hogy nálunk ő a favorit. Nem volt rossz idén a Bengals, csoportelsőként jutott a rájátszásba az alapszakaszban pedig egy-két meccstől eltekintve mindig jó teljesítményt nyújtottak.

Zimmer számára nem volt ismeretlen eddig sem a védelmi koordinátor szerepe, már 2000 óta csinálja. Korábban volt a Dallas és az Atlanta együttesénél is ebben a szerepben. Jó védelmet rakott össze idén Cincinnati-ben, hiszen mind futás ellen, mind passzok ellen az ötödik legjobban védekező csapat voltak a ligában. A mi védelmünkre is ráférne a reform egy kicsit, itt jegyezném meg, hogy lehet átállunk a 3-4 -es védelmi rendszerrel, de ez  csap zárójel. Átlagosan 17.25 pontot kaptak mérkőzésenként, két vereségüket is hosszabbításban vesztették el az ötből. Zimmer remek képességekkel megáldott edző, egy remek taktikával kiváló vezetőedző lehet belőle.

A harmadik finalistával még csak most szombaton fog találkozni Spielman, de máris potenciális vezetőedző jelölt. A 49ers támadó koordinátora Greg Roman jó eséllyel pályázik egy vezetőedzői posztra. Roman egy győztes típus. Már jó ideje dolgozik együtt Jim Harbaugh-al a San Francisco csapatánál. Eddigi három ott töltött éve alatt minden idényben bejutottak a rájátszásba és ráadásul tavaly Super Bowl-ban is szerepeltek. Két éve alig maradtak le róla, idén pedig majd még eldől. Roman már 1995 óta van az NFL-ben. Megfordult a Baltimore, a Houston és a Carolina együttesénél is mint edző.

Greg Roman már a Stanford egyetemen is együtt dolgozott Harbaugh-al, akitől nyilván sokat tanult. Roman is igen kapós lett a vezetőedzői szerepre. A stílusáról annyi jön le az utóbbiakban látottak alapján, hogy a futójátékot favorizálja. Persze megvan a passzjáték is, de 183 yardos meccsenkénti átlaggal csak a 30. legtöbbet passzoló csapat a 49ers. Futások alkalmával viszont már a harmadik legjobb 138 yardos átlaggal. Az eredményeket tekintve a 49ers idén vagy nagyon nyert vagy nagyon kikapott a meccseken, persze jellemzőbb volt a győzelem. Mindössze 4 alkalommal nem tudtak több pontot szerezni, mint az ellenfél.

Roman a jó és hatékony passzjátékok megteremtésével kicsit hadilábon áll.  Három idény alatt 29., 23., és 30. volt a 49ers passzjátéka a ligában. A futót remekül tudja használni, de az irányítóval már kicsit gondban van. Talán nem ő a legmegfelelőbb jelölt, mint vezetőedző. Bár kitudja, még az is lehet, hogy ránk cáfol.

bejegyzesvikingsbanner2.jpg

Forrás:

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com