Norv Turner igyekszik minél jobban kihasználni Samuel és Moore adottságait

A szurkolók általános véleménye jelenleg: az elkapó DJ Moore-t és Curtis Samuel-t többet kell használni. Könnyű megérteni, miért. Mindenkit feltüzelt az, amit láttak a robbanékony fiataloktól a Giants elleni meccsen.

Samuel, aki egészségügyi problémák miatt most tudott csak bemutatkozni ebben a szezonban, megszerezte pályafutásának első TD-jét egy screen passz során, amikor öt szerelési kísérletből szabadult ki, majd 25 yarddal később eljutott az end zone-ig.

"Megpróbáljuk olyan helyzetbe hozni, ahol képes kihasználni a képességeit." mondta a támadó koordinátor Norv Turner. "Curtisnek ilyen adottságai vannak. Ezek azok a dolgok, amelyeket az egyetemen is csinált. Csak tovább kell dolgoznunk azon, hogy egyre több dologban otthonosabban érezze magát, hogy szabadon kaphassa a labdát és elvégezhesse a feladatát."

Moore-nak négy elkapása volt négy passzkísérletből, 49 yardot szerzett és volt egy 18 yardos futása is egy reverse játék során.

Turner hetek óta arról beszél, hogy Moore-t jobban be kell vonni a játékba és ez egy fokozatos folyamat, ahogy egyre jobban megtanulja a playbook-ot.

Cam Newton ezt mondta a 2018-as draft első körében választott játékosról a múlt vasárnapi meccs után: "DJ egy olyan személy, aki felismerte, hogy "OK, többre is képes vagyok. Ismerem a képességeimet." és kevés ember van birtokában ennek. Amikor a labda a kezében van, képes minden megcsinálni, amit akar."

Mindkét fegyvert egyre többet fogják használni az elkövetkező hetekben. Samuel esetében arról van szó, hogy a kihagyás után formába kell jönnie. Moore esetében egy tanulási folyamatról beszélünk, mivel mindhárom elkapó posztot tanulja.

És bár mindenki örül a fiatal srácoknak, úgy tűnik, mindenki aggódik a veterán elkapó Torrey Smith miatt, akinek nem volt elkapása a New York ellen és hét elkapással 67 yardot és egy touchdown-t szerzett ebben a szezonban.

De Turner nem aggódik Smith miatt.

"Torrey jól játszik." mondta Turner. "Egy fenyegetést jelent a védelem számára és le kell védekezniük. Nagyon jól fut. Nézd vissza a Giants elleni meccset, a harmadik negyedben elfutott középen és mindenkit megvert. Cam egyszerűen nem vette észre. Cam kifelé nézett, de ez lehetett volna a legegyszerűbb touchdown-ja. Veszélyt jelent a védelem számára."

Az Olsen-hatás

A tight end Greg Olsen visszatérése nyilvánvalóan óriási dolog Newton számára.

"Cam és Greg hét éve játszik együtt." mondta Turner. "Ezt nehéz helyettesíteni."

A rookie Ian Thomas vegyes eredményekkel játszott Olsen helyén. 16 passzkísérletből 10 elkapást csinált meg, 72 yardot szerezve és a blokkjai segítettek néhány nagy futás során.

De Newton mindkét interception-je a New York ellen a negyedik körben draftolt játékos felé szálló passzból alakult ki.

"Ian jó munkát végzett Greg távollétében." mondta Turner. "A múlt héten volt egy pár kommunikációs probléma, ami sokba került. Szerencsére nem került a meccsbe."

Olsen visszatérésével Thomas úgymond fellélegezhet. Nagyon sok minden zúdult most a nyakába újoncként, még csak egy nyers tehetség.

És amikor Olsen befut a védők közé, Turner arra számít, hogy ez a többi elkapó hasznára válik.

"Nagyobb figyelmet fognak fordítani rá," mondta Turner, "ez pedig segíthet a többi srácnak."

A játékhívások egyszerűsítése?

Egy utolsó ok, hogy Olsen visszatérése miért teszi boldoggá Newton-t? Az offense ismerete. Amikor a huddle-ben megbeszélik a játékot, néha Newton-nak szüksége van egy kis segítségére a megbízható tight end-től.

"Nagyon intelligens személyiség, aki segít a játékhívásban." mondta Newton. ""A diktátor"-nak hívom a huddle-ben, mert még a nyolcadik szezonomban is problémáim vannak a játékhívás során és ő segít nekem."

Sokféle kódszót használnak, hogy leírják mindenki szerepét egy játék során. Néhány hívás hosszabb, mint a többi. Turner mutatott is egy példát.

""Dodge, Lincoln." Ez egy játék." mondta Turner. ""Shift, Jack, Right, Slot, Key Left, 7-8-6, F-Drag, Sneak." Ez is ugyanaz."

Turner az évek során elkezdett törekedni arra, hogy a hívások rövidebbek és rövidebbek legyenek.

"Egy finom határvonalat kel megtalálni aközött, hogy mindenki tudja, mit kell tennie és aközött, hogy a lehető legrövidebbek legyenek a hívások." magyarázta Turner. "Ha sok játékos van a rotációban, ahogy nálunk is, néha még egy szót hozzáadsz, hogy biztos legyél abban, a srác tudja, mit csinál. De rengeteg játékhívást rövidítettünk le és azt hiszem, ez mindenkinek segített."

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu