Felelevenítve a fordulópontot

A New Orleans-i születésű Trai Turner számára eleven és kedves emlékeket idéz fel a Panthers utazása a szülővárosába, amely közel egy évvel ezelőtt történt.

"Ez egy nagy meccs volt a számomra, játszhattam a család és a barátok előtt. És ez a csapat játszani jött." mondta Turner, aki a Panthers kezdő right guard-ja volt akkor és most is az. "Gyorsan kezdtünk és folytattuk."Ez enyhe kifejezés.

A gyors kezdés annyit tesz, hogy 17-0-ra vezettek, kevesebb, mint kilenc perc elteltével. És ezt meg tudta tartani a Panthers - nem vesztettek alapszakasz meccset azóta.

"Az a meccs meghozta a lendületet a tavalyi év végén, és határozottan áthoztuk erre a szezonra." mondta Turner.

A csodálatos, 15 alapszakasz meccset nyerő szériát még inkább figyelemre méltóvá teszi az, hogy egy hosszú vereségsorozat után kezdődött. Egy héttel a New Orleans elleni meccs előtt, a meglehetősen hideg Minnesota-ban a Panthers a hatodik egymást követő meccsén is kikapott (31-13-ra nyert a Vikings) és 3-8-1-el álltak a szezonban.

Amikor a Panthers a Saints otthonába látogat vasárnap, a Carolina 371 nappal lesz ezen vereség után és 364 nappal lesz a győzelem után, amivel ez az egész elkezdődött.

"Különleges volt." mondta a safety Roman Harper, aki az első idegenbeli meccsét a Mercedes-Benz Superdome-ban játszotta aznap, miután nyolc szezont töltött a Saints öltözőjében. "Nem voltunk a legsikeresebb csapat abban az időben, és kimentünk oda, megvertünk egy jó Saints-et - idegenben, nehéz környezetben - ez döbbenetes volt. A végeredmény 41-10 volt és számunkra kimenni oda és megcsinálni ezt egyszerüen elképesztő volt. Ez igazán hajtott minket a következő szintre, mert elkezdtük learatni az, amit vetettünk. Elkezdtük látni az eredményét annak, amit reméltük, hogy elérünk."

Őrültségnek hangzott a meccs előtt - bár ez nem hangzik őrültségnek most - hogy a Panthers igazán hitt abban, hogy a közeljövőben elérhet valami nagy dolgot. A vezetőedző Ron Rivera szentül meg volt győződve erről, ez végül is egy négy meccset nyerő sorozatot jelentett és egy valószínűtlennek tűnő playoff szereplés követte.

"Olyan közel voltunk." mondta Rivera. "Átmentünk borzasztó sok dolgon, volt egy csomó dolog, amit legyőztünk. Őrült dolgok történtek, és mi azt hajtogattuk: "Istenem, ez itt van előttünk. Egy bizonyos ponton ki fogjuk használni azt." Tényleg azt éreztem, amit akartunk. Tényleg éreztem, hogy megvolt az a fajta vezetési stílus az öltözőben, ami kellett a hajrához. Csak kellett valami jónak történnie, és valóban, meg is történt."

Azóta a jó dolgok folyamatosan jönnek. Akkor a Panthers lett az első csapat, amely megnyerte egymás után kétszer is az NFC South divízióját és megnyerte az első rájátszás meccsét is 10 év után. Most az egymás utáni harmadik divízió cím kapujában találják magukat. New Orleans-ba 11-0-s eredménnyel utaznak és megnyerhetik a divíziót egy győzelemmel.

Míg ez persze egy szép visszatekintés, ez nem olyasmi, amin a Panthers elidőzne. A győzelem New Orleans-ban elkezdhetett egy sorozatot, de ez nem az, ami örökké tart.

"Nincs kapcsolat." mondta az irányító Cam Newton. "Nem tudom, hogy miért beszélünk még mindig a tavalyi évről. 365 napra vagyunk attól a ponttól. Most ez az egész egy új szezon, egy új csapat, egy új folyamat minden héten."

A férfi, aki feladta a labdát Newton-nak azt mondta, hogy a heti folyamat az alapja a sikernek. A center Ryan Kalil hisz a lendületben, de még inkább hisz a pozitív megerősítés hatalmában.

A tavalyi vereségsorozat fájdalma, majd közvetlenül utána a rivális Saints legyőzése által okozott élvezet létrehozott egy új, nagy teljesítményű gondolkodásmódot, amely jelenleg is tart.

"Minél többet tudsz nyerni, annál jobban megszokod ezt az érzést, és megszokod, hogy hogyan kell befejezni a meccset és távol tartod a kétségeket az öltözőből." mondta Kalil. "Ez óriási, és ebbe kapaszkodva harcolsz minden héten, ez az, amit csinálunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen keményen dolgozunk egész héten. Aztán megnyerjük a meccset, újraalkotjuk ezt minden héten, és kapaszkodunk abba az érzésbe, ami az öltözőben van a meccs után. Ez egy jó érzés."

A Panthers meg akar nyerni minden meccset, amit játszik - ezt csinálják egy éve - de a győzelem többet jelent, mint élvezi a pillanatot, mint ahogy tettek ezt aznap New Orleans-ban, történelmet írva.

"Tisztában vagyunk azzal, milyen különleges, hogy több, mint 16-0 az eredményünk meg ilyenek." mondta Kalil. "Csak nyerni kell hetente a meccseket, és ez az a csapat, amely igazán jó munkát végzett ebben."

panthers_facebook.jpg

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu

Fotó: nydailynews.com