Négy fontos dolog Rivera sajtótájékoztatójából

A Panthers terve, hogy Newton még jobb legyen 2016-ban.

Az irányító Cam Newton teljesen egészségesen tért vissza a legutóbbi holtszezon után, így a Panthers egy konkrét tervet, a folyamatos fejlődés határozta meg, amely többek között nagy hangsúlyt fektetett a red zone hatékonyságra is.

Az alapszakaszban Newton a 24 TD mellé nem dobott interception-t a red zone-ban, hozzásegítve a Panthers-t ahhoz, hogy az NFL legtöbb pontot szerző csapata legyen, magát pedig egy MVP díjhoz.

Ezek után nem meglepő, hogy Rivera azt mondta, a Panthers meg akarja ismételni tavalyi holtszezonbeli megközelítést különböző, még meghatározásra váró feladatokkal.

"Ha adsz neki valami célkitűzést, az egy olyan dolog, ami igazán segít motiválni őt." mondta Rivera csütörtökön az NFL Scouting Combine-on. "Ő fogja megmondani, min kell még dolgoznia és a két edző, (az offensive koordinátor) Mike (Shula) és (a QB edző) Kenny (Dorsey) fog összeállítani egy listát azokról a dolgokról, amiket szeretnék látni javulni. Ez jól működött az elmúlt évben."

Newton szinte hibátlan volt tavaly. Ha van olyan fejlesztendő terület, amely kiemelkedik, az talán a százalékos hatékonyság - egyike volt annak a hét kezdőnek, akiknek 60 százalék alatt volt a passz pontossági mutatója.

Rivera elismeréssel illette a koordinátorokat

Amikor Rivera a Panthers vezetőedzője lett a 2011-es szezon előtt, Shula már 12 éve nem dolgozott támadó koordinátorként, Sean McDermott pedig éppen az Eagles védekező koordinátori állásától köszönt el.

Az előző szezonban ők ketten a liga legjobb koordinátorai voltak.

"Elismerés illeti Mike-ot és a munkatársait azért, amit tettek, a játék-tervért és a srácok felkészítéséért." mondta Rivera. "Sean felépítette ezt a védelmet. Irányítja a védelmet. Nagyon büszke vagyok arra, amit elért."

Rivera eredetileg Shula-t QB edzőnek vette fel 2011-ben, de offensive koordinátorrá léptette elő a 2013-as szezon előtt, amikor Rob Chudzinski a Cleveland Browns csapatához távozott. A Panthers bejutott a rájátszásba Shula mindhárom szezonjában.

Úgy nézett ki, van rá lehetőség, hogy McDermott esetleg távozik egy vezetőedzői munka miatt, miután a negyedik egymást követő szezonban rakott össze TOP10-es védelmet.

"Csodálkozom, hogy még mindig itt van velünk." mondta Rivera. "Megértem, hogy ha sokáig jutsz, mint mi most a rájátszásban, az csökkenti a lehetőségeket. Tudom, mit érez. Azt gondolom, hogy készen áll. Egy nagyszerű karriert produkált nálunk koordinátorként."

Rivera felbátorodva beszélt Kuechly gyógyulásáról

Az egyik játékos, aki a leginkább felelős McDermott sikereiben, szépen gyógyul a holtszezonbeli műtétet követően.

Rivera megerősítette, hogy a linebacker Luke Kuechly átesett a műtéten, amivel már széles körben számoltak, és hogy készen kell állnia az edzőtáborra, miután végigcsinálta a körülbelül öt hónapos rehabilitációs időszakot.

"Luke műtétje jól ment. Elkezdte a gyógyulást, és már a rehabilitációt csinálja." mondta Rivera. "Minden jól ment és vissza kell kapnunk az edzőtábor idejére."

Rivera-ra, mint mindenki másra, nagy hatással volt, hogy mennyire jól játszott Kuechly a szezon végén a sérülés ellenére is.

"Mikor megkapta a merevítőt (a válla), az sokat segített a teljesítményén." mondta Rivera. "Amikor egy ilyen helyzetbe kerülsz, az első kérdés, hogy: "ha játszik, akkor lehet nagyobb a baj?" A válasz nem volt."

Benwikere-re külső corner-ként számítanak

Josh Norman és Charles Tillman, akik a Panthers két kezdő külső cornerback-jei voltak tavaly, potenciális korlátlan szabad ügynökök. Bár a jelek arra utalnak, hogy Norman a Panthers csapatát erősíti a következő szezonban is, nyugodtabb a helyzet Tillman esetében, a veterán 13 NFL szezont tudhat maga mögött, de ki kellett hagynia a rájátszást elülső keresztszalag szakadás miatt.

Rivera jelezte, hogy a harmadéves cornerback, Bene Benwikere, aki az első két szezonjában corner-t és nickel-t is játszott, a corner szerepre fog összpontosítani, amikor visszatérhet a láb sérülés után, ami miatt ki kellett hagynia az utolsó három mérkőzést az alapszakaszban és a teljes rájátszást is.

"Azt hiszem, a terv vele kapcsolatban az, hogy egy pozíción próbáljuk tartani. Csinált néhány igazán szép dolgot, amikor kapott lehetőséget arra, hogy corner-t játsszon, és meg fogjuk látni, hogy alakul, ha visszajön." mondta Rivera. "Meglátjuk, hogyan csinálja. Végre levehette a merevítőt és mozoghatott egy kicsit, de nem tudom, hogy ez mit jelent a visszatérésével kapcsolatban."

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu

Fotó: charlotteobserver.com