Beharangozó: 49ers - Eagles (4. hét)

Idei negyedik mérkőzése előtt áll a Philadelphia, az NFL 2014-es szezonjában. A csapat jól szerepel, ám a papíron eddigi legnehezebb ellenféllel csak most kell megmérkőzni, hiszen a tavalyelőtti döntős, az utóbbi években rendre Super Bowlért küzdő San Francisco 49ers látja vendégül Chip Kelly fiait új, csodaszép stadionjában.

Örökmérleg

San Francisco nincs éppen a közelben, de a két csapat már meglehetősen sokszor találkozott egymással a múltban. Először 1951. október 6.-án a Shibe Parkban, ahol nyerni tudott az eagles 21-14-re. Ezt követően aztán további 17 alkalommal, míg a 49ers 12 győzelemmel büszkélkedhet, egy döntetlen mellett, ami 1956-ban született. Az utolsó csörte 2011 októberében volt Philadelphiában. Ezen a mérkőzésen nagy sajnálatunkra a vendégcsapat nyert 24-23-ra, egy a hajrában szerzett mezőnygóllal. Előtte azonban zsinórban ötször diadalmaskodtak a sasok, ami egy szimpatikus sorozat, nem volna rossz vasárnap egy újba belekezdeni.

tempAP9211291621--nfl_mezz_1280_1024.jpg

San Francisco

A niners a várakozásoknak megfelelően kezdte az idei szezont, hiszen az első fordulóban rögtön magabiztos győzelmet arattak a Dallas ellen idegenben. Ebben nagy segítségükre volt a hazai csapat is. A második fordulóban aztán rögtön nagy pofont kaptak Chicagoban, hiszen magabiztos előnyt sikerült eljátszaniuk a 4. negyedben, és a teljes összeomlásnak köszönhetően a Bears győzött 8 ponttal. A javításra a csoport rivális Cardinals otthonában volt lehetőségük, ahol ismét elhúztak az ellenféltől, de a 14-6-os félidőt követően újból homok került a gépezetbe, és gyenge, kilátástalan játékot nyújtva a Cards simán lelépte őket. Jelenlegi 1-2-es mérlegük frusztráló lehet számukra, különösen azok után, hogy sorozatban előnyről kaptak ki.

A gyengébb szereplés egyik legfőbb oka a sok hiányzó, akiknek a száma folyamatosan nő. Több kulcs játékosra sem számíthat Harbaugh mester, elsősorban a védelemben. Ez meg is látszik rajtuk, különösen a passrush tekintetében. NaVorro Bowman, Glenn Dorsey és az eltiltott Aldon Smith sokat hozzá tudnának tenni a játékhoz, ám szerencsénkre ők biztosan kihagyják az Eagles elleni mérkőzést. Az említett sztárok hiányának is Vic Fangioék mindent megtesznek, hogy nyomás alá helyezzék az ellenfél irányítóit. Legutóbb Arizonában például nagyon sok blitzet hívtak, ennek ellenére egyszer sem sikerült sackelniük Drew Stantont. Igaz, hogy többször is a közelébe férkőztek, sőt földre is vitték a hazaiak csere irányítóját, de vagy még időben eldobta a labdát, vagy a bírók dobták be a sárga zászlót. A védelem így sem szerepel rosszul a szezonban. Passz ellen a 13. futás ellen pedig a 6. legjobb védelmet tudhatják maguknak. Az összesítésben az 5. legjobb védelem a 49ersé az eddig lejátszott mérkőzéseken.

Nem muzsikál jól a támadó egység. Ez elsősorban a támadó fal gyengélkedésére vezethető vissza. Kaepernicket idén már 6 alkalommal sackelték.  A legutóbbi mérkőzésen is gyakran kellett kilépnie a zsebből, mert rá bizony sokszor odaért az ellenfél. Ilyenekből néhány yardot azért összehozott, illetve főleg az első félidőben read optiont is alkalmaztak, amivel szintén zavart tudott kelteni. A futók összesen 23 yardot teljesítettek, igaz Hydenak volt egy szó szerint kiharcolt touchdownja. Akit leginkább ki lehet emelni, az Stevie Johnson, aki slot pozícióban nagyon sokszor mutatta magát, és kapta is a labdát. Vele sok gondja lehet az eagles védelemnek is, illetve Michael Crabtree is sokat volt játékban, vele majd Cary Williams fog egy jót küzdeni. Reméljük, nem veri el a nagyszájú cornert.

A San Francisco futásban és passzjátékban is a 18. összesítésben pedig a 21. legjobb támadó alakulat jelenleg az övék.

Philadelphia

dm_140925_nfl_IE_PHISF.jpg

Hibátlan 3-0-s mérleggel áll az NFC East és a liga élén (holtversenyben) a Philadelphia Eagles. Pedig a körülmények nem éppen ideálisak Chip Kellyék számára, hiányzókból itt is akad bőven. Az első meccsen rögtön hosszabb időre kidőlt Evan Mathis, Allen Barbre és Najee Goode, a másodikon Mychal Kendricks aztán legutóbb Jason Kelce is több hetes szabit vett ki, így az egyébként is felforgatott és meggyengült támadó falat kell tovább variálni.

Vasárnap a Peters – Tobin – Molk – Kelly – Herremans ötös fogat fog kezdeni, ami nem adhat túlzott önbizalomra okot. Herremansról tudjuk, hogy RT poszton is képes jó teljesítményre, Kellyvel sem volt különösebb probléma az előző 2,5 meccsen, Molk is több időt tölthetett már a pályán a Redskins ellen, a kakukktojás Matt Tobin lesz. Az UDFA újonc, aki sérülésből tér vissza, és LG poszton fog játszani. Kellynek ez a döntése is mutatja, hogy mennyire nem voltak megelégedve Andrew Gardner RT poszton nyújtott teljesítményével. Nem csoda. Van viszont jó hír is. Vasárnap tölti 4 meccses eltiltásának utolsó részletét Lane Johnson, így a jövő heti, Rams elleni összecsapáson már a csapat rendelkezésére állhat. Szükség is van az erősítésre, mert a futó játék nem igazán működik megfelelően.

Se McCoy se Sproles nem kap elég teret, hogy igazán ficánkolhasson, már pedig ez fontos eleme Kelly offenseének. Tavaly a játéknak ebben az elemében a legjobb csapat volt az eagles messze a ligában, jelenleg csak a 19. Passz játékban viszont jók avgyunk, pedig Foles gyakran került bajba, elsősorban a már említett Gardner miatt. A passz játék és ezzel együtt Foles játéka is meccsről meccsre javult, most nem volt labda eladás sem. Persze sokat jelentett, hogy Jordan Matthews és Jeremy Maclin együtt 16 átadást szelídített meg 3 touchdownt elérve. Ebből kettőt az újonc Matthews vállalt, aki bizonyította élesben is, hogy a jövőben fontos része lesz a támadó játékban. Nekik is köszönhető, hogy az Eagles jelenleg a 2. legtöbbet passzoló csapat a ligában.

A bejegyzés folytatódik, a folytatáshoz kattints IDE!

phillyblogbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog

philly.blog.hu