Mi folyik itt Philadelphiában?

Adott három sportvezető. Egy general manager (Howie Roseman), egy vezetőedző (Chip Kelly), és egy játékosszemélyzetért felelős alelnök (Tom Gamble). Annak jártam utána, hogy miért Gamblenek távoznia, Rosemannek és Kellynek pedig új munkakört keresni.

 

 

 

Howie Roseman

010113-howie-roseman-600.jpgA liga legfiatalabb general managereként dolgozott 2010-től 2014-ig, egyébként New Jersey-i családból származik. A Florida és a Fordham egyetemre járt, utóbbin jogot tanult.

"Amikor kilenc, vagy tíz éves voltam, és megkérdezték, hogy mi szeretnék lenni majd, ha felnövök, csak ennyit mondtam: general manager az NFL-ben." Howie Roseman

Már középiskolás korában leveleket küldött mind a 32 NFL csapatnak, hogy állást kapjon. Addig próbálkozott, amíg sikerült kapcsolatba lépnie Mike Tannenbaummal a New York Jetsnél, aki akkoriban a csapat személyzeti igazgatója volt (pro personnel director). Interjú után Roseman gyakornoki állást kapott. Egy másik próbálkozás után került a Philadelphia Eagleshez, szintén gyakornokként. Itt először a fizetési sapka menedzselésében segédkezett, majd 2003-ban már "director of football administration"szerepkörben dolgozott. Ahogy feljebb és feljebb került a ranglétrán, végül 2010-ben kinevezték general managernek, miután az addig Tom Heckert által betöltött pozíció üresen maradt. A tulajdonos, Jeffrey Lurie mondta Rosemanről:

"(Howie) az egyik legokosabb srác, aki a ligában dolgozik. Nagyon izgatott vagyok, mit tesz le az asztalra."  Jeffrey Lurie

Miközben general managerként tevékenykedett, felügyelte az egyetemi és a profi scoutingot, az orvosiés videós stábot, és nagyjából mindent, ami a csapat ügyeit illeti.

Chip Kelly

092313-kelly-chip-eagles-600.jpgKorai éveiben kisebb egyetemeken dolgozott edzőként. A Columbia, a Johns Hopkins és az alma matere, a New Hampshire csapatánál pozíciós edzői, majd koordinátori feladatokat töltött be. 2007-ben az akkor még Pac-10-beli Oregon egyetemhez került, mint offenzív koordinátor, majd 2009-ben már első vezetőedzői állását kapta a washingtoni egyesületnél. Bár bajnoki címet nem sikerült szereznie, 2009-ben és 2010-ben a Pac-10 legjobb edzőjének választották. 2013. január 16-án aztán a Philadelphia Eagles megüresedett vezetőedzői pozíciójába került, és két 10-6-os szezont produkált újdonsült csapatával. Egyedülálló, gyerekei sincsenek. A football a élete. Ted Miller, az ESPN bloggere a következőképp jellemezte Kellyt:

"Vicces, harapós, velős, furcsa, tüzes, meglepő." – Ted Miller

Tom Gamble

020411-gamble-header_crop_exact.jpegRóla tudunk a legkevesebbet, de annyi biztos, hogy a 2012-es San Francisco 49ers Super Bowl menetelésében része volt, mint a keret kialakításárt felelős szakember. Ezután került Phillybe, és hasonló szerepkört kapott, mint korábbi munkahelyén. Az liga egyik legjobb szakemberének tartják, és több alkalommal került general manageri állás közelébe.

"Úgy gondolom, Tom nagyszerű munkát végez, és ha megkapja az esélyt, (másik csapatnál GM-ként) bármiben segítek neki. Kiváló football szakember."  Chip Kelly

Az események láncolata

2014. december 29.

A szezon utáni sajtótájékoztatón megkérdezték Kellyt, milyen a munkakapcsolata Rosemannel. Egyszavas, ("Jó.") válasza után az utóbb két év változásairól kérdezték. Azt mondta, hogy nem gondolja, hogy bármi változott volna a front officeban. Amikor további kérdéseket kapott a general managerrel kapcsolatban, a következőt mondta:

"A szerződésekbe nem akarok belefolyni, abban nem vagyok jó. Tudom, mi az az aláírási bónusz, és további juttatások, de ez Howie területe. Remek munkát végez a szerződésekkel, és örülök neki, hogy nekem nem kell ezzel foglalkoznom."  Chip Kelly

A játékosmegfigyelésről, és a személyzeti témákról nem nyilatkozott.

2014. december 31.

Az év utolsó napján jött a hír, hogy a csapat menesztette Tom Gamble személyzetért felelős igazgatót. Különösebb magyarázatot nem kaptunk, amit lehet tudni, hogy Gamble Kelly embere volt, és Roseman nyilatkozata is mismásolásnak tűnt.

Köszönjük Tomnak a szolgálatait, a legjobbakat kívánjuk neki és a családjának a következőkben. Méltányolom mindazt a munkát, amit tett a scouting departmentért és a csapatért. Howie Roseman

A bejegyzés folytatódik, a folytatáshoz kattints IDE!

phillyblogbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog

philly.blog.hu